Yapay zeka yalnışlaştırıyor | Gençlerde kronik yalnızlık artıyor…

Yapay zeka yalnışlaştırıyor | Gençlerde kronik yalnızlık artıyor…

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Kişilerin insanların yerine yapay zekayla uzun süreli iletişim kurmayı tercih etmeleri sosyal medya örneğinde olduğu gibi yalnızlığı daha da derinleştirecektir.” dedi.

 

Yapay zeka sohbetleri gençleri yalnızlaştırıyor!

Yalnızlık erken ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Yapay zekanın kriz durumlarında sosyal destek bağlamında insanların duymak istedikleri tüm sözleri söyleyebildiğine dikkat çeken Sosyolog Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Kişilerin insanların yerine yapay zekayla uzun süreli iletişim kurmayı tercih etmeleri sosyal medya örneğinde olduğu gibi yalnızlığı daha da derinleştirecektir.” dedi.

İngiltere’de yapılan geniş çaplı bir araştırmanın sonucuna da işaret eden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Yalnızlığın insan sağlığı açısından obeziteden daha kötü sonuçlar doğurabileceğini, erken ölüm riskini yüzde 26 artırabildiğini ve artan kardiyovasküler hastalık, demans, felç, depresyon ve anksiyete riskiyle ilişkili olduğunu ortaya koydu.” dedi. 

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, dijital çağda gençlerde artan yalnızlık duygusunu değerlendirdi.

Gençlerde kronik yalnızlık artıyor! 

Son yıllarda dünyada özellikle gençler arasında kronik yalnızlık duygusunun arttığını dile getiren Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Sorunun boyutu şaşırtıcı derecede yüksek. Birleşik Krallık'ta 3,8 milyon insan kronik yalnızlıktan mustarip; ABD'de yetişkinlerin yüzde 36'sı ve gençlerin yüzde 61'i şiddetli yalnızlık yaşıyor. Alman Bertelsmann Vakfı'nın girişimiyle Mart 2024'te Almanya genelinde 2 bin 532 örneklem üzerinden gerçekleştirilen bir araştırmada ankete katılan 16-30 yaş arası gençlerin neredeyse yarısı (Yüzde 46) kendini yalnız hissettiklerini belirtmişlerdir.” dedi.

Yakın çevreleriyle selamlaşmayı bile unutan gençler var…

Türkiye genelinde her yıl gerçekleştirdikleri geniş kapsamlı yalnızlık araştırması sonuçlarına göre de 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 40’ının, 55 yaş üstündeki kişilerin ise yüzde 26’sının kendini sıkça yalnız hissettiğini söylediğini kaydeden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, şöyle devam etti:

“2021’e göre yaş grupları bazında yalnızlık hissiyatının değişimi incelendiğinde ise 25 yaş üstü grupların hepsinde 2021’e göre yalnızlık hissiyatında artış olduğu görülmekte. Genelde dijital teknoloji bağımlılığının yalnızlığı arttırdığı söylenir ama bunun dışında diğer faktörlerde etkili. Okul ve çalışma hayatının yoğunluğu nedeniyle sosyal çevrenin eksikliği, eğitim hayatında hep en yüksek notu alma ve aile içinde sülaledeki en iyi genç olma baskısı gibi nedenler de gençleri sosyalleşmeden yoksun bırakan ve yalnızlıklarını tetikleyen etkenler. Öte yandan çağdaş ebeveynlerin sürekli kollayıcı tutumlarından dolayı gençler benmerkezci bir anlayışla büyüdükleri için iletişim kurmaya zorlanıyorlar. Ne yazık ki, birbirleri ve yakın çevreleriyle selamlaşmayı bile unutan gençlerimiz var.  Bu durum gençlerin sağlıklı ilişkiler kurmasını engellediği için gençlerin yalnızlık hissini derinleştirebiliyor.”

 

Gerçek buluşmaya zaman ve çaba harcamak istemiyorlar…

Gençlerin yaygın biçimde kullanmakta olduğu sosyal medyanın, kullanım şekline bağlı olarak hem bir sosyalleşme aracı hem de yalnızlaşmalarına neden olan bir alan olarak görüldüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “İnternet ve sosyal medyanın aşırı kullanımı özellikle gençler arasında gerçek sosyal ilişkilerdeki yüz yüze iletişimin azalmasına ve bu nedenle de sosyal izolasyona yol açmaktadır. Fiziksel olarak bir arada bulunamama, sosyal medyada kısa ileti ve emojilerle gerçekleşen yüzeysel iletişim biçimleri yalnızlaşma duygusunu daha da tetiklemektedir. Pek çok genç gerçek buluşmaya zaman ve çaba harcamak bile istemiyor, romantik ilişkiler bile günümüzde tanışma siteleri aracılığıyla gerçekleşiyor. Araştırmalarda da sosyal medyayı daha sık kullanan gençlerin yalnızlık düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Burada çift taraflı bir etki söz konusudur. Yalnızlığın sosyal medya kullanımını arttırdığı gibi sosyal medyaya aşırı yönelimin de yalnızlığı arttırabileceğini belirtmektedirler.” diye konuştu.

Yapay zekayla uzun süreli iletişim yalnızlığı derinleştiriyor…

Dolayısıyla sosyal ağların yarattığı yeni sosyallikler içinde yalnızlığı gidermeye çalışan gençlerin daha da yalnızlaşabildiğini kaydeden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, şöyle devam etti:

“Sosyal izolasyondaki artış da zamanla yabancılaşmaya ve bireyin kendini daha fazla yalnız hissetmesine neden olabilmektedir. Sosyal medya dışında yalnızlıkla ilgili diğer güncel bir konuda yapay zeka. Yapay zeka teknolojileri de günümüzde hızla gelişen ve halihazırda iletişim kurabilen, insan duygularını iyi bir şekilde simüle edebilen yeni bir olgu. Günümüzde artık yapay zeka araçlarına, ilişki sorunlarımızdan bahsederek ve kendimizi çok kötü hissettiğimizi söylediğimizde, örneğin ChatGPT bize büyük bir şefkatle karşılık verebiliyor. Sosyal destek bağlamında insanların duymak istedikleri tüm sözleri söyleyebiliyor. Dolayısıyla yakın gelecekte hem gençlere hem de diğer yaş gruplarına başvuracak kimsenin kalmadığını hissettiği kriz anlarında yapay zeka geçici bir çözüm olarak görülebilir. Hatta bazı uzmanlar insanın özgüveninin azalmasının yalnızlığı arttırdığı yaklaşımından yola çıkarak, yapay zekanın insanlara pratik yapma ve sosyal becerilerini geliştirme fırsatı vererek ‘bu döngüyü kırmaya’ yardımcı olabileceğini söylemektedirler. Ancak burada da ölçülü olmak önemli. Çünkü kişilerin insanların yerine yapay zekayla uzun süreli iletişim kurmayı tercih etmeleri sosyal medya örneğinde olduğu gibi yalnızlığı daha da derinleştirecektir.”

Yalnız gençlerin işsiz ve eğitimsiz olma olasılıkları daha yüksek 

Yalnızlığın uzun vadede gençlerin sosyal becerilerine, akademik başarılarına veya kariyer hedeflerine etkilerine de dikkat çeken Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Araştırmalar, yalnız yaşayan gençlerin işsiz veya eğitimsiz olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu, kendilerini daha az çalışabilecek durumda gördüklerini ve sosyal açıdan daha başarılı akranlarına göre sosyal merdivende daha aşağıda olduklarını gösteriyor. King's College London ve Greenwich Üniversitesi'nden İngiliz bilim insanları uzun süreli ve geniş bir örneklem kitlesi üzerinde yapılan araştırma sonucunda, erken ergenlik dönemindeki yalnızlığın, kişinin gelecekteki sosyo-ekonomik statüsünü zayıflattığını ortaya koydu. Araştırmacılar, 1994-1995 yılları arasında İngiltere ve Galler'de doğan 2 bin 232 kişinin gelişimini takip etti. 12, 18 ve 26 yaşlarındaki kişilerin yalnızlık düzeyleri ve sosyal statüleri değerlendirildi. Katılımcıların istihdam durumu ve istihdam edilebilirliği 18 yaşında değerlendirildi. Yalnızlığın erken yaşlardan itibaren ruh sağlığı üzerinde açık bir etkisi olsa da araştırmada, yalnızlığın kişinin istihdam olanaklarını da olumsuz etkilediği görüldü.” şeklinde konuştu.

