Siber Suçların Dünya Ekonomisine Maliyeti 9.5 Trilyon ABD Doları

Siber Suçların Dünya Ekonomisine Maliyeti 9.5 Trilyon ABD Doları

Küresel firmaların hazırladığı 2024 raporlarına göre, siber suçların dünya ekonomisine 9.5 trilyon ABD dolarına mal olacağı öngörülüyor.

Siber Suçların Dünya Ekonomisine Maliyeti 9.5 Trilyon ABD Doları

Günümüzde kimlik sahteciliği, hızla yükselişe geçen siber tehditlerden biri haline geldi. Küresel firmaların hazırladığı 2024 raporlarına göre, siber suçların dünya ekonomisine 9.5 trilyon ABD dolarına mal olacağı öngörülüyor. Başka bir rapora göre, 2023 yılında şirketlerin kimlik sahteciliğiyle bağlantılı sorunları çözmek için ortalama 10 saat harcadığı, bu sürenin 2022 yılında 6 saat olduğu belirtiliyor.

 

Dijital çağın getirdiği yenilikler, şirketlerin veri toplama ve işleme süreçlerini kolaylaştırırken aynı zamanda kimlik sahteciliği için yeni fırsatlar yarattı. Günümüzde kimlik sahteciliği, hızla artan siber tehditler arasında öne çıkıyor. Küresel firmaların 2024 yılında yaptığı anket sonuçlarına göre, 2023 yılında tüketicilerin yüzde 50’si kişisel verilerinin ifşa edildiğini bildirdi. Başka bir rapora göre ise 2024 yılında deepfake saldırılarında yüzde 3000 oranında bir artış yaşandı. Yine aynı raporda, dijital doküman sahteciliğinde yüzde 18’lik bir artış kaydedildi. Bu veriler, tüketici davranışlarına da yansımış durumda; tüketicilerin yüzde 68’i ödemelerini kimlik sahteciliği risklerini göz önünde bulundurarak gerçekleştirdiğini belirtiyor.

 

“Daha güçlü siber güvenlik önlemleri ile daha kolay ve hızlı kullanıcı deneyimi arasındaki denge, bizim için çok önemli. Kullanıcıları hem daha az şifre kullanarak hem de daha güvenli kimlik doğrulama sistemleriyle buluşturarak kullanıcı deneyimini ve veri güvenliğini iyileştirebiliriz. Bireysel bankacılık, kredi kartı, online alışveriş, mobil ödeme ve uzaktan müşteri edinimi veya hesap açma gibi finansal ve dijital süreçlerin bir arada bulunduğu hassas işlemler, 2023 yılında tüketicilerin en sık dolandırıldığı alanlar arasında yer aldı. Yapay zeka tecrübemizi kullanıcı deneyimiyle birleştirerek, tüketicilerin kritik bilgilerini doğrulama ve koruma konusunda büyük adımlar attığımıza inanıyoruz” diyen Sodec Technologies Kurucusu Hasan Dertli, müşterilerinin verilerini doğrulamak ve güvenli tutmak için geliştirdikleri hızlı ve esnek çözümlerin altını çiziyor.

Yapay zekanın kötüye kullanımının bir örneği, bir ya da birden fazla kişiye ait kimlik bilgilerinin birleştirilerek oluşturulan sahte kimliklerdir. Hacker’lar, yasadışı yöntemlerle bu verilere ulaşıp tüketicileri yanıltarak bu bilgileri elde edebiliyor. Kimlik sahtecileri, ortalama bir tüketiciye yılda 6 kez farklı kanallar aracılığıyla ulaşmaya çalışıyor. En sık kullanılan yöntemler arasında e-mail, telefon, SMS ve sosyal medya kanalları bulunuyor. Dark web, yapay zeka ve deepfake teknolojisi, sahte profiller ve lokasyon maskeleme araçları, sahtecilerin sıkça başvurduğu yöntemlerdir. Kimlik sahteciliği riski en yüksek sektörler arasında ise finans, telekomünikasyon, perakende/e-ticaret, kamu ve dijital oyun sektörleri yer alıyor. Kimlik sahteciliğinin finansal etkileri şirketleri ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Küresel firmaların 2024 raporuna göre, siber suçların 2024 yılında dünya ekonomisine 9.5 trilyon ABD dolarına mal olacağı öngörülüyor. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 33’ü, kimlik sahteciliğiyle ilgili giderlerinin 25 bin ila 125 bin ABD doları arasında olduğunu belirtiyor.

