• BIST 100

    10680,90%1,85
  • DOLAR

    32,84% 0,15
  • EURO

    35,19% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2458,74% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3954,72% 0,00

Şüphe ve kuşku toplumsal bağları zayıflatıyor!

Günümüzde toplumda her geçen gün artan şüphe ve kuşku, bireylerin güven duygusunu zedeliyor ve toplumsal bağları zayıflatıyor.

Eğitim 19.06.2024 10:58:00 0
Şüphe ve kuşku toplumsal bağları zayıflatıyor!

Şüphe ve kuşku toplumsal bağları zayıflatıyor!

Bir toplumda güvenin azalması şüpheci ve endişeli bireyleri artırıyor!

Günümüzde toplumda her geçen gün artan şüphe ve kuşku, bireylerin güven duygusunu zedeliyor ve toplumsal bağları zayıflatıyor.

 Bu olgunun temel nedenlerini ve sonuçlarını değerlendiren Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, bir toplumda güvenin azalmasının şüpheci ve endişeli bireylerin artmasına neden olduğunu vurguladı. Ebeveynler tarafından yetiştirilme tarzına işaret eden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Çocukluk yıllarında hayatın tehlikelerle dolu olduğu öğretilerek yetiştirilen kişiler, insanlara güven duymayı unutur, şüpheci ve kuşkucu bireyler haline dönüşürler.” dedi.

 Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı: “Güvensizliğin doğurduğu şüphe ve kuşku durumu komşuluk, dostluk gibi sosyal ilişkileri zedelemekte, bireylerde korku ve öfke uyandırmakta, toplumsal iş birliğinin, huzur ve refahın gerçekleşmesine engel olmaktadır.”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, toplumda artan şüphecilik olgusunu değerlendirdi.

Güvensizlikle yakından ilişkili…

Toplumsal yaşam içinde gözlemlenen şüphe ve kuşku gibi olayların güvensizlik olgusuyla yakından ilişkili olduğuna vurgu yapan Üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Bir toplumda güvenin azalması şüpheci ve endişeli bireylerin artmasına neden olur. Herkes başkaları için potansiyel bir tehlike olarak algılanır. Bu durumun yaygınlaşmasında etkili olan bir diğer neden ise sosyal değerlerden uzaklaşmadır. Değerlerde yoksunluk, sapma davranışların çoğalması, şüphe ve kuşku gibi durumların artmasına neden oluyor. Bu durumun sebepleri arasında bilinen bir başka neden ise ebeveynler tarafından yetiştirilme tarzı. Çocukluk yıllarında hayatın tehlikelerle dolu olduğu öğretilerek yetiştirilen kişiler, insanlara güven duymayı unutur, şüpheci ve kuşkucu bireyler haline dönüşürler.” dedi.

Paranoid kişilik bozukluğu olanlar herkesten şüphelenirler

Öte yandan bu durumun oldukça mühim bir psikolojik boyutunun da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Bazı kişilik yapıları bu duruma zemin hazırlar. Özellikle literatürde paranoid kişilik bozukluğu olarak tanımlanan kişiler, ellerinde yeterli kanıt olmadan çevresindeki herkesten şüphelenirler ve onlara karşı hiçbir şekilde güven duymazlar.” şeklinde konuştu.

Bazı medya içerikleri de korkuyu körüklüyor

Güven duygusunun belli dönemlerde insanlar arasında azalıp çoğaldığının gözlemlenebildiğini kaydeden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, şöyle devam etti:

“Bu süreçte çift yanlı bir doğaya sahip olan iletişim teknolojileri de etkili oluyor. Modern dönemde kitle iletişim araçlarının sosyal alanda kişilerin düşünce ve davranışları üzerinde belirleyici rol oynadıkları biliniyor. Medyada, özellikle haberlerde ve haber programlarında yüksek oranda şiddet, istismar, gasp ve dolandırıcılık içeriklerinin üretilmesi bireylerin korkularını körükleyerek şüphe ve endişe duygularının gün yüzüne çıkmasına neden oluyor. 

Hatta televizyon kanallarında daha fazla reyting alabilmek için yayınlanan cinayet ve kaza içerikli haberler, dizilerdeki şiddet sahneleri sadece ülke içinde bireylerin şüphe ve kuşku durumunu artırmakla kalmıyor, farklı ülkelerden Türkiye’ye gelmek isteyen turistlerin endişe duymalarına, eğitim için Türk üniversitelerini seçmek isteyen öğrenci ve velilerinin kararlarını bir kez daha gözden geçirmelerine neden oluyor. Başka bir sözle bu durum ülke imajını da olumsuz etkiliyor.”

Sosyal medyanın bilinçsizce kullanılması da etkili oluyor

Sosyal medyanın bilinçsizce kullanılmasının da toplumda kuşku ve şüphe durumlarının yaygınlaşmasına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Özellikle sosyal medyada daha fazla okunmak ve takipçilerini artırmak için asılsız bilgi paylaşımları bu durumun tetikleyicisi olabilir. Bu durum da yine sosyal medyanın güvenirliğini ortadan kaldırıyor.” dedi.

Toplumsal bağlar üzerindeki etkileri

Toplumda şüphe ve kuşkunun yaygınlaşmasıyla birlikte insanların birbirlerine ve kurumlara olan güveninin azaldığını belirten Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, "Özellikle ilişkilerde hakim konuma gelen şüphe ve kuşku bir müddet sonra toplumun tüm benliğini sarmakta, sosyal değerleri ve toplumun ruhsal yapısını zedelemektedir. Toplumsal yaşam içinde bireyler yakın ilişki kurmakta sıkıntı çekerler karşılaştığı her durum ve bireyi sorgular pozisyonda olduğu için güven hissinden yoksun kalırlar. Bu durum özellikle bireylerin yaşamsal varlık alanlarında daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim güvensizliğin doğurduğu şüphe ve kuşku durumu komşuluk, dostluk gibi sosyal ilişkileri zedelemekte, bireylerde korku ve öfke uyandırmakta, toplumsal iş birliğinin, huzur ve refahın gerçekleşmesine engel olmaktadır.” diye konuştu. 

Değerler eğitimi çok önemli ve gerekli

Şüphe ve kuşkunun artmasının etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sosyal sermayenin ayrılmaz bir parçası olan güven duygusu, toplumsal ilişkilerin temelinde bulunan çok önemli bir kaynak. Toplumsal güven düzeyinin yüksek olduğu toplumlarda ise ekonomik kalkınma gerçekleşiyor. Demokratik süreçler daha sorunsuz işliyor ve bireyler daha yüksek düzeyde mutluluk ve tatmin yaşıyor. Toplumun fertleri ve kurumları arasındaki güvensizlik ise bütüncül yapının bozulmasına neden oluyor. Toplumsal yaşam içinde güvenin sağlanmasında sosyal değerlerin çok önemli bir yeri var. Zira sosyal değerler, toplumda, fertler arasında uyum ve güven ortamının oluşmasını sağlayan, kutuplaşmaları önleyen, kaynaştırıcı faktörler. Dürüstlük, açıklık, tutarlılık, sadakat, yakınlık, bağlılık, tahmin edilebilirlik gibi pek çok değer toplumda güven tesis eden ilişkileri kurma konusunda etik bir temel teşkil ediyor. Bu anlamda değerler eğitimi çok önemli ve gerekli. Öte yandan adaletin tesis edilmesi, toplumda güven düzeyinin yükseltilmesi sürecinin vazgeçilmez öğelerinden biridir.”


Konya Seydişehir'de en az 5 bin kişi hastanelik oldu

Yaptığı bina 51 can aldı, TOKİ ihalesi için tahliye istedi

Türkiye'de mimarlar için devrim gibi çözüm

Petlas’ın lastikleriyle katıldığı Pekin-Paris Rallisi tamamlandı

Ayşe Ateş, MHP'nin trollerine isyan etti | Yeter ulan yeter

İnfo Yatırım, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nde Yatırımcılarla Buluştu

Albaraka Türk'ten BES Teminatlı Finansman kaynağı

Bayramda trafik denetimleri yüzlerte hayat kurtardı

İBB ekipleri yıkılan binayı tamamen temizledi

Rüyaların gizli dünyası | Rüyalar bize ne söylüyor?

Koray Aydın istifa etti | Saray görüşmesi isyan ettirdi

Mobil cihazlarda ısınma problemine son!

Kendi çocuğunuza dahi izin almadan dokunmayın!

İBB Beylikdüzü metrosu için 5. kez onay istedi

Sabiha Gökçen’den İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a yeni hat

Yabancılarla evlilik konusunda bakanlıktan uyarı

VakıfBank’tan 700 milyon dolarlık tahvil ihracı

Nergiz Yeşil ile Sebzelerden Kâğıtlar

Red Bull Yağlı Direk İstanbul’da Düzenlenecek

YEO, yılın ilk yeşil bono ihracını gerçekleştirdi

Türkiye'nin galibiyet golü, Azerbaycan'ı ayağa kaldırdı

Togg iki prestijli listenin üst sıralarında yer aldı

Kronik hastalığı olanlara 10 önemli yaz uyarı

Ülser Belirtileri Mide Kanseri Habercisi Olabilir

Mahkeme 22 kez dur dedi, 5 yıldızlı oteller dinlemedi

Emekli maaşına zam değil tabutuna çivi çakacaklar

Baneva gençlerle coştu, coşturdu

Kastamonu Entegre, Türkiye’nin lider markaları arasında

2023 Global Effie Endeksi Türkiye Birincisi Türk Eğitim Vakfı Oldu

Kazada hava yastığı açılmayan 25 milyonlu Maserati'nin sahibi Togg alacak

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR