Melahat Ürkmez

Tarih: 04.09.2014 01:36

Bir nesir; bir şiir

Facebook Twitter Linked-in


                    “Sanki mahşerin misalidir bende
                    Soluksuz ummanda, kollarım naçar
                    Ateşten karanfil, mühredir tende
                    Dilsizim beyanım vaveyla açar

                            Murat Mahya Gürses

Cumartesi gün, İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda; Türkiye Yazarlar Birliği’nin mutad konferansları başlamıştı. Yönetimde olmam hasebiyle gecikmeli de olsa, bu yıl da devam edecek olan kültürel etkinlikler takviminin ilk programına yetişmeye çalıştım. Konuşmacı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Arıkan’dı. Dinlemeye başladığım ilk andan sonuna kadar gözlerim yaşararak, kimi anlar ağlayarak dinledim konuşmasını. Konusu bir doktora tezi yapılmış olan Çanakkale Mektupları’ydı. Malumunuz o yılları konuşmacıdan dinlemek, slaytlardan seyretmek bile insanı ne denli müteessir eder. Biz ki yıllar sonra dinlemeye dayanamazken askerlerimiz, subaylarımız o cehennemi savaşın içinde fiilen neler yaşadılar? Kim bilebilir?.. Bugünlere ulaşan belgeler ulaştı, ulaşamayan nice nice yaşanmışlıklar vardırmuhakkak…
Mustafa Arıkan, sunumundan anlaşıldığı kadarıyla alanında dolu dolu bir akademisyen. Çanakkale Savaşı’nda Atatürk’ün arkadaşlarına yazmış olduğu özel mektuplarını okuyarak anlatması bazı ezberleri bozarcasınaydı. “Mustafa Kemal, savaş esnasında düşman askerinin donanımına ve entrikalarına bakarak zaman zaman isyan duyguları yaşasa da o, bazılarının iddia ettiği gibi inançsız ve dinsiz değildi” dedi. Savaş sürerken Atatürk’ün yazdığı mektuplardan özellikle bazılarını okuyarak, Çanakkale’de şehit düşen askerlerin ruhlarının cennete gittiğinden, dinimizde şehitliğin kutsallığından, şefaatten ve Allah’ın askerlerimize yardım edeceğinden bahsettiği satırları dinleyicilerle paylaştı.
İşte böylesi duygusal bir halet-i ruhuye içindeyken Hüzeyme Hanım yeni çıkan kitabını uzattı elime: Kırgın Mağara Şarkıları adlı, şiirlerin ve denemelerin iç içe sarmalandığı bir kitap… Kütüphaneden çıkınca, bir banka oturup hemen içinde yer alan birkaç şiir ve denemeyi okudum.
Hüzeyme Yeşim Koçak ve Murat Mahya Gürses ortak imzasıyla çıkan kitabın arka kapağında:
Bu kitap ne eski bir hikâye
Ne çok tutacağına inanılan bir roman
Ne de iyi bir şairin şiir kitabı.
Bu kitap her gece
Uyumadan önce kendinize fısıldadığınız
Bu onulmaz anlarımızda yüreğimize sayıkladığımız
Biraz sancılı hatıraları barındıran haznesinde
Dışını hayatın kapsayan
Ama en çok içerlediklerimizi…

(…)“
satıları “…bir uyanış, direniş çığlığı ve umut muştusu” sözcükleriyle bitirilmiş. Çiçeği burnunda, romantik kapak resmiyle çıkan, Kırgın Mağara Şarkılar’nıı Romantik Kitap’tan alabilirsiniz. Kitabın yazar ve şairini kutlar yeni kitaplara imza atmalarını dileriz.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —