• BIST 100

    9771,16%-1,67
  • DOLAR

    33,97% 0,11
  • EURO

    37,62% -0,39
  • GRAM ALTIN

    2725,00% -0,77
  • Ç. ALTIN

    4472,67% 0,18

Yazılımcılar 'risk analizi merkezi'ne sıcak bakıyor

OVP'de yer alan, 'Vergilemede teknolojik imkanlardan daha fazla faydalanılacak, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla yeni bir risk analiz merkezi kurulacak' ifadeleri, vergi kaybını azaltmak için atılabilecek yeni adımları gündeme getir

Ekonomi 14.10.2017 15:25:00 0
Yazılımcılar

İSTANBUL

Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan, 'Vergilemede teknolojik imkanlardan daha fazla faydalanılacak, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla yeni bir risk analiz merkezi kurulacak' ifadeleri, vergi kaybını azaltmak için atılabilecek yeni adımları gündeme getirdi. Yazılımcılar vergiye konu olacak tüm ticari işlemlerin elektronik bir omurgada bulunması fikrini memnuniyetle karşıladı.

Türk yazılım firmaları, devletlerin vergi konusunda vazgeçilmezi konumuna gelen başarılı uygulamaları ve Türkiye'de bu alanda atılabilecek adımları AA muhabirine anlattı.

Uyumsoft Genel Müdürü Hüseyin Şahin, yazılım sistemleriyle veri kayıplarını minimize etmenin mümkün olduğunu belirterek, 'Ülkemizde, yüz binlerce şirket bulunuyor. Bu şirketlerin işlemlerinin, yazılımlar yoluyla kayıt altına alınarak, Maliye Bakanlığı tarafından takip edilmesinin önü açıldı. Şuan 62 bin civarında kurum faturalarını, elektronik (e-fatura) olarak düzenliyor. Önümüzdeki dönemde bu sayı, 100 bin, 250 bin, 500 bin rakamlarına ulaşacaktır.' değerlendirmesini yaptı.

Elektronik ortamda fatura ve irsaliyelerin düzenlenmesiyle, kayıt dışı satışların kendiliğinden sona erdiğini aktaran Şahin, şunları söyledi:

'Aynı zamanda, kamunun bankalarla olan entegrasyonlarıyla, kayıt dışı tüm ticari işler izlenerek, firmaların alış-satış cirolarıyla da eşlenerek, firmalar bu anlamda takip edilebiliyor. Buradaki en temel konu, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) elektronik faturada (e-fatura) hayata geçirdiği uygulamanın, bütün ticari hayata uygulanmasıdır. Yani, tüm ticaret hayatını düzenleyecek 'elektronik ticari belge omurgası' oluşturulabilir.

Şirketlerin, birbirlerine geçtikleri, tüm siparişleri ve tüm ticari hareketleri, bu 'elektronik ticari belge omurgası' üzerinden olabilir. Şöyle diyelim, bir üreticinin fason tedarikçisine göndereceği satın alma siparişinden, bir üretim fişine kadar, firmaların birbiriyle olabilecek tüm ilişkilerinin tutulacağı, her işlem tipinin kayıt altına alınabileceği bu omurga sayesinde, doğal olarak kayıt dışılık azalırken, ülkenin vergi gelirleri ciddi oranda artacaktır. Günümüzde, tüm ticari belgelerin, tek elden elektronik ortamda takip edildiği bir kurum yok.'

'Denetimin mümkün olduğu bir gelir-gider yönetimi vergi kaybı ve kaçağını da engelleyecektir'

Siber Yazılım Üst Yöneticisi (CEO) Kenan Çelik OVP’de bahsedilen vergi kaybını azaltma noktasında en önemli çalışmaların başında doğru beyan yapma alışkanlığı kazandırmak geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Vergi kaybını azaltmak ve vergi kaçağını engellemenin tek yolu vergiyi oluşturan her türlü işlemin elektronik ortamda yapılmasıdır. Elektronik ortamda oluşturulan gelir ve gider kayıtları sürekli dinamik olmak zorundadır. Kuralları önceden belirlenmiş, kontrole ve sonradan denetime açık bir yapı olmalıdır. Gelir idareleri tarafından belirlenen esas ve mevzuata uygun elektronik ortamların oluşturulması ile verimli sonuçlar alınacaktır. Yapılan her türlü harcamanın ya da elde edilen her türlü gelirin elektronik ortamda yapılması, sistemsel kontrol ve sonradan denetimin mümkün olduğu bir gelir-gider yönetimi vergi kaybını ve kaçağını da engelleyecektir.”

'Program geliştiricileri kaybı önleyici önlemler almalı'

Verginin devletin kasasında kalması takibi için kazancı oluşturan her türlü işlemin yazılımsal anlamda elektronik ortamda yapılıyor olması gerektiğini yineleyen Çelik, Türkiye’nin bu tür işlemlerin yapılması aşamasında son dönemlerde önemli adımlar attığını söyledi.

Ancak bu tür uygulamaların sistemsel olması noktasında henüz gereken noktaya gelinmediğini ifade eden Çelik, 'Bir kişi ya da kurumun elde ettiği gelirin ülkemiz vergi uygulamalarında devlete sağladığı vergisel katkı yüzde 30-35 aralığındadır. Gelir ve giderlere ilişkin uygulamaların sistemsel olarak yapılması ve başarılı sonuçlar alıyor olması, elde edilen her 1 TL kazançta devlete bu kazancın yüzde 30-35’i oranında katkı sağlıyor olması anlamına gelir. Tabii ki bu oran yazılımsal anlamda herhangi bir kaybın olmamasına ve yazılım tabanının net olarak mevzuatla bağdaştırılmasına bağlıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, bu aşamada yazılım programı geliştiricileri de mevzuat, yönetmelik ve kurallara ilişkin gelişimleri dikkatli takip etmek durumunda olduğunu belirterek, 'Program geliştiricileri gelişmeleri doğru yorumlamak ve kaybı önleyici önlemler alarak yazılım programlarını geliştirmek amacında olmalı. Bu yönde çalışmalar ve yatırımlar yapmalıdır.' diye devam etti.

Muhabir: Musab Turan


Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

MXGP Türkiye heyecanı başladı

Feriye Gözüala cinayeti | Tarsus'ta genç kadınlara silahlı saldırı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

Ford Otosan Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirdi

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

İBB Tarihi Camilere Gözü Gibi Bakıyor

Nasıl davranacağınıza siz mi karar veriyorsunuz?

Antalya’nın Uluslararası Büyük Gastronomi Festivali Food Fest Başladı

TESK Başkanı Palandöken | Çocuklarımızın güvenliği herşeyden önce gelir

Motor Sporcuları Başkanını Andı | MXGP Türkiye törenle açıldı

Altın Portakal'ın Ulusal Yarışması'nda yer alan filmler açıklandı

Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!

Kadın Futbol Süper Ligi’nde yeni sezon heyecanı başlıyor

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda ‘Gelecek’ tasarlanıyor

En çevreci projeler teknofest Antalya'da yarışıyor

Altın Portakal'ın uluslararası yarışmasında yer alan filmler açıklandı

Metin Lokumcu davası | 13 sanık 11 yıl sonra karar çıktı

TECNO AI Vision, IFA Berlin 2024'te Tanıtıldı

Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!

Narin için kurulan özel ekip dereleri tarıyor

Engin Polat tahliye oldu | 40 hapis ile yargılanıyordu

ESET uyarıyor | Tehlike arama motorları ile yayılıyor

Polise yakalanan ehliyetsiz genç kızın yakınları gazetecilere saldırdı

İlk okula yeni başlayan çocuklarda ebeveynden ayrılma kaygısına dikkat!

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Bu gidişe dur denilmezse ihracatçı entübe olacak

Gedik Yatırım, 2024 Yılı 6 Aylık Finansal Sonuçlarını açıkladı

İstanbul'da metrobüs yangını, trafik kilitlendi

Boğaziçi Üniversitesi’nden “Türkiye’de Japonya Çalışmaları 5. Konferansı”

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR