• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uzmanından, okulda başarıyı artıran beslenme önerileri
Sağlık
Yayınlanma: 01 Ekim 2024 - 10:31

Uzmanından, okulda başarıyı artıran beslenme önerileri

Okul çağı çocuklarda hızlı bir gelişim ve büyümenin yaşandığı önemli bir dönem. Çocukların bu süreçte yeterli ve dengeli beslenmeleri, öğrenme yetenekleri ile büyümelerinde kritik rol üstleniyor.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Uzmanından, okulda başarıyı artıran beslenme önerileri

 

 

Uzmanından, okulda başarıyı artıran beslenme önerileri 

Bu dönemde besin öğelerinin yetersiz veya hatalı alınması durumunda çocuklarda büyüme, gelişme ve zihinsel faaliyetler ile buna bağlı olarak okul başarısı olumsuz etkilenebiliyor. Ayrıca okul çağındaki hatalı beslenme alışkanlıkları yetişkinlikte diyabet ve kalp damar hastalıkları  gibi bazı kronik hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, doğru beslenme alışkanlıklarını okul çağı döneminde edinmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle anne babalar, çocuklarının yeterli besin öğesine ulaşabilmeleri için mutlaka tam tahıllar, süt ürünleri, meyve ve sebze gibi besinleri düzenli olarak tükettiklerinden emin olmalıdır. Aynı zamanda büyüme ve gelişimleri için kırmızı et, beyaz et, yumurta ve bakliyat gibi protein kaynaklarını mutlaka  düzenli olarak çocukların beslenmesine eklemeye özen göstermeliler” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, okul çağındaki çocukların beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu! 

Kemik gelişimi için kalsiyum şart!

Okul çağı çocukları hızla büyüyorlar ve buna bağlı olarak kemik yapımında kilit rol üstlenen kalsiyumun gereksinimi artıyor. Dolayısıyla kemik gelişimi için çocuğunuzun süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi kalsiyumdan zengin besinleri tükettiğinden emin olun. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler ve kuru yemişler de kalsiyum kaynağı olarak çocuğunuzun beslenme listesinde mutlaka yer almalı. 

Demir kaynaklarını unutmayın! 

Okul çağı çocuklarında besin alımında yetersizliğe bağlı olarak demir eksikliği anemisi sık görülüyor. Demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi çocuklarda büyüme ve gelişmeyi yavaşlatabilirken, zihinsel gelişimini ve bunun sonucunda okul başarısını olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca demir eksikliği olan çocuklarda enfeksiyonlara eğilim de artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, vücut tarafından kolay emilebilen bir demir kaynağı olan hem demirden zengin besinlerin çocukların beslenmelerinde düzenli olarak yer alması gerektiğine işaret ederek, “Hem demir vücut tarafından kolay emilebilen demir türüdür. Hem demir kırmızı et ve kümes hayvanlarının etinde bulunur. Hem olmayan demir kaynakları ise vücut tarafından kolay emilemez ve bunların taze sebze ve meyve gibi C vitamini kaynaklarıyla birlikte tüketilmeleri gerekir. Bu demir türü de pekmez ve kurubaklagil gibi kaynaklarda bulunur” diyor. 

Sağlıksız atıştırmalıkları önleyin

Fiziksel aktivitenin az olması, paketli gıda tüketimi, düzenli ve dengeli öğünlerin yapılmaması durumunda çocuklarda obezite riski artıyor. Obezite ise diyabet, kan yağlarında yükselme, karaciğer yağlanması ve diğer bazı kronik hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Çocuğunuzun öğün saatlerini düzenlenerek zamansız ve sağlıksız atıştırmalıklar tüketmesini önlemeniz, ekran başında geçirdiği süreyi kısıtlamanızın yanı sıra fiziksel aktiviteye yönlendirmeniz büyük önem taşıyor. 

Protein aldığından emin olun

Protein çocuklarda büyüme ve gelişmeyi sağlarken iştah dengesinin korunmasına ve tok kalmaya yardımcı oluyor. Bu nedenle çocuğunuzun öğünlerine bakliyat, beyaz et, kırmızı et ve yoğurt gibi seçenekleri eklemeli; ara öğünlerde ceviz, fındık ile badem gibi tohumları tercih etmelisiniz. 

Günlük posa alımına dikkat edin

Tam tahıllarda ve sebze ile meyve gibi besinlerde bulunan posanın günlük olarak yeterli alımı; sağlıklı bir sindirim sistemi ve bağırsakların yanı sıra bağışıklığın korunması için çok önemli. Yeterli posa alımı aynı zamanda iştah dengesinin korunmasına ve kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Dolayısıyla çocuğunuzun öğünlerine taze sebzeler, sebze yemekleri ve tam tahılları eklemelisiniz. 

Ev yemeklerini tercih edin

Çocuklar, hem lezzetli olmaları nedeniyle hem de akranlarından etkilenerek dışarıda pizza, hamburger ve patates kızartması gibi besinleri tüketmeye meyilli olabiliyorlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Sağlıklı beslenmeleri için çocuklara bunların ev yapımı olanları sunmaya çalışılmalı. Ayrıca fast food tarzı besinlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı ve  besin değeri daha yüksek olan bakliyat yemekleri ile etli sebze gibi ev yemeklerini tüketme alışkanlığı kazandırılmalı” diyor. 

İyot yetersizliğine karşı koruyun 

Ülkemizde sık görülen bir sorun olan iyot yetersizliğine bağlı olarak çocukların gelişiminde yavaşlamanın yanı sıra hipotiroidizm ve guatr hastalıkları görülebiliyor. İyot yetersizliğini önlemek için kullandığınız tuzun iyot takviyeli olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin çocuklarda ve yetişkin dönemde  kalp damar hastalıklarına yol açması sebebiyle fazla tuz tüketiminden de mutlaka kaçının. 

Su içme alışkanlığı kazandırın

Vücudumuzda tüm sistemler suya bağımlı oldukları için çocuğunuzun günlük yeteri kadar su alması şart. Çocuğunuza susadığında değil, gün içerisinde düzenli bir şekilde su içmesi gerektiğini anlatın. Bu sayede yetişkinlikte de düzenli su içme alışkanlığı devam edebilir. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Anne sütünden bebeğe geçen hastalıklar
Anne sütünden bebeğe geçen hastalıklar
Evimizdeki sessiz tehlike: O klimalar ölüm saçıyor! Hemen fişini çekin o modeller geri çağrılıyor!
Evimizdeki sessiz tehlike: O klimalar ölüm saçıyor! Hemen fişini çekin o modeller geri çağrılıyor!
Enerjiniz çabuk tükeniyorsa dikkat: Yorgun uyanmanın gerçek nedeni ortaya çıktı! Sorun uyku değil, eksik olan o vitamin
Enerjiniz çabuk tükeniyorsa dikkat: Yorgun uyanmanın gerçek nedeni ortaya çıktı! Sorun uyku değil, eksik olan o vitamin
Sofranızdaki gizli tehlike: Herkes seviyor ama... Tavuğun bu bölümünü asla tüketmeyin!
Sofranızdaki gizli tehlike: Herkes seviyor ama... Tavuğun bu bölümünü asla tüketmeyin!
Son Haberler
Her haneye can suyu: Başvuran alıyor! Aile Bakanlığı'ndan her ay 6.454 TL destek
Her haneye can suyu: Başvuran alıyor! Aile Bakanlığı'ndan her ay...
Şehir efsanesi değil, gerçek: Şimdi tam zamanı! Ayda 6.470 TL’ye 2+1 daireler için dev kampanya başladı!
Şehir efsanesi değil, gerçek: Şimdi tam zamanı! Ayda 6.470 TL’ye...
Enerjide sürpriz gelişme: Kritik eşik aşıldı! Enerjiye Türkiye’den ezber bozan 30 milyar dolarlık rekor yatırım
Enerjide sürpriz gelişme: Kritik eşik aşıldı! Enerjiye Türkiye’den...
Transfer piyasasında deprem: Jose Mourinho düğmeye bastı! 50 milyon euroluk gol makinesi ile flaş anlaşma
Transfer piyasasında deprem: Jose Mourinho düğmeye bastı! 50 milyon...
Emekliye maddi destek yağmuru: Yeni dönem başlıyor! Tüm emeklilere 25 bin TL ek ödeme yolda!
Emekliye maddi destek yağmuru: Yeni dönem başlıyor! Tüm emeklilere...
Vestel'den Türkiye’nin ilk yerli batarya enerji depolama sistemi
Vestel'den Türkiye’nin ilk yerli batarya enerji depolama sistemi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.