 

Yalnızlık obeziteden daha kötü!

Araştırmanın sonucuna da işaret eden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Buradan çıkarılan sonuç şu ki, yalnızlık, kişinin işgücü piyasasında rekabet etme yeteneği üzerinde dolaylı sonuçlar doğurabilir. Bu sadece kişinin yaşam şansını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomiye de doğrudan zarar veriyor. Ayrıca yalnızlığın insan sağlığı açısından obeziteden daha kötü sonuçlar doğurabileceğini, erken ölüm riskini yüzde 26 artırabildiğini ve artan kardiyovasküler hastalık, demans, felç, depresyon ve anksiyete riskiyle ilişkili olduğunu ortaya koydu. Sosyal bağlantılar gençler için hayati önemde. Bu onların uyumlu gelişiminin anahtarıdır. Yüksek zihinsel işlevler prensipte diğer insanlarla etkileşim yoluyla gelişir. İletişim ve entelektüel uyarım olmadan körelebilirler bile.” dedi.

Sevilen işlerin daha sık yapılması öneriliyor…

Yalnızlık hissini azaltmak için gençlere önerilerde de bulunan Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “İstesek de istemesek de hepimiz yoğun veya düşük düzeyde yalnızlık duygusuyla karşı karşıyayız. Bu duygu aniden ortaya çıkabilir veya sürekli yoldaşımız olabilir. Her durumda, bu faktörün zamanında fark edilmesi çok önemli. Sosyal bağlantıların güçlendirilmesi, dikkatin diğer insanlara ve dış dünyaya odaklanması, yakın çevre, aile ve arkadaşlarla ilişkilerin canlı tutulması, yakın arkadaşlarla spor ve hobi aktiviteleri, sevilen işlerin daha sık yapılması kronik yalnızlık duygusunu yaşamamak veya bu durumdan kurtulmak için uzmanlar tarafından önerilen yöntemler. Sosyal izolasyonun zararlı etkilerini en aza indirmek için psikolog ve psikoterapistlerden yardım almaktan da çekinilmemeli. Çoğu zaman, kendini yalnız hissetmemek için kişinin sadece sesini duyurmaya ihtiyacı vardır.” şeklinde sözlerini tamamladı.



Cesaret, dayanıklılık ve takım ruhu!

İstanbul 2036 olimpiyatları için güç birliği

Bisikletin en hızlıları Antalya’da

Milli sporcu Şahika Ercümen'den Kırmızı Mercan dalışı

Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu | Asya'dan Avrupa'ya umut koşusu

Turkcell eMilli Takım Seçmeleri’nin şampiyonu belli oldu

Otizmli öğrenciler Otizmli arkadaşları için koşacak

Paycell 29 Ekim PUBG Kupası sahibini buldu

Sofuoğlu 2025'te Superbike’ta yarışacak

Vincenzo Montella Tivibu Spor’a konuk oluyor

Prime Video’nun Yeni Yerli Orijinal Filmi 39 Derecede Aşk’ın Galası Gerçekleşti

Antrenör dizisinin çekimleri sona erdi

Melek Bal Ertuğrul Melek Sensin Derneği kuruyor

Tarkan, Yeni Şarkılarıyla Avrupa’da!

69 milyonluk Ebru Gündeş konserine Yavaş'tan inceleme

Mahizer'den tatlı sohbet ve Züleyha'dan mini konser

İstanbul'da Bryan Adams rüzgarı

Fedon | Belgeselim yapılsın

Yasemin İlan TürkMedya Dijital Magazin Müdürü oldu

Yunan fenomen Türk Bayrağı yüzünden linç edildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı!

Altın kaçakçılığına isimleri karışmıştı | MHP'de istifa

Bahçeli'ye soru sordu, azar işitti

Ümit Özdağ | Bahçeli Öcalan'ı dışarı çıkarmak istiyor

Burcu Köksal Esenyurt baskısına isyan etti

Vali Yardımcısı Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atandı

BTP'den MHP'li vekillere açık çağrı | İstifa edin!