Yüz Sahteciliği ve Pasif Canlılık Algılamanın Önemi

 

Kimlik doğrulama ve yüz tanıma süreçlerinde en büyük tehditlerden biri, sahtecilik yöntemlerinin hızla gelişmesidir. Başkalarının vesikalık fotoğrafları, kağıt veya karton maskeleri, dijital görüntüler veya videolar, üç boyutlu silikon ve balmumu maskeler sahtecilik için kullanılabiliyor. Son yıllarda gelişen deepfake teknolojisiyle, sahte baş hareketleri ve mimikler kullanılarak kimlik doğrulama sistemleri kandırılabiliyor. Bu tür saldırılar, güvenlik zafiyetlerine yol açarak kimlik doğrulama süreçlerini ciddi anlamda tehdit ediyor.

Aktif canlılık algılama sistemlerinde, kullanıcıdan belirli baş hareketleri veya mimik talep edilmesi güvenlik zafiyetlerine neden olabilir. Pasif canlılık algılama teknolojileri ise kullanıcıdan herhangi bir komut istemeden sahtecilik ataklarını tespit ederek güvenliği sağlamakta ve kullanıcı deneyimini iyileştirmektedir. Bu yöntem, sahteciliğin yaygın olduğu sektörlerde güçlü bir çözüm sunar.

Kimlik sahteciliğine oldukça açık olan telekom, bankacılık, fintech ve sigorta gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektöre hizmet sunan Sodec Technologies; insan faktörü olmadan, yapay zeka teknolojileri kullanarak kişi ve belgelerin gerçekliğini doğrulayabiliyor. Yüz ve kimlik doğrulama alanında dünya markalarıyla rekabet gücüne sahip olan Sodec Technologies, Türk mühendisler tarafından geliştirilen teknolojilerle, Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (NIST) tarafından yüz tanıma alanında yapılan testlerde, milyonda bir hata payından daha düşük bir oranla ilk 10’da yer aldı.

NIST Testleri ve Sertifikasyonun Önemi

Kimlik doğrulama ve biyometrik doğrulama süreçlerinde sertifikasyon ve testler büyük önem taşıyor Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (NIST) tarafından yapılan yüz tanıma testlerinde, Sodec Technologies milyonda bir hata payı ile ilk 10'a girmiştir. Bu tür testler, biyometrik doğrulamanın güvenilirliğini kanıtlarken, kimlik doğrulama süreçlerinde güvenlik ve doğruluğun ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Yapay Zeka ve Güvenlik Çözümleri

Yapay zeka, kimlik sahteciliğiyle mücadelede güçlü bir araç olarak öne çıkıyor. KYC (know your customer) süreçlerinde biyometrik verilerin doğrulanması ve belgelerden veri çıkarılması gibi konularda yapay zeka teknolojileri güvenilir ve hızlı çözümler sunuyor. Yapay zekanın kullanımı, sahtecilik ataklarını önlemede önemli bir rol oynuyor.

