Rafael Sadi


11 GÜN SONUNDA  ATEŞKES


11 GÜN SONUNDA  ATEŞKES

Hamas İsrail ile kapıştı ve 11 günlük karşılıklı ateş sonunda  aslına bakarsak ta kimsenin kazanmadığı ve asla kazanamayacağı bu savaş ABD baskısı sonucu herhangi bir anlaşmaya varılmadan tek taraflı olarak ATEŞ KES ile  sözüm ona son’a erdi.

Hep söylemişimdir Araplarla yapılan anlaşmaların kendileri için herhangi bir baplayıcı tarafı yoktur. Atılan imzalar karşısındakileri bağlar. Kendileri daima çözüktür ve buna göre hareket ederler. Doğru ve haklı bir numaradır .Çünkü onları zorlayıcı bir yasa olmadığı gibi dava edeceğini bir mercii de yoktur. Ne devlettirler ne de hukuk ve adalet sistemi etkin değildir.

Devlet olsalar da  değişen bir şey yoktur  karar mekanizması tek kişi veya ekip seviyesindedir.

Bu nedenle de İsrail’in herhangi bir anlaşma imzalam adan bu savaşı sona erdirmesindeki mantığı gayet iyi anlıyor ve haklı görüyorum. Yani bir anlaşma yapılsaydı ne değişirdi ki? Kimi neyle bağlardı ki.

Bu sistemde  Yanlış yaptıklarında İsrail’de onları vurmak serbestisine de sahiptir.

Bazı şehit ailelerinin GOLDWİN ve ORON ailelerinin beklentisi Hamas’ın elinde bulunan evlatlarının  naaşlarının bu ateşkes anlaşması çerçevesinde vatan toprağına  getirilmesiydi ki bu en üzücü ve yaralayıcı durumdur. Maalesef  gelişen olaylar İsrail açısından  bir anlaşma yapılmasına olanak sağlamamaktaydı. Bunu  şehit ailelerinin anlamasını kesinlikle beklemiyorum ama fiili durum budur ne yazık ki.

Peki bundan sonra ne olacak.

Gazze’nin yeniden yapılandırılması için uluslararası fonlar ve yardımlar devreye girecek bilmem kaç milyar dolar Euro veya bitcoin toplanıp HAMAS’ın eline teslim edilecek ve b u para ile yeni yollar tüneller metrolar kassam füzesi fabrikaları inşa edilecek. Muhtemelen büyük bir kısmı da  Hamas yöneticileri tarafından  iç edile4cek ve Gazze sahilindeki VİLLA fiyatlarının artması temin edilecek.

Gazzeli dostlarımın bu pastadan pay almaları ne yazık ki mümkün olmayacaktır.

Hamas füzeleri ile evleri yıkılan İsraillilere kim yardım edecek bu konuda kimse bir açıklama yapmadı.Tabii ki Devlet bu masrafları karşılamak durumundadır. Ama uluslararsı bir yardım sözkonusu olmazsa  az bir şey haksızlık olur kanaatindeyim.

Peki bu ateşkes ile savaş bittimi. Kesinlikle bitmedi.

Hamas  Batı Şeria ve Gazze’de hatta İsrail içindeki şehirlerde de HAMAS KAZANDI kutlamaları yaptı ve gerçekten de bu  bölgelerde yaşayanlara bir kazanma hissi verdi. Kimse Gazze’deki durumun ne olduğunu  düşünmedi bile.

İyi de Hamas gerçekten kazandı mı?

Fiili olarak Hamas’ın  neredeyse bütün alt yapısı metrosu ve silah fabrikaları imha edildi. 200 kadar terörist imha edildi. Muhammed Deff  , İsmail Haniye ve Yahya Sinwar İsrail’in arananlar ve imha edilecekler listsindedir. Yani her an yok edilebilirler.

Ancak Hamas’ın  kazandığı noktalar ise görmezden gelinemeyecek kadar önemlidir:

  1. İsrail içindeki Arap toplumunu  ateşleyebildi ve her an patlatılabilecek konuma getirdi. İsrail içinde  oldukça büyük bir HAMAS  sempatizanları ordusu tesis etti. Bunu da sosyal medya aracılığı ile  halletti.
  2. Aynı  şekilde  Batı Şeria Yani YEHUDA VE SHOMRON bölgelerindeki gençleri İsrail ile savaş’a yönlendirecek bir motivasyon  oluşturdu.
  3. İsrail’in bu ateşkes kararı ile ateş kesemeyeceği en önemli iki sürtüşme noktası bu İçerdeki Araplar ve Batı şeria’daki  gençlerdir.

Ne olacak?

İsrail Polisi ve ordusu bu iki bölgede çok daha sıkı ve bilimsel çalışmak zorunda kalacak.Hatta başladıkları da beyan edilyor televizyon programlarında. Mesela iki bölgede de  gençlerin iletişim kanallarını  inceleme altına aldılar ve gelitirilmiş olan siber programlar ile kimin ne zaman nerede eylem yapacağını tepit edip bölgesine göre  güvenlik birimlerinin  teyakkuzda olmasını  sağlamaya başladılar.

Evet geç ama hiç yoktan iyidir. İç İntifada’nın ilk 3 günüde polis adeta etkisi idive neredeyse yoktu. 3. Günden sonra polis toparlanmaya başladı ve yaklaşık 1000 kişiye göz altı yapıp linç olayları ile sinagog yakanları ve evleri talan edenleri  yakaldı. Bir hukuk devleti olarak her birinin  savcılık kararlarına balı olarak suç dosyaları ve cezalarını  görüleceği mahkemelere sevki başladı ama hukuk uzun sürer ve sorumlular cezalarını  çekecektir. Muhtemelen bu cezalar sonucunda da  caydırıcılık kavramı iş görecektir.

Batı şeria’dakş durum yetkililerin dediğine göre daha kolaydır ve o bölgede askeri hukuk geçerli olduğundan birilerini göz altına almak veya tutuklamak için İsrail bölgesinde gereken delil ve savcılık izni gerekmemekte ve önce tutukluyorlar sonra da  mahkeme ediyorlar. İsrail Polisi ordu ve ŞABAK  birimleri birlikte öalışarak bu iki bölgedeki isyanları kontrol altına alabileceklerinden de emin konuluyorlar. Hoş bunu  beceremeyiz diyecek halleri yok tabii.

Bu arada unutmamak gerekir ki İsrail Hükümeti sadece geçici bir ara hükümettir ve 15 gün içinde ya Yair Lapid bir hükümet kuracak (pek mümkün değil sanki) Ya da Natanyahu Gantz ile birleşip belki Bennett’i de aralarına alıp bir hükümet kurabileceklerdir.Tabii ki hepsi sadece BELKİ.

Olmasa  evvelce dediğim gibi 5. Seçim bizi bekliyor olacaktır.

Şimdilik bu sükunet ne kadar devam edecek göreceğiz.

RAFAEL SADİ

İBB Tarihi Camilere Gözü Gibi Bakıyor

Antalya’nın Uluslararası Büyük Gastronomi Festivali Food Fest Başladı

Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!

İstanbul'da metrobüs yangını, trafik kilitlendi

Üsküdar'da Ünalan - Küçükçamlıca mahallesi ring seferleri başladı

İlber Ortaylı Bilecik'te hastaneye kaldırıldı

Her hafta bir kredi kartını 'Yiyoruz'

Yeni Şafak Gazetesi'ne iktidardan 'Plaza arsası' hediyesi

Vaniköy gerçeği | Üsküdar'da polis, Vaniköy'de bakanlık engelledi

AKP'li Güler kürsüye çıktı, halk toplantıyı terk etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR