Tüm insanların hayatta hepumut ettikleri bir şeyler vardır ki, bundandır hayal kırıklıkları. Güvenduygusu en güçlü duygudur ve gücünü dürüstlükten alır. Bir insanın insanagüvenmesi, bir insanın hekimine güvenmesi ne demektir? Hekim neden güvenvermelidir? Hekim için hastaya güven vermek kendine güvenin eseri midir yoksabüyük sorumlulukların habercisi mi? Peki korkunun yaşı var mıdır? Özellikle Dişhekimi korkusunun?
Hayır yoktur. 7 yaşındakapıdan annesinin zoruyla giren çocuk hastalar, 47 yaşında bir sürü çürük, dişeti rahatsızlıkları, diş kayıpları ve hatta kemik erimesiyle aynı kapıdanmecburen giriyorlar. Ve biz hekimler geç kalınmış tüm sorunların üstündengelmeye çalışıyoruz. Dişi kırılmış aynaya bakamayan gençler, bir elmayı ısırarak yemenin hayalini kuran yetişkinler, gülerkenelini ağzına götüren, kahkahalarını içine gömen insanlar... Hepsi birumutla girer muayenenin kapısından... Hekim olarak güven vermek tedavinin enönemli aşamasıdır. Hasta size güvenmelidir. Peki bu nasıl olur? Tecrübe,Teknoloji ve Özgüven. Hekim olarak yaptığınız işegüvenirseniz ve bunu teknolojiyle birleştirirseniz sizden sağlıklı bir gülüşüumut eden tüm hastalarınıza güven vermiş olursunuz.
Diş hekimliği diğerhekimlik dallarından daha farklıdır. Mesela, kimse apandisit ameliyatı olurkenestetik bir kaygı içerisine girmez önemli olan sağlığa kavuşmasıdır, ama diştedavisi bir bütündür hem sağlıklı hem de estetik açıdan güzelgörünen dişler olmalıdır. Eğer olmazsa isterseniz dünyanın en sağlıklı dişleriniyapın hastanızı memnun edemezsiniz. Her açıdan mükemmeli yakalamak dişhekiminin tek görevidir.
Diş hekimi sadece form vefonksiyona değil, hastasının kişilik özelliklerine, cinsiyetine, mesleği hattayaşam tarzına odaklanmalıdır. Bireyin gülüşü, kişiliğinin yansımasıdır.Dolayısıyla hasta ile tedavinin tüm yönleri açısından iletişim kurmak gerekir.Her bir aşama hasta/hekim/teknisyen denkleminde değerlendirilmeli ve gözdengeçirilmelidir. Diş hekimi, herhangi bir işlemin hastası için ne anlamageleceğini anlamalı ve tahmin etmelidir. Beklenecek sonuç diş hekimi için tamolarak açık olmalıdır ve estetik diş hekimi gerekirse hastasını ikinci birgörüş veya tedavi için başka bir meslektaşına göndermekten çekinmemelidir. Bu,hasta-hekim ilişkisini olumlu yönde etkileyecektir ve etik olarak doğru biryaklaşımdır. Estetik diş hekimliği kalitesi ve standartları yükseldikçe,estetik diş hekiminin imajı ve tanınırlığı da artacaktır. Diş hekimi,kullanılan tüm materyal ve tekniklere ait sınırlamalardan haberdar olmalıdır.Diş preparasyonu ve kullanılan özel materyaller hakkında yeterlibilgi sahibi olmanın yanı sıra en iyi sonucu elde edebilmek için son rötuşlarıyapabilecek yeteneğe sahip olmalıdır.
Dünyada kullanılanteknolojileri yakından takip edip ülkemizde uygulanmasını sağlamak ve sağlayanhekimlere destek olmak gerekmektedir. Bilinçli hasta kitlesini oluşturmak buteknolojileri ülkeye getirip uygulamak kadar önemlidir. İşte GÜVENMEK buradadevreye giren, hekim ile hasta arasındaki yegane ilişkidir.
Önce kendinize sonrahekiminize güvenin ve diş rahatsızlıklarınızı ertelemeyin...
Victor Hugo'nun da dediğigibi:
'Hayatta kimseye güvenmeyeceksin demek saçmalıktır inan. Ama ikikere kime güveneceğini hesaplamalı insan'