Ülkemiz adına gerek sosyo-ekonomik gerekse de çevresel ve kültürel alanlarda birçok değer yaratan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında yürütülen arkeolojik çalışmalar sonucunda çıkarılan eserlerin derlediği ‘Anadolu Medeniyetlerinin Saklı Tanıkları’ isimli kitap, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle ülkemizin kültür hazinesine kazandırıldı.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen arkeolojik çalışmalar sonucunda, ülkemizde toplam 161 arkeolojik veya tarihi kültürel miras alanı tespit edildi. Bu 161 alandan, 106 adedi ise ilk kez bu çalışmalar sayesinde keşfedilerek, Anadolu’nun ve ülkemizin kültür mirasına kazandırıldı. TANAP Projesi kapsamında, boru hattı güzergâhının geçtiği Erzurum, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illerinde toplamda 25 arkeolojik sahada kapsamlı ve bilimsel kazılar gerçekleştirildi. Balıkesir’deki kazılarda çıkarılan eserlerin bir bölümü ise Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor.
Azerbaycan doğalgazının Türkiye ve Avrupa’ya iletilmesini amaçlayan Güney Gaz Koridorunun en büyük kısmı olan TANAP Projesi’nde bir diğer önemli hedef ise Anadolu coğrafyasının sahip olduğu binlerce yıllık kültürel mirasın ve arkeolojik bulguların korunmasıydı. 1811 kilometre uzunluğu ile bugüne kadar Türkiye’de yapılan en büyük çap ve uzunluğa sahip boru hattı olan TANAP Projesi’nde de çalışmalar en başından bu yana insana ve çevreye saygılı olarak yürütüldü. Güzergâh üzerindeki kazı çalışmaları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirildi. Projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu kapsamında yapılan yüzey araştırmalarında ve proje inşaat dönemi boyunca sürdürülen çalışmalar neticesinde çok sayıda yeni arkeolojik saha ve kazı alanları tespit edilirken, boru hattı güzergâhı da bu arkeolojik sahalara göre belirlendi. Yapılan arkeolojik kazılarda binin üzerinde eser gün yüzüne çıkarıldı. Çıkarılan bu eserler, çok değerli akademisyenlerin de katkılarıyla kitaplaştırıldı. Böylece, okuyucuları Anadolu coğrafyasında adeta keşfe çıkaracak ve gelecek nesillere armağan olacak önemli bir eser, ülkemizin kültür mirasına kazandırıldı.
Proje Genel Danışmanı: Nezih BAŞGELEN
Editörler: Nezih BAŞGELEN - Engin ÇOŞAR
Proje Koordinatörü: Beyhan ÖZENÇ
Tasarım: Kaan ATILGAN - Filiz KARAER
Kreatif Direktör: V. Bahadır BAYRIL
Türkçe Redaksiyon: Sevim ERDOĞAN
İngilizce Çeviri: KARTACA
İngilizce Okuma: Stuart KLINE - Hazar KABA
İngilizce Kontrol: Emma BAYSAL
Yayın Hazırlık: ARKEOLOJİ VE SANAT YAYINLARI / ARCHAEOLOGY AND ART PUBLICATIONS
Yapım ve Baskı Hazırlık: Communication Partner Pazarlama ve İletişim Danışmanlığı A.Ş.
Görsel Materyal: TANAP Arşivi - Arkeoloji ve Sanat Yayınları / Dergisi Arşivi
Prof. Dr. Mehmet IŞIKLI - Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Protohistorya Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Mehmet ÖZDOĞAN - İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Mustafa Hamdi SAYAR - İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü
Prof. Dr. Oğuz TEKİN - Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi