Startup yatırımlarında yapay zekâ zirveye çıktı

Startup yatırımlarında yapay zekâ zirveye çıktı

TRAI tarafından hazırlanan yapay zekâ girişimleri haritasına göre bu yılın ikinci çeyreğinde eklenen 12 girişimle birlikte Türkiye’deki yapay zekâ girişimleri sayısı 350’ye ulaştı.

Startup yatırımlarında yapay zekâ zirveye çıktı

 

“Turkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu” verilerine göre, yapay zekâ ve makine öğrenimi sektörü 2024 yılının ilk yarısında 31 yatırımla en aktif sektör haline gelerek tüm zamanların en çok yatırım alan sektörü haline geldi. Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) tarafından hazırlanan yapay zekâ girişimleri haritasına göre bu yılın ikinci çeyreğinde eklenen 12 girişimle birlikte Türkiye’deki yapay zekâ girişimleri sayısı 350’ye ulaştı.

 

Statrtup Centrum tarafından hazırlanan “Turkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu” verilerine göre, yapay zekâ ve makine öğrenimi sektörü 2024 yılının ilk yarısında 31 yatırımla en aktif sektör haline gelerek tüm zamanların en çok yatırım alan sektörü haline geldi. Yapay zekâ ve makine öğrenimini 14 yatırım ile oyun, 11 yatırım ile sürdürülebilirlik & çevre, 10 yatırım ile fintech sektörleri izledi.

Bu dönemde yapay zekâ girişimlerinin sayısı da arttı. Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) tarafından hazırlanan yapay zekâ girişimleri haritasına göre bu yılın ikinci çeyreğinde eklenen 12 girişimle birlikte Türkiye’deki yapay zekâ girişimleri sayısı 350’ye ulaştı. Özellikle sağlık, eğitim, finans ve otomasyon gibi alanlarda kullanılan yapay zekâ tabanlı startup’lar, büyük bir büyüme potansiyeli taşıyor.

2024 yılında yapay zekânın başını çektiği startup ekosistemi de hareketlenerek 2023 yılındaki kötü performansının ardından tekrar yükseliş eğilimine girdi. Toplam 245 girişimin yatırım aldığı yılın ilk yarısında girişimlere toplamda 586,8 milyon dolar yatırım yapıldı.

 

Türkiye startup ekosistemi çekiciliğini koruyor

Bu rakam 2023 yılının tamamında yapılan yatırım tutarını geride bıraktı. KPMG Türkiye M&A ve 212 ekipleri tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporuna göre 2022’de 1,84 milyar dolar olan toplam işlem hacmi 2023 yılında 497 milyon dolara düşmüştü. Toplam yatırım sayısı ise 297 olarak gerçekleşmişti.

Uzmanlara göre, 2023 yılında küresel ekonomide yaşanan makroekonomik zorluklar ve jeopolitik gerilimler girişim sermayesi yatırımlarının ve işlem hacminin düşmesine yol açsa da 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşen sıçrama, Türkiye startup ekosisteminin çekiciliğini koruduğunu gösteriyor. 

Türkiye’de son yıllarda devlet teşvikleriyle Ar-Ge ve inovasyon projeleri, yenilikçi iş birlikleri ve girişimler daha fazla ilgi görmeye başladı. Bu sayede teknokentler, teknoparklar, Ar-Ge merkezleri, kuluçka merkezleri gibi startup’ları büyütecek yatırımlar daha fazla duyulur hale geldi.

Bu hareketlilik Türkiye’nin kalkınması bakımından da büyük önem taşıyor. Geleneksel iş modellerine oranla daha esnek, yenilikçi ve hızlı hareket edebilen startup’lar sadece ekonominin itici gücü olmakla kalmıyor, aynı zamanda işletmelerin ve endüstrilerin dönüşümünde de kilit bir rol oynuyor.

 

“Kalkınmada önemli rol oynuyor”

Sektörün öncü teknoloji üreticilerinden olan yerli teknoloji şirketi Cerebrum Tech kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Dr. R. Erdem Erkul, “Girişimcilik fikrinden beslenen startup’lar, yenilikçi fikirlerin, yatırımların önemsendiği ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınması açısından önemli olmaya başladı” diyor. Erkul’a göre startup’ların esnek, çözüm odaklı ve uyum sağlayan yapısı, hızlı büyüme ve büyük etkiler bırakma gibi özellikleri dünyayı startup’lara yönlendiriyor.

İş dünyasında rolü giderek daha belirgin hale gelen startup’lar ekonomi döngüsünde de belirleyici çarkların arasında yer alıyor. Hızla büyüyen startup’lar, daha fazla işe alım yaparak istihdamı artırıyor. Yenilikçi fikir ve teknolojilerle piyasa rekabetini canlandıran bu yapılanmalar, geleneksel şirketleri de teknolojik gelişmeler ve dönüşümler doğrultusunda harekete geçmek zorunda bırakıyor ve klasikleşmiş yapıların iş döngülerini daha dinamik alanlara yönlendirerek payı genişletiyor.

Start-upların büyümesi, onları destekleyen bir ekosistem de oluşturuyor. Bu ekosistemde, startup’larla iş yapmak isteyen hizmet sağlayıcıları, yatırımcılar, danışmanlar ve diğer şirketler bulunuyor. Bu tür ekosistemler ekonomilere canlılık katıyor ve ekonomik büyümeyi teşvik ediyor.

Risk sermayesi ve diğer yatırımlar aracılığıyla finanse edilen bu yatırımlar, girişimcilik ekosistemini güçlendiriyor ve gelecekte daha fazla girişimcinin başarılı olması için zemin hazırlıyor. Bu da ekonomik büyümeyi ve yeniliği destekliyor.

Başarılı startup’lar, genellikle sadece yerel pazarlarda değil, ulusal ve uluslararası pazarlarda da rekabet edecek hale geliyor. Bu ta Türkiye’nin ekonomik rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırıyor. 

 “Ülke ekonomisine katkı sağlayacak”

Erkul’a göre, ülkemizde startup girişimlerine ve startup ekosisteminin genel görünümüne baktığımızda Türkiye ekonomisinin rekabete uygun olduğu, özel sektörün farklı girişimlere önayak olacak potansiyeli elinde bulundurduğu ve kamu sektörünün özel sektörle iş birliği yapabilecek düzenleyici rolü olduğu söylenebilir. Erkul, bu özellikleriyle Türkiye’nin startup ekosisteminden çıkan başarılı girişimlerin, yeni girişimlerin önünü açacağını ve gelişmekte olan ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağını belirtiyor: “Bu sayede muasır medeniyetlerin seviyesine çıkıp yüksek katma değerli ürünlerimizi kendimiz üretip uluslararası pazarda yerimizi alabiliriz. Startup ekosistemine yönelik desteklerin ve ilgilerin artması; bilginin pratiğe, emeğe, teknolojiye ve sermayeye dönüşmesi için adımların atılması hepimizin yararına olacaktır.”

Cerebrum Tech:

Yapay zekâ, nesnelerin interneti, oyun geliştirme ve Web 3.0 alanlarında sürdürülebilir çözümler geliştiren girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech, 2021 yılında kuruldu. Alanında uzman kadrosuyla dijital dönüşüm konusunda etkin çözümler sunan Cerebrum Tech; akıllı şehirler, sürdürülebilirlik ve siber güvenliğin yanı sıra, yapay zekâ, veri güvenliği ve danışmanlığı alanlarında yenilikçi ve global (küresel) standartlarda uygulamalar geliştiriyor. Faaliyet sektörleri arasında ise oyun geliştirme, akıllı şehircilik, eğitim, sağlık, endüstri, otomotiv ve savunma sanayi yer alıyor. Cerebrum Tech, güvenilir ve lider bir yeni nesil teknoloji şirketi olma vizyonuna sahip olarak ilerlerken. Silikon Vadisi, İstanbul, Seul, Ankara, Hollanda, Malta ve Londra'da yer alan ofislerinde çalışmalarını sürdürüyor. Cerebrum Tech, gençlerin potansiyellerine inanan bir girişimcilik stüdyosu olarak dijital ve fiziksel dünya arasında sürdürülebilir köprüler kurmayı hedefliyor.



Arnica Frig Ultra Maratonu 8 Ülkeden 800 Sporcuyu Ağırladı

Trabzonspor'un acı kaybı | Efsane başkan Ekinci hayatını kaybetti

Borusan Spor Kulübü Festivali’ne Borusanlıların 80. yıl coşkusu damgasını vurdu

Kuşadası Kadınlar Voleybol Turnuvası’nda Liberty konaklama sponsoru oldu

Kıtalar Arası İlk İpte Yürüyüş: Continental Pass

Tour Of İstanbul'un şampiyonu Burgaudeau

Team Paribu, çocukların spor malzemesi ihtiyaçlarına destek olmak için Tunceli’deydi

Soylu Dünya Üçüncüsü Oldu

Alp Aksoy, FIA Dünya Şampiyonası için İngiltere’de piste çıkacak

Corendon Airlines 5 yıldır Anadolu Efes Spor'u taşıyor

Ünlü oyuncuların Sıfır Kilometre filminde bisiklet keyfi

Kenan Doğulu’dan Remix Bombardımanı

Haluk Levent'ten, 14 Eylül’de Marmara Park’ta! ücretsiz konser

Red Bull Rap Trivia’nın dördüncü bölümünde sürpriz konuklar

AY Yapım'ın yeni dizisi DEHA'nın ilk afişi

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Şevval Sam'dan sahnede motosiklet sürprizi

NG Afyon Motofest 70 bin kişiye coşkulu açılış yaptı

Çineli köftecilerin tepkisi, Sicimoğlu'na mesaj sildirdi

Ahu Tuğba, ABD’deki evinde ölü bulundu

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

Çömez, 'teğmenler' olayında Erdoğan'a 'korkma' diyerek seslendi

Karamahmutoğlu | Erbaş'a sorsaydınız, 'Elinde kılıç ile ibadethanede ne işin var Ali?

CHP 101 Yaşında | Milletin evlatlarına CHP kapılarına açınız

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

MHP'li eski başkana icra takibi başlatıldı

Harp Okulu öğrencilerinin yemini AKP'de kavga çıkardı

Özgür Özel erken seçim için tarih verdi

AKP'li vekil ağzını bozdu, CHP'li Özkan'a küfür etti

Sarsılmaz, yeni nesil ürünleriyle Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı’nda

Yapay zekâ ile iş süreçlerinizdeki gücünüzü artırın

Dijital güvenlikte hepimiz öğrenciyiz

İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışma Finalleri Başlıyor!

36 Değil 336 Saatlik Pil Ömrü için 19 Eylül’ü Bekleyin!

PHANTOM V Flip2 5G özelliklerini duyurdu

Apex Legends Space Hunt Etkinliği çok yakında başlıyor!

Amazfit T-Rex 3, IFA 2024’te tanıtıldı

The Sims 4’ün heyecan verici yeni kit’leri açıklandı!

Instagram’ın Creator Lab Live Türkiye buluşması gerçekleşti

Çocukların beslenme çantasında bu besinlere yer verin…

Masum Görünen Tehlikeli Gerçek: Uyku Keki

Prof. Dr. Nevzat Tarhan | Beynimizi bisiklet sürer gibi yönetmeyi öğrenmeliyiz

Menopoz hastalık değil, doğal bir süreç

Çocukların beslenme çantalarını nasıl hazırlamalısınız?

Spor yaralanmalarında sık yapılan hatalar

Elektronik sigaraların içerdiği maddelerin birçoğu kansorejen!

Akciğerinizde de yüksek tansiyon olabilir

Bağışıklık Sisteminizin Gizli Düşmanı: Lenf Kanseri

Aslı Enver annelik hikayesini anlattı

İsrail bugün de Hizbullah telsizlerini patlattı

İmamoğlu | Partizan akıl insanların en büyük düşmanıdır

Mavi, 2024 yılına ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı

Hizbullah'ın çağrı cihazlarına siber saldırı

Finlandiya hakkında duymadığınız ilginç bilgiler

Kadınlar, KADEM İnovasyonda Kadın programı için yarışıyor

İBB'den Kadıköy'e bir öğrenci yurdu daha

Bireysel Emeklilik Sisteminde Yeni Dönem!

Sakarya'daki makarna fabrikasındaki patlama neden oldu?

Sarsılmaz, yeni nesil ürünleriyle Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı’nda

Arnica Frig Ultra Maratonu 8 Ülkeden 800 Sporcuyu Ağırladı

Adana’da İşçileri Çalışmak Değil, Sıcak Yoruyor

Simge Sağın konserinde densiz hayran şoku

SOCAR emisyon izleme için Honeywell'i seçti

Copa Çin'deki yapılanmasını genişletti

Çocukların beslenme çantasında bu besinlere yer verin…

Alışılmışın Dışında Bir Menü: ‘Şeflerin İlk Şefleri’

İzmir'de tacizci kuryeyi halk linç etmek istedi

Trabzonspor'un acı kaybı | Efsane başkan Ekinci hayatını kaybetti

Masum Görünen Tehlikeli Gerçek: Uyku Keki

Akira Back, 25 Eylül’de İkinci Kez İstanbul’a Geliyor!

Ayder Gastronomi Turizmiyle Parlayacak!

Ünlü oyuncuların Sıfır Kilometre filminde bisiklet keyfi

Anadolu Isuzu tam elektrikli yeni modeli BIG.e Hannover Fuarı'nda

Hyundai ve IVECO’dan IAA 2024'te Elektrikli Ticari Şovu.

Ford Trucks, yeni nesil ürünlerini Hannover Fuarı’nda götürüyor

2024 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Necati Tosuner’in

Borusan Spor Kulübü Festivali’ne Borusanlıların 80. yıl coşkusu damgasını vurdu

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

İstanbul'a 21 yeni kreş daha açılıyor

Yükleniyor