Tarih: 02.09.2024 21:15

Türkiye'nin BRICS üyelik muamması | CHP bilgi istedi

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin BRICS üyelik muamması | CHP bilgi istedi

Türkiye'nin Çin ve Rusya önderliğinde kurulan BRİCS üyeliği başvurusunda bulunduğu iddia ediliyor. ABD merkezli Bloomberg, Türkiye'nin, "küresel etkisini arttırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS örgütüne aylar önce üyelik başvurusunda bulunduğunu" ileri sürdü. CHP ise bu konuda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan bilgi istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvurduğuna ilişkin ortaya çıkan bilgilerle ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a sorular yöneltti.


BAŞVURU BİR AY ÖNCE YAPILMIŞ!


ABD merkezli Bloomberg, Türkiye'nin, aralarında Rusya, Çin ve Hindistan’ın da bulunduğu, önde gelen gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS örgütüne aylar önce üyelik başvurusunda bulunduğunu ileri sürdü.


İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla Bloomberg'e konuşan kaynaklar, "Türkiye'nin, küresel etkisini arttırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS'e katılmayı talep ettiğini" öne sürdü.

Diplomatik kaynaklara göre, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetiminin görüşü, jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ekonomilerden uzaklaştığı" yönünde.

Kaynaklar, "Türkiye'nin yeni diplomatik atılımının, NATO'nun kilit bir üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getirirken, çok kutuplu bir dünyada tüm taraflarla bağlarını geliştirme arzusunu yansıttığını" ileri sürdüler.

Kaynaklar, "Türkiye'nin BRICS'e katılma başvurusunu birkaç ay önce, on yıllardır sürdürdüğü Avrupa Birliği'ne katılma çabalarında ilerleme kaydedilmemesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle yaptığını" iddia ettiler.

Kaynaklar ayrıca, başvurunun kısmen, "Türkiye'nin 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya ile yakın ilişkiler kurmasından sonra diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu" savundular.

CHP, HAKAN FİDAN'A SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a "Eğer haber doğruysa bu kadar önemli bir gelişme neden resmî olarak açıklanmamıştır?" diye sordu.

''BU KADAR ÖNEMLİ BİR GELİŞME NEDEN RESMİ OLARAK AÇILANMAMIŞTIR''
Konuyu dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a soran Uzgel’in açıklaması şöyle:

“Sayın Hakan Fidan, medyada Türkiye’nin BRICS’e üyelik için başvurduğuna dair haberler yer alıyor. Eğer haber doğruysa bu kadar önemli bir gelişme neden resmî olarak açıklanmamıştır? Eğer doğru değilse neden yalanlanmamıştır?

Haber doğruysa bu başvurudan ne elde edileceği ilgili kurum, kuruluşlar, kamuoyu tarafından yeterince tartışılmış mıdır? Hükümetin bu stratejik adımla ilgili şeffaf bir duruş sergilemesi ve kamuoyuna zamanında bilgi vermesi gerekmiyor mu?”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —