• BIST 100

    10950,46%0,91
  • DOLAR

    32,67% 0,05
  • EURO

    35,42% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2499,42% -0,47
  • Ç. ALTIN

    4015,45% 0,00

Uzmanından yaz aylarında gebeliği rahat geçirme önerileri

Medical Park Tokat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neşet Gümüşburun yaz ayları boyunca gebelere önemli tavsiyelerde bulundu

Sağlık 5.07.2024 11:09:00 0
Uzmanından yaz aylarında gebeliği rahat geçirme önerileri

Uzmanından yaz aylarında gebeliği rahat geçirme önerileri

Yaz mevsiminde hamilelerin bazı unsurlara dikkat etmesi gerektiğini belirten Medical Park Tokat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neşet Gümüşburun, “Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu nedenle bol su içmek önemlidir. Hamilelik döneminde yeteri kadar sıvı alınamaması durumunda dehidratasyon denilen sıvı kaybı gelişir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın. Ayrıca taze meyve suları, bitki çayları ve sulu meyveler de sıvı alımını artırabilir” dedi.

Gebelik döneminde yaz aylarında sıcak havalarda sağlıklı kalmak ve bebeğinizin iyi gelişimini desteklemek için bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Medical Park Tokat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neşet Gümüşburun, yaz aylarında gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken unsurlarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİLMELİ

İşte gebelikte yaz aylarında yapmanız gerekenler ve beslenme önerileri:

SıvI tüketimine önem verilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Gümüşburun, “Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu yüzden bol su içmek önemlidir. Hamilelik döneminde yeteri kadar sıvı alınamaması durumunda ‘dehidratasyon’ denilen sıvı kaybı gelişir. Bu sorunda anne adayının kan basıncı düşer, kandaki şeker ve tuz düzeyleri bozulur ve nabız hızlanır. Sıvının yerine konulmaması durumunda da şok tablosuna kadar giden değişimler söz konusu olur. Doğum sancıları başlayabilir. Tabii ki bebek de bu durumdan olumsuz etkilenir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın. Ayrıca taze meyve suları, bitki çayları ve sulu meyveler de sıvı alımını artırabilir” diye konuştu.

BESLENME TARZINA DİKKAT EDİLMELİ

Gebelik döneminde dengeli ve yeterli beslenmenin çok önemli olduğunu dile getiren Op. Dr. Gümüşburun, şu bilgileri paylaştı:

“Büyük öğünler yerine daha sık ve hafif yemekler tercih edin. Bu, mide rahatsızlıklarını azaltabilir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve, tam tahıl ürünleri ve kepekli ekmek tüketerek posa miktarını artırmalısınız. Ayrıca haftada iki kez kurubaklagil yemeklerini de beslenmenize ekleyebilirsiniz. Yaz hamileleri beslenme konusunda şanslıdır. Çünkü doğal ve sağlıklı sebze ile meyveye ulaşmak daha kolay olur. Ancak ev dışında geçirdiğimiz zaman fazla olduğu için dışarıda daha fazla yemek yeriz. Haliyle ishal ve besin zehirlenmeleri gibi tablolar da çok görülür. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için dışarıda yediğiniz gıdaların temiz, etlerin de iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Balık mevsimi olmadığı için deniz ürünlerinin taze olduğundan emin olun. Su ihtiyacının artmasıyla mineral ve tuz ihtiyacı da buna paralel olarak artar. Bu nedenle hamilelikte tuz alımını kısıtlasanız da, tümüyle kesmeyin. Daha fazla tüketmemek kaydıyla günde 1 şişe maden suyu içmenizde de fayda vardır”

GÜNEŞTEN KORUNMAK ÖNEMLİ

Güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğine değinen Op. Dr. Gümüşburun, “Hamilelikte kandaki düzeyi yükselen östrojen hormonları, cildi güneş ışıklarına karşı daha da hassaslaştırır. Bunun sonucunda ciltte lekelenmeler ortaya çıkar. Bu yüzden güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00-17.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkmamak gerekir. Mutlaka çıkmanız gerekiyorsa, cildinize 30 dakika öncesinden gebeliğe uygun olan güneş koruyucu kremler kullanmalı, güneş altında da uzun süre kalmamalısınız. Ayrıca şapka ve güneş gözlüğü kullanarak kendinizi zararlı güneş ışınlarından koruyun” dedi.

 ASTIMI OLANLAR KLİMA KULLANMAMALI

Serin ortamları tercih edilmesinin daha doğru olacağını ifade eden Op. Dr. Gümüşburun, “Özellikle öğle saatlerinde güneşin en sıcak olduğu zamanlarda dışarıda fazla kalmamaya çalışın. Serin ve gölgeli yerlerde vakit geçirin. Hamilelik döneminde klima kullanırken bazı tedbirleri almak çok önemli. Klimaların periyodik bakımları düzenli yapılmalı, bakteri filtreleri kullanılmalı, ortam sıcaklığı aşırı düşük olmamalı ve klimanın kullanıldığı ortamlara belirli aralıklarla temiz hava girmesi sağlanmalı. Solunum yolu enfeksiyonu olan veya astımı olan anne adayları ise klima kullanımından kaçınmalılar” şeklinde konuştu.

YÜZME ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ

Yüzme ve sporun öneminden bahseden Op. Dr. Gümüşburun, şunları söyledi:

“Yaz mevsiminde bol bol yüzmeyi alışkanlık haline getirin. Suyun kaldırma gücü, suda rahat hareket etmenizi sağlayarak bacak ve sırt kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olur. Ancak yüzerken dikkat etmeniz gereken aşırı efor harcamamak, temiz bir ortamda yüzmek, öğlen saatlerinde değil güneşin daha az etkili olduğu saatleri seçmek ve güneş koruyucu kremler kullanmak gibi kurallara da uymanız gerekir. Havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Düzenli yüzme imkânınız yoksa yürüyüş de iyi bir tercih olur. Güneşin etkisinin azaldığı akşam saatlerinde 45 dakika - 1 saat boyunca, sizi çok yormayan bir tempoda yürüyüş yapmak sırt ve bacak kaslarını güçlendirir, sırt ağrılarını azaltır ve bacak damarlarında dolaşıma yardımcı olarak ödem gelişimini azaltır” dedi.

UZUN SEYAHATLERDE VARİS ÇORABI TERCİH EDİLEBİLİR

Hamilelik döneminde kısa seyahatler yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Gümüşburun, “Çünkü uzun seyahatlerde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Uzun seyahatlerde gelişebilecek en önemli problem ise dolaşım bozukluğu ve damar içi pıhtılaşmadır. Bunun için uzun seyahatlerde varis çorabı kullanmalı ve imkân varsa sık molalar vermeli, her 2 saatte bir kalkıp dolaşmalısınız” ifadelerini kullandı.

TATİL PLANLAMASI YAPILABİLİR

Hamilelik döneminde de tatil yapılabileceğini vurgulayan Op. Dr. Gümüşburun, “Hamilelik döneminde tatilden mahrum kalmak zorunda değilsiniz, doğru planlamalar yaparak rahat bir tatil geçirebilirsiniz. Tatilinizi mümkün olduğunca 32’nci hafta öncesinde planlayın, gideceğiniz yerdeki sağlık imkânlarını da araştırın. Sağlık kuruluşlarına rahatlıkla ulaşamayacağınız yerleri tercih etmeyin. Unutmayın ki, her gebelik farklıdır ve doktorunuzun önerilerine uymak önemlidir” dedi.


Ticaret Bakanı'ndan kaçak güzellemesine tepki yağıyor

Meteoroloji Türkiye'yi uyardı | Aniden yükselecek

Şarkıcı Bengü'ye bu kez çiçek yağmuru

Ayşe Ateş'ten Rakel Dink'e | Güvenilir sokak kalmayacak

Merve Özbey Biga'yı 'Güvenlik' gerekçesiyle terk etti

Dünya Değişim Günü 7 Temmuz’da Kutlanacak!

Gelin ve damat, fotoğraf çekimine giderken kaza geçirdi

UEFA Kupası'na 2-1 ile veda ettik

İmamoğlu deneme tohumlarının ilk hasadını çiftçilerle yaptı

Kylie Minogue, Mandarin Bodrum'un 10'uncu yılına damga vurdu

Yapay zeka iş gücü piyasasını dönüştürüyor!

Baran Mengüç | Bir çizgim var, bozmak istemiyorum

İBB Kentsel dönüşüm seferberliği başlatıyor

İzmir'in Rotası Sağlık Turizmi Olmalı

Yabancı madde yeme alışkanlığının nedeni?

Şarkıcı Bengü'ye Van'da ırkçı saldırı

Haliç Köprüsü metrobüs yolu yenilendi

Üsküdar'da AKP'nin göz yumduğu 16 kaçak yapı yıkıldı

MediaMarkt geleceğin kadın liderlerini sertifikalandırdı

Türk voleybol tarihinin özeti VakıfBank’ın yeni reklam filminde!

TESK Başkanı Palandöken | Bu zamları durdurun

Konak Öğretmenevi'ne hangi ünlü zengin çökecek?

Boğaziçi Üniversitesi, önce bilme, sonra vekillere kapatıldı

Kayseri olayları | 13 kişi tutuklandı

Orman kundakçısının mazereti yok artık dedirtti

Bakanlıkta ihale yağdırdığı şirketin CEO'su oldu

TEV Despina Vandi Konseri 17 Temmuz'da

Bitcoin fazlalığı piyasada ağırlığını hissettiriyor

Benetton Group İcra Kurulu Başkanı Claudio Sforza oldu

Spor İstanbul Yaz Atletizm Oyunları başlışyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR