• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    37,90% 0,30
  • EURO

    42,94% 1,61
  • GRAM ALTIN

    3957,95% 2,25
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Türkiye'de İlk Defa Galyum Nitrat Transistör Ve Entegre Devre Üretimi Yapılacak

Ümit KOZAN / ANKARA, () - ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi tarafından kurulan Aselsan Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AB-MikroNano) şirketi Türkiye'de ilk defa Galyum Nitrat transistör ve entegre devre üretimi yapacak. Tama

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.11.2014 12:44:37
Türkiye

Ümit KOZAN / ANKARA, () - ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi tarafından kurulan Aselsan Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AB-MikroNano) şirketi Türkiye'de ilk defa Galyum Nitrat transistör ve entegre devre üretimi yapacak. Tamamen milli olarak geliştirilen yüksek performanslı transistörler, radar uygulamalarının yanında Yüksek Hızlı Tren (YHT), yenilenebilir enerji, elektrikli arabalar ve 4G cep telefon sistemleri gibi birçok farklı alanda kullanılacak.



Yüksek güçlü nanotransistörlerin üretimi için Aselsan ve Bilkent Üniversitesi tarafından Aselsan Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AB-MikroNano) şirketi kuruldu. Şirket kuruluş sözleşmesi Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar tarafından imzalandı.



TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından desteklenen Galyum Nitrat (GaN) yarı iletken malzemesi temelli nanotransistör teknolojisi, Aselsan ve Bilkent tarafından milli olarak geliştirildi. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (NANOTAM) GaN temelli yüksek performanslı transistörler üretildi. Bu ürünlerin yüksek hızlarda ve yüksek güçlerde çalışabildikleri görüldü.



Laboratuvar testleri tamamlanan transistörler, Aselsan'da yapılan saha testlerinde de başarılı bir şekilde kullanıldı. Üretilen transistörlerden elde edilen sonuçların, hedeflenen performansların da üzerinde çıkması sonucunda Aselsan ve Bilkent yönetimleri nanoteknoloji temelli transistörlerin ve entegre devrelerin Türkiye'de üretilmesi konusunda yatırım yapma ve ortak bir şirket kurma kararı aldı.



TÜRKİYE, ÜRETİCİLER LİGİNDE YER ALACAK



Yetkililer, Bilkent'te geliştirilen bu teknolojinin ve bilgi birikiminin yeni kurulan AB-MikroNano firmasına transferi Bilkent Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından koordine edileceğini bildirdi. 30 milyon Dolar tutarında bir yatırım ile kurulan AB-MikroNano'nun, Türkiye'de ilk kez ticari amaçlı transistör ve elektronik entegre devre üretimi yapacağı açıklandı. Şirket tarafından üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler yurtdışına da ihraç edilecek. Nanoteknoloji konusunda bu ürünlerle ilgili şimdiye kadar dünyada tüketiciler liginden çıkamayan Türkiye, artık üreticiler liginde yer alacak.



YÜKSEK HIZLI TREN, ELEKTRİKLİ ARABALAR, 4G VE YENİLEBİLİR ENERJİ İÇİN



Tamamen milli olarak geliştirilen yüksek performanslı transistörler, radar uygulamalarının yanında Yüksek Hızlı Tren (YHT), yenilenebilir enerji, elektrikli arabalar ve 4G cep telefon sistemleri gibi birçok farklı alanda kullanılıyor. Türkiye, dünyada Galyum Nitrat (GaN) yarı iletken malzemesi temelli nanotransistör teknolojisi geliştirilebilen beş ülkeden birisi konumunda bulunuyor. Aselsan ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan AB-MikroNano şirketi, elde edilen stratejik avantajı yeni ticari ürünlere dönüştürmeyi hedefliyor.

FOTOĞRAFLI

 

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

İBB soruşturmasında tutuklanan isimler açıklanıyor

Saraçhane'de polisten gazlı müdahale, yaralılar var

Mansur Yavaş, TOMA'ların ıslattığı öğrencilere battaniye

Keşke bu bariyerleri kaçaklara karşı sınırlara kursaydınız

İstanbul'a giriş çıkışlara sınırlama getirildi

Zafer Partisi, meydanlara geri dönüyor

İmamoğlu'ndan manifesto gibi ifade | Kasıtlı bir pusu staretejisi

Ankara'da ulaşıma İmamoğlu yasağı | ODTÜ'ye ulaşım yasak

İmamoğlu gözaltına alındı, Cengiz'e arazi yağdı

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Öfke kontrolu eğitimi ile trafik kazaları yüzde 50’den fazla azalır!

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

Serdar Haydanlı serbest bırakıldı | Kilit isim demişlerdi

Zeynep Bastık'tan ODTÜ öğrencilerine destek

Türkiye sokakta, Habertürk'te Cübbeli var

Engellemeler, polis barikatları, TOMA'lar yüz binleri durduramadı

Ekrem İmamoğlu | Bu soruyu muhattap almıyorum

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41

YAZARLAR