Halkın vergileriyle yapılan yolu kendine mal etti

Nurten Yönter'in konuşmasını AKP, CHP alkışları Meclis TV sansürledi

Ekrem İmamoğlu'ndan Ahmak Davası hamlesi

Yapay zeka yalnışlaştırıyor | Gençlerde kronik yalnızlık artıyor…

Güvenlik açıklarına dikkat

Coğrafi Bilgi Sistemlerinde yerli yazılım dönemi

2024’ün en iyi el oyun konsolları

Siber casusluk arka kapıdan devam ediyor

Çimen Maceraları oyun tutkunlarıyla buluştu

Göz hastalıkları tedavisinde öne çıkması beklenen 10 gelişme

The Sims 4 Creator Kit’ler çıkışını gerçekleştirdi

Çevrimiçi varlığınızı sınırlayın

Bilgi hırsızı imparatorluğunun çöküşü

Çene Eklemi Rahatsızlığı Kalça Ağrısına Yol Açabilir

Kedimi Aşılatmalı Mıyım? | Kedi aşıları konusunda bilinmesi gerekenler

Grip dışında öksürüğe yol açan 13 neden

MS erken belirtileri farklı aşamalara göre değişebiliyor!

AIDS hakkında doğru bilgi, enfeksiyonun yayılmasını engellemede önemli!

Hava kirliliği KOAH riskini artırıyor

Kış çaylarını tüketirken dikkat!

Aile içi çatışmaların çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri neler?

Çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

Gülüşünüzü Etkileyen Gizli Tehdit: Diş Gelişim Bozuklukları

Nobel Barış Ödülü Adayı Dünyaca Ünlü Yazardan Yunanca Barış Psikolojisi

Çocuklarda Alerjik Reaksiyonlar: Sebepler ve Korunma Yolları

Yenidoğan Çetesi Davası | 7 kişi daha tutuklandı

Garanti BBVA ve İştiraklerinin Üst Yönetimindeki Değişiklikler

Suriye’de dengeler değişiyor mu?

Metropoll araştırdı | Halkın en önemli sorunu ekonomi

İstanbul'da AVM yangını kontrol altına alındı

Köyüne geri dönenlere 5 gebe düve

Yasak aşk ölüm getirdi | Kocası gelince balkondan atladı

Ders çalışan öğrencilerin üzerine tavan çöktü

Bu Cuma Vizyonda Yer Alacak Filmler Belli Oldu

Türkiye'nin Pentangon'u Ay Yıld7ız projesinde yeni gelişme

Zamlı yurtdışı harcını bankalara ödeyeceğiz

Temizlik görevlisi gönderilemeyen okullara imam gönderiliyor

Antalya'da İngiliz gencin ölümüne soruşturma açıldı

Balıkçı barınağı turizmcilere peşkeş çekiliyor

Tavuk çalan tilkiyi yakalayan yaşlı nine bakın ne yaptı?

Esenyurt'ta çocuğa taciz iddiasını mahalleli affetmedi!

Çene Eklemi Rahatsızlığı Kalça Ağrısına Yol Açabilir

Yapay zeka yalnışlaştırıyor | Gençlerde kronik yalnızlık artıyor…

Prime Video’nun Yeni Yerli Orijinal Filmi 39 Derecede Aşk’ın Galası Gerçekleşti

İlber hoca canlı yayında rahatsızlandı

Henkel büyüme ivmesini devam ettirdi

Müzede Tango Atölyesi

Lüks sitede benzinli, silahlı saldırgan dehşeti

EİB | Türk inciri uluslararası standartlara göre üretiliyor

Kedimi Aşılatmalı Mıyım? | Kedi aşıları konusunda bilinmesi gerekenler

HESİAD Başkanı Güven | 2035’e Kadar 11 GW Yeni HES Kurabiliriz

İmamoğlu'ndan kurultay söylentilerine sert tepki

Setur Marinaları, Turizm Yatırım Forumu’nda Yerini Aldı

Yükleniyor