Sodec Technologies Kurucusu Hasan Dertli, "Mevcut kimlik doğrulama ve uzaktan müşteri edinimi süreçlerinde yüz sahteciliği güvenlik açığı yaratıyor. Aktif canlılık algılama yöntemleri yetersiz kalırken, yapay zeka destekli pasif canlılık algılama teknolojileri sahtecilik ataklarını tespit edebiliyor ve kullanıcı deneyimini koruyarak güvenliği artırabiliyoruz. NIST tarafından yapılan yüz tanıma testleri, biyometrik doğrulamanın güvenilirliğini ispatlamış durumda ve güvenlik sertifikalarının önemi her zamankinden daha büyük" dedi.

Sodec Technologies Hakkında

Sodec Technologies, müşterilerinin dijital dönüşüm süreçlerini veri odaklı bir yaklaşımla güçlendiren bir teknoloji şirketidir. 2014 yılında kurulan Sodec, dinamik bir yapıya sahip olup üç ortağı bulunmaktadır. Dokümanları dijitalleştirmek vizyonuyla yola çıkan Sodec, bugün kimlik, doküman ve biyometrik verilerin yakalanmasından analizine ve doğrulanmasına kadar geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Teknoloji ve yenilikçilik anlayışıyla güvenlik ve doğrulama sorunlarına modern çözümler sunarak, birey ve kurumların dijital dünyada güvenle hareket etmelerini sağlama vizyonuyla çalışan şirket, global pazarlarda kimlik doğrulama, biyometrik doğrulama ve KYC süreçlerinde güvenlik ve doğruluk sağlamaya odaklanmaktadır. Sodec, siber suçlara karşı güvenliği artırırken, kullanıcı deneyimini de en üst düzeyde tutan çözümleriyle küresel düzeyde tanınan ve tercih edilen bir doğrulama çözüm ortağı olmayı hedeflemektedir.



FIBA Kadınlar Süper Kupası, 2’nci kez Fenerbahçe Opet’in oldu

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi Antalya Etabı Başladı

oprak Razgatlıoğlu’ndan Aragon’da Muhteşem Geri Dönüş

Cem Bölükbaşı, İtalya’da piste çıkacak

Lezita ve Göztepe Basketbol Sponsorluk Anlaşması İmzaladı

SOCAR Türkiye, Iğdır Futbol Kulübü’nün Forma Sponsoru Oldu

Boğazda Görsel Şölen | İSTMarin kupası, white Angels Angels ekibinin

Logitech'ten ilk kez bir Türk espor takımına destek

İmamoğlu İBB Spor Klübü'nün şampiyonlarını ağırladı

Yelkenliler Haliç'te suya iniyor

Fedon | Belgeselim yapılsın

Yasemin İlan TürkMedya Dijital Magazin Müdürü oldu

Yunan fenomen Türk Bayrağı yüzünden linç edildi

Erşan Kuneri 2. sezon ikinci fragman yayında

Ünlü oyuncuların Sıfır Kilometre filminde bisiklet keyfi

Kenan Doğulu’dan Remix Bombardımanı

Haluk Levent'ten, 14 Eylül’de Marmara Park’ta! ücretsiz konser

Red Bull Rap Trivia’nın dördüncü bölümünde sürpriz konuklar

AY Yapım'ın yeni dizisi DEHA'nın ilk afişi

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Ekrem İmamoğlu'ndan Ahmak Davası hamlesi

İYİ Parti'den parayla vatandaşlık alanlara karşı hukuk mücadelesi

Bahçeli CHP ve gazetecileri hedef gösterdi

Protaş'tan 35. yılda yatırım atağı

Türk ordusuna işgalci diyen Rum'a Özel'den tarih dersi

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

Çömez, 'teğmenler' olayında Erdoğan'a 'korkma' diyerek seslendi

Karamahmutoğlu | Erbaş'a sorsaydınız, 'Elinde kılıç ile ibadethanede ne işin var Ali?

CHP 101 Yaşında | Milletin evlatlarına CHP kapılarına açınız

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

Siber Suçların Dünya Ekonomisine Maliyeti 9.5 Trilyon ABD Doları

BMC POWER üretti, Arifiye Test Merkezi'ne gönderildi

TEKNOFEST Adana | İkinci gününde binlerce kişi ziyaret etti

Huawei yeni nesil GT5 Prokadın saat modelleri ön satışa çıktı

TEKNOFEST Heyecanı Adana’da Büyük Coşkuyla Başladı!

Dünya Robot Olimpiyatı 2024 finali İzmir'de yapılacak!

TEMSA'dan, TEKNOFEST'e 'mobilite' çıkarması

SARSILMAZ, Adana TEKNOFEST 2024’te yeni ürünlerini tanıtacak

Vestel'den Türkiye’nin ilk yerli batarya enerji depolama sistemi

Pirinç tanesi kadar çip meme kanserine umut oldu

Üsküdar'da evde sağlık hizmeti başladı

Hava değişimleri çocuklarda astım ataklarını tetikleyebilir

Gözde ışık parlamaları retina yırtığı habercisi olabilir

Okulda beslenmenin neşeli ve sağlıklı yolu

Kayıp ve Yas ile Çalışmada Yaklaşımlar Sanat Terapisi ve Terapötik Kartlar

Psikolog Özgenur Taşkın | Şiddet birçok farklı şekilde ortaya çıkabiliyor

Uzmanından, okulda başarıyı artıran beslenme önerileri

Hareketsizlik yaşam süresini kısaltıyor

Türkiye, Hemofili Tedavisinde Uluslararası Hasta Tedavisinde Lider

Türkiye'nin hava kalitesi raporu | Kirli hava soluyoruz

Türkiye’den Mısır’a seyahatler 3 kat arttı

Özel ve İmamoğlu Metro yatırımında buluştu | Hızray geliyor

Gülşah Durbay, iftiralara sert yanıt verdi | Bu alçakları mahkum ettireceğim

TMSF’den Çankaya’da satılık villa

Milli Eğitim Müdürü, okulları belediyeye temizletmedi

Beyoğlu'nda genç kadını taciz eden magandalar tutuklandı

Siber Suçların Dünya Ekonomisine Maliyeti 9.5 Trilyon ABD Doları

0000 Kilometre'de Paris romantizmi

BMC POWER üretti, Arifiye Test Merkezi'ne gönderildi

TEKNOFEST Adana | İkinci gününde binlerce kişi ziyaret etti

Yılkı Atları magandalarını hakim serbest bıraktı

Bungalov sezonu açıldı

Togg Yönetim Kurulu’nda yeni dönem

FIBA Kadınlar Süper Kupası, 2’nci kez Fenerbahçe Opet’in oldu

Kastamonu Entegre'de 100 milyonluk vurgun

İmamoğlu | İstanbul'un üzerinden partizanlığı söküp attık

Üsküdar'da evde sağlık hizmeti başladı

Fedon | Belgeselim yapılsın

“Kusursuz Arkadaş” filminin ilgi çekici fragmanı yayınlandı

İSKİ, Baltalimanı'na atık su akışı olduğunu yalanladı

Ekrem İmamoğlu'ndan Ahmak Davası hamlesi

Hava değişimleri çocuklarda astım ataklarını tetikleyebilir

Bitfinex 124. Alpha Raporu’nu yayımladı: Ekim ayı yükseliş ayı olabilir mi?

51 ilde Narkoçelik-41 operasyonu

Huawei yeni nesil GT5 Prokadın saat modelleri ön satışa çıktı

TUİK enflasyonu yüzde 50'nin altına indirmeyi başardı

Siber Zorbalık ve Sağlık Turizmi İstanbul’da Buluşuyor

Gözde ışık parlamaları retina yırtığı habercisi olabilir

Zehra Gün'ün ölümü | Güzellik uzmanı, arkadaşının evinde ölü bulundu

Biyodinamik Tarım Festivali 2024: Doğa ile Uyum Kutlandı!

Yükleniyor