• BIST 100

    8908,47%0,40
  • DOLAR

    34,28% 0,16
  • EURO

    36,96% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3027,61% 0,54
  • Ç. ALTIN

    5008,58% -0,04

Yaz aylarında gözlerimizi tehdit eden hatalı alışkanlıklar

Dikkat; uzmanlar uyarıyor. Bu hatalar kalıcı görme kaybına neden olabilir! Gözlerinizi asla ovuşturmayın! Güneş, havuz ve kum gözlerinize zarar vermesin!

Sağlık 19.06.2024 09:41:00 0
Yaz aylarında gözlerimizi tehdit eden hatalı alışkanlıklar

Yaz aylarında gözlerimizi tehdit eden hatalı alışkanlıklar

 

 

Güneş, havuz, deniz ve polenler… Yaz aylarında göz sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz, çünkü gözlerinizi pek çok tehlike bekliyor. Güneş sağlığımız üzerinde önemli faydalar sağlasa da yaz aylarında yeryüzüne daha yoğun ve dik gelen zararlı UV ışınları cildimizin yanı sıra gözlerimizi de tehdit ediyor. Sıcak havalarda serinlemek için sıkça tercih ettiğimiz havuzlarda dezenfeksiyon için kullanılan kimyasallar ve polenler de göz sağlığımız için risk oluşturuyor. Yaz aylarında bu tür etkenler bazı göz hastalıklarının oluşumuna veya şiddetinin artmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla başta göz enfeksiyonu olmak üzere gelişebilecek göz hastalıklarına karşı mutlaka önlem almak gerektiğine dikkat çeken Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “Göz ile ilgili herhangi bir sorun geliştiğinde ise ‘geçer’ diye beklememek, çok gecikmeden göz doktoruna başvurmak gerekir. Zira küçük bir ihmal, ileride ciddi görme kayıplarına bile neden olabilir’ diyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, yaz aylarında gözlerimizi korumak için almamız gereken önlemleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu! 

Elleri sık sık yıkamamak

Plaj, piknik ve kamp yerlerinde almamız gereken hijyen önlemleri genel sağlığımız gibi göz sağlığımız için de çok önemli.  Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “El ve göz temasının en fazla olduğu mevsim bahar ve yaz aylarıdır. Zira plaj, piknik ve kamp yerlerinde el ile göze çok sık temas edilir. Kirli elle dokunmak gözlerin mikrop kapmasına kolayca yol açabildiği için ellerin olabildiğince temiz tutulması gerekir” diyor. 

Göz kuruluğuna karşı önlem almamak

Yaz aylarında güneş ve sıcak hava göz kuruluğuna yol açan önemli etkenlerden. Ayrıca iç ortamlarda ve klimalı mekanlarda gözyaşı normalden fazla buharlaşarak; gözde kurumaya, batmaya ve yanmaya, hatta göz yüzeyinin zarar görmesine  neden olabiliyor. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “En basit önlem; gözlerimizi daha sık kırparak daha sık nemlenmesini sağlamaktır. Ayrıca klimalı ortamda havayı nemlendiren cihaz  kullanmakta da fayda var. Bunlara rağmen sorun devam ederse göz hekimine danışarak suni gözyaşı damlasından yararlanılabilir. Bu önlemler yeterli gelmezse daha yoğun bir tedavi gerekebilir” diye konuşuyor. 

Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmak 

Güneş gözlüğü yaz aylarında gözlerimizi ultraviyole ışınlarının yapabileceği başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere, katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarını engelleyebiliyor. Ancak standartlara uymayan ve   ultraviyole koruması olmayan güneş gözlüklerinin tam aksine gözlere zarar verebileceği uyarısında bulunan Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz,  “CE işareti, ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun olduğunu ve ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insanın can ve mal güvenliğine, bitki, hayvan ve çevreye zarar vermeyeceğini gösteren bir işarettir. Gözlüğün sapında CE işareti olmayan güneş gözlükleri ise gözümüze ciddi zaralar verebilir” diyor. 

Göze gelen darbeyi önemsememek! 

Açık havada yapılan sporlar sırasında gözümüz top, dirsek veya diz darbeleri gibi dış etkenler nedeniyle travmaya uğrayabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, bu travmaların gözümüzde ciddi sorunlar oluşturabileceğine dikkat çekerek, “Öyle ki darbeler gözün ciddi şekilde yaralanmasına, kornea ve retina yırtıklarına, göz içi kanamaları ile ödemine neden olabilir. O an önemsenmeyen bir darbe, ileride körlüğe bile yol açabilir. Koruyucu bir spor gözlüğü takmak bu riskleri azaltmak açısından faydalıdır” bilgisini veriyor. 

Bu saatlerde korunmasız sokağa çıkmak

Güneşin ultraviyole ışıkları gözümüzde alerjik reaksiyonlar oluşturarak doğrudan zarar verirken, batma ve yanmanın yanı sıra katarakt ile retina hastalıklarına da   neden olabiliyor. Dolayısıyla özellikle 10:00-14:00 saatleri arasında güneş ışınlarından uzak kalınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz,  “Eğer dışarıya çıkılması şart ise geniş siperlikli şapka ve ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak koruyucu etki gösterir” diyor. 

Kum kaçan gözleri ovuşturmak

Özellikle plaj ve kırsal alanlarda gözümüze sıkça kaçabilen kum, toz veya otlar da önemli risk unsurlarını oluşturuyor. Gözünüze kaçan yabancı cismi görebiliyorsanız, gözyaşı damlasıyla gözlerinizi yıkayıp cismin dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “Ancak cisim görülmüyorsa gözler kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Ayrıca göz doktoruna görünmek ihmal edilmemelidir. Zira yabancı cisim ve gözleri ovuşturmak korneayı çizerek göz enfeksiyonuna, hatta görme kaybı oluşturabilen kalıcı hasara yol açabilir” uyarısında bulunuyor. 

Yüzücü gözlüğü kullanmamak

Havuzlarda yapılan sportif faaliyetler göz travmaları riskini artırırken, en sık yaşanan travma ise havuzlarda hijyen için yer alan klordan ve diğer kimyasallardan kaynaklanıyor.  Zira bu tür maddeler gözlerde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Dolayısıyla havuzda yüzücü gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin. 

Havuza lens ile girmek

Yaz aylarında kontakt lensler daha fazla tercih ediliyor. Ancak kontakt lenslerin dikkatsizce kullanılmaları göz enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, kontakt lensleri takıp çıkarmadan önce ellerin mutlaka yıkanması gerektiği uyarısında bulunarak, “Ayrıca lens solüsyonları ve lens kutuları temiz bir şekilde saklanmalıdır. Bu nedenle tatilde en uygunu günlük lens kullanmaktır. Göz enfeksiyonu ajanlarının lense yapışarak göze bulaşmalarını kolaylaştıracağı için deniz ve havuza lens yerine numaralı yüzücü gözlüğüyle girilmelidir” diyor. 

 


Bungalov yalanıyla 153 milyon liralık vurgun

İBB'den emeklilere 10 bin liralık pazar desteği başlıyor

Ev işleri yapmak çocuğu hayata hazırlıyor!

İstanbul Sinema Müzesi'nde sanat dolu bir ay

Renault Group 2024 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı

Palandöken | Esnafın yapılandırmaya ihtiyacı var

Fizyoterapist Tilbe Meriç | Her Yerin Ağrıması Mümkün Mü?

TürkTraktör 2024 Yılı Üçüncü Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı

Çalışan ayrımcılığı artış gösteriyor | Perakende sektörü bayrak kaldırıyor

Türkiye'nin Teknoloji Kaptanları 7. kez ödüllendirildi

Üsküdar'da “Kadın Banilerin İzinde" gezi turu başlıyor

Türkiye ayakkabı yan sanayiinde Avrupa'nın en büyük üreticisi

BMC Power yerli motor Mavi Batu ile Mavi Vatan için yola çıktı

Anadolu Ateşi’nden Cumhuriyet’in 101. Yılına Özel Gösteri

Edinburgh Dükü Kupası’nın Türkiye ayağı 26 Ekim'de İstanbul'da

Turizm yatırımcıları İstanbul’da TIF 2024’te buluşacak

Meme Kanseri İçin Mucizevi Önlem: Mamografi

Koton, Macaristan'da ilk mağazasını açtı

Zülfü Livaneli yeni romanıyla Can Yayınları’nda!

İnfo Yatırım, Karşıyaka Kadın Voleybol Takımı’nın sponsoru oldu

ABD Hükümet Cüzdanlarından 20 Milyon Dolar Çalındı

Yapay Zeka, insan merkeze alarak büyümeli

Sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 9 besin

Türkiye makarna ihracatında 1 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor

Otomotiv ve tekstilden sonra turizmciler de Mısır'a gidiyor

Yenidoğan Çetesi'nin kan donduran konuşmaları

Tarım alanları ve yaylalar betona gömülüyor

Kayseri'den son çocuk enfeksiyon doktoru da gitti

TUSAŞ'a terör saldırısı | PKK'lı cani HDP'de eş başkan çıktı

Sial Paris’te Keskinoğlu Standına Yoğun İlgi!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Samsunspor 10 7 2 1 10 22
3.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Göztepe 9 4 2 3 5 15
6.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
7.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
8.Sivasspor 10 4 4 2 0 14
9.Trabzonspor 9 2 1 6 1 12
10.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
11.Kasımpaşa 10 2 3 5 -4 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Kayserispor 9 1 3 5 -6 8
16.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
17.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
18.Hatayspor 9 0 6 3 -8 3
19.Adana Demirspor 9 0 8 1 -15 1

YAZARLAR