• BIST 100

    9577,46%-1,12
  • DOLAR

    33,99% 0,29
  • EURO

    37,82% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2822,85% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,75

Yılmaz, 'Kiralama yöntemine karşıyız'

Yılmaz "Aplikasyon zorunluğuna ilişkin endişelerimiz var. Mevzuat çalışmaları bitince ihale yapılsın

Ekonomi 8.09.2024 12:30:00 0
Yılmaz,


Yılmaz, 'Kiralama yöntemine karşıyız'

ANKARA- İstanbul Bahçelievler Kamyon Kamyonet Otobüs Minibüs Otomobil ve Şoförler Odası başkanı Halit Yılmaz, “İstanbul UKOME'nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) aldığı 2 bin 500 adet taksi plakasının süreli olarak yani kiralama yöntemiyle ihale edilmesi kararı ve bu yeni taksilerin yalnızca aplikasyon üzerinden hizmet vereceği düzenlemeler hakkında derin endişelerimiz var. Öncelikle Kiralama Yöntemine Karşıyız. Taksi plakalarının kiralama yöntemiyle ihale edilmesi, taksici esnafımızın sahip olduğu ekonomik güvenceleri tehlikeye atılmaktadır. Bugün birçok esnaf, yıllardır büyük emek vererek ve maddi fedakarlıklarda bulunarak plaka sahibi olmuştur. Plaka kiralama yöntemi, bu kazanılmış hakların hiçe sayılması anlamına gelir ve sektörde büyük bir haksız rekabet ortamı yaratır. Esnafımız, uzun vadeli bir iş güvencesi sağlayacak şekilde çalışmak yerine, belirsizlik içinde bırakılacak ve gelir kaybı riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.

-“SATIŞ YOLUYLA MEVZUAT ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Belediyelerin kiralama yerine satış yoluyla ihale yapabilmesine olanak sağlayacak mevzuat çalışmalarının devam ettiğinin bilindiğini de ifade eden Yılmaz, “Bu mevzuat düzenlemesi tamamlandıktan sonra ihalelerin gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylelikle esnafımızın mülkiyet hakkı korunacak ve sektörde daha sürdürülebilir bir yapı oluşturulabilecektir. Açıklanan  düzenlemeye göre, kiralama yöntemiyle çalışacak bu yeni taksiler sadece aplikasyon üzerinden hizmet verecektir. Ancak bu durumda, sadece aplikasyonla taksiye binilirse, mevcut taksi duraklarının ne olacağı konusunda ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Yıllardır taksi durakları üzerinden hizmet veren esnafımızın, bu sistemle birlikte iş kaybına uğrayacağı ve durakların işlevselliğini yitireceği açıktır. Bir kültür haline gelen, Çiçek Taksi adıyla dizilere konu olan taksi duraklarımızın korunması gerektiğine inanmaktayız” diye konuştu. 

-“TAKSİCİ ESNAFI APLİKASYONLARIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ”

Aplikasyon firmalarının ilk etapta düşük komisyon oranları ile esnafı ve vatandaşları kendilerine çektiğini, ancak zamanla bu oranları keyfi olarak artırarak esnaf üzerinde ağır bir mali yük oluşturduğunu dile getiren Halit Yılmaz, “Bu yüksek komisyonlar, birçok taksici için ciddi gelir kayıplarına neden olmakta ve küçük esnafı ekonomik anlamda köşeye sıkıştırmaktadır. Taksici esnafı, aplikasyon firmalarının insafına bırakılamaz. Bu nedenle, uygulamaya konulacak komisyon oranlarının devletimizin denetiminde ve Anayasamızın 173. maddesi kapsamında belirlenmelidir. Devletin esnafımızı koruyucu ve destekleyici tedbirler alarak, bu oranları kontrol altında tutması büyük önem arz etmektedir. Bu yeni düzenlemelerde önemli bir diğer konu ise, yeni ihalelerde süre kısıtlamasının ( kiralama yönteminin ) kesinlikle olmaması gerektiğidir. Taksicilik, uzun vadeli bir yatırım ve geçim kaynağıdır. İhalelere süre koyulması, esnafı belirsizlik içinde bırakacak ve iş güvencesini ortadan kaldıracaktır” şeklinde konuştu.
-“HİZMET KALİTESİ ARTTIRILMADAN SAYININ ATMASI SURUNLARI ÇÖZMEZ”

Mevcut sistemde taksici esnafı, kendi işinin sahibi olarak kazancını kontrol etme imkanına sahip olduğunu anlatan Yılmaz, “Ancak, aplikasyon firmalarıyla zorunlu bir entegrasyon, esnafımızın bu kontrolü kaybetmesine ve tamamen bu firmaların insafına kalmasına yol açabilir. Komisyon oranlarının zamanla yükselmesi, esnafın gelirini ciddi ölçüde azaltacak ve işlerini sürdürebilmelerini zorlaştıracaktır. En önemlisi, taksilerin hizmet kalitesini artırmadan ve müşteri memnuniyetine odaklanmadan, sadece taksi sayısının artırılması, mevcut sorunları çözmek yerine daha da büyütecektir. Mevcut sorunlar çözülmeden yapılan bu tür sayısal artışlar, sektörde zaten var olan sıkıntıları daha da derinleştirecektir” dedi.

**ESNAFIN GELECEĞİ TEHLİKEDE”

“Taksilerin hizmet kalitesini yükseltmek için hiçbir şey yapmayanlar, bugün maalesef esnafın geleceğini tehlikeye atmaktadır.” Diyen Bahçelievler Kamyon Kamyonet Otobüs Minibüs Otomobil ve Şoförler Odası Başkanı Halit Yılmaz, “Taksici esnafının hakları ve çalışma koşulları korunmadan yapılan düzenlemeler, sektörde ciddi sorunlara yol açacaktır. Esnafımızın mülkiyet hakkı korunmalı ve sektörde sürdürülebilir bir yapı oluşturulmalıdır. Tüm bu gelişmelerin ışığında, Bahçelievler Kamyon Kamyonet Otobüs Minibüs Otomobil ve Şoförler Odası olarak, bu tür kritik düzenlemelerin hayata geçirilmeden önce meslek odalarımızın ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyoruz. Sektörde yapılacak her türlü değişiklik, esnafımızın haklarını gözeterek ve adil bir şekilde planlanmalıdır. UKOME'yi bu kararları yeniden değerlendirmeye, sektörde adil bir düzenin sağlanması için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Taksici esnafımızın haklarının korunması ve sektörün sürdürülebilirliği için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz” diye konuştu.


Anadolu Isuzu tam elektrikli yeni modeli BIG.e Hannover Fuarı'nda

Hyundai ve IVECO’dan IAA 2024'te Elektrikli Ticari Şovu.

Ford Trucks, yeni nesil ürünlerini Hannover Fuarı’nda götürüyor

2024 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Necati Tosuner’in

Borusan Spor Kulübü Festivali’ne Borusanlıların 80. yıl coşkusu damgasını vurdu

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

İstanbul'a 21 yeni kreş daha açılıyor

Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı riske atmayın!

Yapay zekâ ile iş süreçlerinizdeki gücünüzü artırın

Zignaly, 60 milyon ZIG Token ödüllü yeni staking programını duyurdu

Kayalar Kimya İntermob Fuarı’nda yerini aldı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan | Beynimizi bisiklet sürer gibi yönetmeyi öğrenmeliyiz

Dijital güvenlikte hepimiz öğrenciyiz

Kuşadası Kadınlar Voleybol Turnuvası’nda Liberty konaklama sponsoru oldu

Velilerin yüzde 43’ü devlet okullarına kayıt ücreti ödedi

Phaselis Antik Kenti’nin büyülü atmosferinde sanat tarihle buluşuyor

Türk müteahhitler devler liginde dünya ikinciliğini korudu

Türkiye, Dünyanın Gençlik Buluşmasına Ev Sahipliği Yapacak

Kırıkkanat | Gençlerin Hayalleri için Heyecanlanmasına Fırsat Verin

İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışma Finalleri Başlıyor!

Yeşil lastikler doğayı da bütçeyi de koruyor

Dicle Elektrik yatırımla, Batman'da kaçak ve kesintileri azalttı

Ödüllü Yazar ve Çizer Sonja Danowski İstanbul’da

Kıtalar Arası İlk İpte Yürüyüş: Continental Pass

Kanseri yenen gençler LÖSEV gençlik kampında buluşuyor

Scania yeni 13 litrelik deniz motorunu tanıttı

Uzmandan tavsiyeler: “Doğru Takviye Nasıl Seçilir?”

Volkswagen yeni Transporter’ını IAA Transportation 2024'de tanıttı

Furkan Lüleci | Krizi fırsata çevir Türkiye!

Menopoz hastalık değil, doğal bir süreç

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR