Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in birer gün arayla meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının öneminin ve kalitesinin artacağına ilişkin açıklamalarını hep birlikte yazılı ve görsel basından takip ettik. Hiç kuşkusuz çok önemli bir adımın atılması için bu beyanlar sevindiricidir. Kimin adına sevindirici diye soracak olursanız şoför esnafı adına sevindirici oldu. 2005 yılında 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar kanunu değişti. Bu değişimde şoförlerin yaklaşık üçte ikisinin meslek odalarından kayıtları silindi.
-ŞOFÖRLÜK MESLEĞİNE KRİTER ŞARTTI
Kayıtların silinmesinin ardından binlerce şoför tabiri caiz ise adeta boş kaldı. Hatta eskiden taksi, minibüs, halk otobüsü, kamyon ve servis aracı gibi ticari araçları kullanmak için istenen ticari taşıt belgesi kaldırılmış ve şuan kullanılmakta olan SRC belgesi getirilmişti. Ancak o günkü şartlarda SRC belgesi için aranan şartlar gerekli eğitim ve tecrübe için yeterli değildi. Hatta zaman zaman istenmeyen olaylar yaşanınca hemen ticari araç sürücüleri yani şoförlük mesleği hemen masaya yatırılır. İstenmeyen olayların ardından zaman zaman Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın’ın bilgisine başvurulur ve neden bu olayların önlenmesi için neler yapılmalı diye sorulur. TŞOF Başkanı Apaydın, mesleğe belli bir kriterin ve eğitim mutlaka getirilmesi ve denetim olması gerektiğini her defasında dile getiriyor. Hatta şoförlük mesleğinin adeta mesleksizlerin mesleği olduğunu beyan ediyor.
-MESLEKİ EĞİTİM OLMAZSA OLMAZIMIZ ARTIK
İşte başta şoförlük mesleği olmak üzere tüm mesleklere itibar kazandırmak için mesleki eğitim ülkemiz için olmazsa olmazların başında geliyor. Çünkü mesleki eğitim ile ülkedeki ara eleman ihtiyacı giderilerek üretimde kalite artar. En önemlisi istihdamın artması ile işsizliğin önüne geçilir. Tabi tüm bunların yanı sıra gerekli mesleki eğitimlerin verilmesi ile tüm mesleklerde güven artmış ve istenmeyen olayların önüne geçilmiş olacak. Yani her önüne gelen şoför olup taksicilik, minibüsçülük, servis şoförlüğü yapmamalı. Bunun içinde mesleki eğitimin yanı sıra bu eğitimler sonrasında yapılacak sınavlar ile zorunlu olması gereken bazı belgelerin alınması ile bu meslekler yapılmalı. Bunun için de son dönemde atılan adımlar hiç kuşkusuz gelecek adına güven vermektedir.
-İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ İÇİN MESLEKİ EĞİTİM ŞART
Çünkü mesleki eğitim sadece bir eğitim meselesi değildir. İşsizliğin azaltılması ve sanayi üretiminin artmasında en büyük pay mesleki eğitim almış ara eleman ihtiyacının karşılanması ile mümkün olur. Bugüne kadar yetişen ara elemanlar hep yurtdışına gitmiş. Ülke olarak ara elemanlara gerekli değeri verememişiz. Bundan sonra ara elamanlara sahip çıkarak üretime kalite geleceği gibi her meslekte güven artacaktır. Güvenin artması ile aileler çocuğum illa da üniversite okusun demekten vaz geçip çocuğum bir meslek sahibi olsun diyeceklerdir. İyi bir eğitim sonrası meslek sahibi olunması ile yaşanan sorunlar ortadan kalkacaktır. Özellikle son dönemde ulaştırma sektöründe yaşanan sıkıntılar ise Mesleki Yeterlilik Kurumu ile TESK ve TŞOF’un ortaklaşa hazırladığı standartlar ile kısa zamanda aşılacaktır. Geç kalınmış olsa da atılan adım gelecek için çok sevindirici.