• BIST 100

    9664,03%0,90
  • DOLAR

    34,04% 0,07
  • EURO

    37,90% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2828,01% 0,12
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,00

Etkili diyabet yönetiminin yolu sensör teknolojilerinden geçiyor

Diyabet yönetiminde hekim ile hasta uyumu tedavide başarının en temel unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.

Sağlık 9.09.2024 11:40:00 0
Etkili diyabet yönetiminin yolu sensör teknolojilerinden geçiyor

Etkili diyabet yönetiminin yolu sensör teknolojilerinden geçiyor

Hasta ve hekimin etkin iş birliği, bireyselleştirilmiş tedavi planlarının doğru bir şekilde uygulanmasına ve komplikasyonların önlenmesine katkıda bulunuyor. Tam da bu noktada diyabetli bireylerin parmak delmeden sürekli glukoz takibi yapmasına imkân sunan sensörlerin tedavi sürecinde büyük avantajlar sağladığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, bu teknolojinin hasta ve hekim arasındaki iletişimi güçlendirerek tedavi sonuçlarını iyileştirdiğini ve hastaların yaşam kalitesini artırdığını vurguladı.

Sürekli glukoz takibi sağlayan sensör teknolojisi sayesinde glukoz seviyelerinin anlık olarak izlenmesinin hem hastalara hem de sağlık profesyonellerine değerli veriler sunduğunu belirten Memorial Kayseri Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi,konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Sürekli glukoz takibi; hekimlerin hastalarının glukoz eğilimlerini daha iyi anlamalarını, potansiyel riskleri önceden tespit etmelerini ve tedavi planlarını hastaların ihtiyaçlarına göre dinamik bir şekilde ayarlamalarını sağlıyor. Bilimsel çalışmalar ve klinik deneyimlerimiz, birçok diyabetik hastamızda tedavi değişikliği yapmadan doğru bir eğitim ve glukoz farkındalığı ile hastalığın seyrinin iyileştiğini gösteriyor. Bu noktada hastaların uzun soluklu takip edilebilmesi birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Özetle, diyabete bağlı organ hasarlarının en aza indirilmesi ve hayat kalitesinin artırılması, karmaşık olmayan tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra hasta ve hekim uyumunun en üst düzeyde olmasına bağlı. Çünkü diyabette tedavi başarısı ve sürekliliğinde hasta ile hekim arasındaki güven ilişkisi ve uyum en önemli faktör. Hekimin rehberliği ve hastanın bu rehberliği takip etmesi diyabetin etkin bir şekilde kontrol altına alınması ve hastanın yaşam kalitesinin artması açısından kritik öneme sahip.”

Sensör teknolojisi hastalara konforlu bir tedavi süreci sağlıyor

Sensör teknolojilerinin, diyabetik hastalar için sık aralıklarla parmak delerek glukoz seviyelerini takip etme zorluğunu ortadan kaldırdığını vurgulayan Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi,“Hastalarımızdan glukometre yöntemiyle 10 gün içinde günde dört veya altı kez kapiller glukoz takibi istediğimizde çoğu zaman ölçüm saatlerini kaçırdıklarını veya parmak uçlarının ağrıdığını görüyoruz. Bu durum hastalarımızın günlük faaliyetlerini ve yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkiliyor. Ancak özellikle çoklu insülin kullanan Tip-2 diyabetik hastalarda ve tüm Tip-1 diyabetik hastalarda gün içinde açlık, tokluk ve gece şeker değerlerinin seyrinin bilinmesi biz hekimlerin insülin dozu ayarlama ve tedavi düzenlemesi açısından birçok komplike laboratuvar verisinden daha değerli. Bu noktada sürekli glukoz takibi sağlayan sensörler, parmak delmeden ağrısız ölçüm yaparak her dakika glukoz verilerini takip edebilme avantajı sunuyor. Başta sürekli glukoz takibi (CGM) teknolojileri olmak üzere diyabet alanındaki tüm teknolojik gelişmeler hastaların hayatını kolaylaştırıyor. Tedavi ve beslenme düzeninde verilerin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim alan hastalar kendi tedavilerine ve insülin dozlarına hâkim oluyor. Özellikle şeker düşüklüğü (hipoglisemi) korkusu nedeniyle tedavi uyumu azalan, gece uyumakta zorluk çeken ve sürekli gıda alma eğiliminde olan hastalar için bu teknoloji çok faydalı. Tüm bu parametreler daha etkili bir diyabet yönetimi ile hastalarımızın daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmasını sağlıyor” dedi.

 

Sürekli glukoz takip teknolojileri doktorlar için de eşsiz bir avantaj

Sensör cihazlarının doktorlar için de büyük avantajlar sunduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi; “Kalp hastalarında elektrokardiyografi (EKG) anlık kalp ritmini ve elektrik aktivitesini gösteriyor. Holter ise sürekli kalp ritmini ölçerek, EKG ile tanısı konamayan birçok kalp hastalığını netleştirmemize olanak sağlıyor. Bu noktada hastalarıma CGM teknolojisini tanıtırken genelde ‘şeker holteri gibidir’ şeklinde bir tanımlama yapıyorum. Gerçekten de diyabet ile ilgilenen doktorlar olarak CGM teknolojisi sayesinde diyabete bakışımız ve tedavi protokollerimiz değişti. Fark edilemeyen gece ve gündüz hipoglisemilerini tespit etmek ve buna göre insülin dozlarını ayarlamak hem hasta hem de doktor için eşsiz bir avantaj sağlıyor” şeklinde konuştu.

 

Sensör teknolojisinin yaygınlaşması için geri ödeme önemli

Sürekli veya aralıklı olaraksensör teknolojisini kullanan diyabet hastalarının çok memnun olduklarını dile getiren Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi,“Hastalarımızın en önemli geri bildirimleri; hayat kalitelerinin artması, daha özgür hareket edebilmeleri, daha huzurlu uyuyabilmeleri ve daha dengeli beslenebilmeleri yönünde. Doktorların CGM teknolojileri konusundaki klinik deneyimleri arttıkça ve hastalar daha bilinçli hale geldikçe bu teknolojilerin ülkemizde kullanımı da hızla artacak. Ancak önümüzdeki en önemli engel bu teknolojilerin ülkemizde henüz geri ödemesinin bulunmaması. Tüm Tip-1 ve insülin gerektiren Tip-2 diyabetik hastaların bu sensör teknolojilerini kullanması modern diyabet yönetiminde artık bir zorunluluk haline geldi. Teknolojik gelişmeler ilerledikçe ve bu teknolojilere erişim dünya genelinde daha da kolaylaştıkça hem diyabet hastaları hem de doktorlar için her şey daha iyi olacak” diyerek sözlerini tamamladı.


Bireysel Emeklilik Sisteminde Yeni Dönem!

Sarsılmaz, yeni nesil ürünleriyle Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı’nda

Arnica Frig Ultra Maratonu 8 Ülkeden 800 Sporcuyu Ağırladı

Adana’da İşçileri Çalışmak Değil, Sıcak Yoruyor

Simge Sağın konserinde densiz hayran şoku

SOCAR emisyon izleme için Honeywell'i seçti

Copa Çin'deki yapılanmasını genişletiyor

Çocukların beslenme çantasında bu besinlere yer verin…

Alışılmışın Dışında Bir Menü: ‘Şeflerin İlk Şefleri’

İzmir'de tacizci kuryeyi halk linç etmek istedi

Trabzonspor'un acı kaybı | Efsane başkan Ekinci hayatını kaybetti

Masum Görünen Tehlikeli Gerçek: Uyku Keki

Akira Back, 25 Eylül’de İkinci Kez İstanbul’a Geliyor!

Ayder Gastronomi Turizmiyle Parlayacak!

Ünlü oyuncuların Sıfır Kilometre filminde bisiklet keyfi

Anadolu Isuzu tam elektrikli yeni modeli BIG.e Hannover Fuarı'nda

Hyundai ve IVECO’dan IAA 2024'te Elektrikli Ticari Şovu.

Ford Trucks, yeni nesil ürünlerini Hannover Fuarı’nda götürüyor

2024 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Necati Tosuner’in

Borusan Spor Kulübü Festivali’ne Borusanlıların 80. yıl coşkusu damgasını vurdu

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

İstanbul'a 21 yeni kreş daha açılıyor

Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı riske atmayın!

Yapay zekâ ile iş süreçlerinizdeki gücünüzü artırın

Zignaly, 60 milyon ZIG Token ödüllü yeni staking programını duyurdu

Kayalar Kimya İntermob Fuarı’nda yerini aldı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan | Beynimizi bisiklet sürer gibi yönetmeyi öğrenmeliyiz

Dijital güvenlikte hepimiz öğrenciyiz

Kuşadası Kadınlar Voleybol Turnuvası’nda Liberty konaklama sponsoru oldu

Velilerin yüzde 43’ü devlet okullarına kayıt ücreti ödedi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR