Tarih: 19.11.2016 10:19

SGK'dan, şeker hastalarına diyabet zulmü: İnsülin farkını ödemiyor

Facebook Twitter Linked-in

SGK'dan, şeker hastalarına diyabet zulmü

Milyonlarca şeker hastasının insülin indirimi beklentisi kursağında kaldı. Ağustos ayından bu yana, şeker hastalarının yoğun olarak kullandığı şeker ölçüm cihazına olan desteğini de çeken SGK, insülin üreten şirketlerin zam yapmamasına rağmen, SGK'lı vatandaşların diyabetik ilaçlarına yönelik indirime bir türlü yanaşmıyor.

SGK ALIRKEN KURT, ÖDERKEN CİMRİ

Türkiye'de yoğun olarak kullanılan ilaçlara karşı SGK'nın takındığı durum diyabetikler için adeta çileye döndü. Diyabet Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanırken, SGK tarafından insülin hastalarının ilacının yüzde 32.5 olan kamu kurum indirimi, firmanın artışı uygulamamasına rağmen yüzde 41'e yükseltti. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, firmanın yüzde 8.5'luk indirimi kuruma yapmadığını belirterek, 'Bu farkı kim ödeyecek? Eczacı mı, vatandaş mı?' diye sordu.
Nurten Saydan, yılda 1 kez de olsa Diyabet Haftası nedeniyle hasta sorunlarının gündeme geldiğini ve bütün kurumların diyabet hastalığı için toplumda dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için çaba harcadıklarını söyledi. Saydan, şöyle dedi:

'3 gün sonra 'Tip 1 diyabet' hastalarının, yani insüline bağımlı hastaların ilaçlarından önemli bir tanesinin kamu kurum indiriminin yüzde 41'e yükseltilmesi, bu ilaca ulaşımı zorlaştırarak diyabet hastalarına ilginç bir hediye oldu. 17 Kasım günü hastalarının insülinlerini depolardan alıp hastalarına vermek isteyen eczacılar, depoların bu iskontoyu vermediğini görerek ne yapacaklarını şaşırdılar. Zira firma tarafından yapılmayan iskontoyu hastaya yansıtamadıkları gibi, bu konuda hukuki açıdan kendilerini koruyan bir yasal düzenleme de bulunmamakta.'

TEİS Başkanı Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu uygulaması ile kamu kurum indirimini yüzde 41'e yükselttiği insülin ilacı için eczacılar ve ecza depolarının ne yapacağını bilemez hale geldiğini, halka bu durumu nasıl izah edeceğinin şaşkınlığı içinde olduğunu söyledi. Saydan, 'Devlete yapacağı indirimi firma kabul etmeden SGK'nın bu indirimi uygulamaya sokmaktaki amacını anlayabilmiş değiliz. Firmanın yapmadığı farkı kim ödeyecek? Eczacı mı, vatandaş mı?' dedi.

SGK, ŞEKER ÖLÇÜM CİHAZLARINI DA ÖDEMİYOR

Saydan, SGK'nın 1 Ağustos 2016 tarihinden itibaren şeker ölçüm cihazlarını ödemeyerek, adeta 'Diyabet Haftası etkinliklerine erken başladığını' söyledi. Hastalarla eczacıları karşı karşıya bırakan, şeker ölçüm çubuğunu ödeyip, cihazı ödemeyen hukuka aykırı söz konusu düzenleme için TEİS olarak, Danıştay 15'inci Dairesi'nde dava açtıklarını belirten Saydan şöyle devam etti:

'Sendikamızca açılan davanın hastalarımızın lehine sonuçlanması en büyük talebimizdir. Çünkü, hastalarımızın kan şekerlerini ölçecek çubuklarını ödeyen ama cihazlarını ödemeyen Sağlık Uygulama Tebliğini anlamak mümkün değil. TEİS olarak eczacıyı ve vatandaşı zor durumda bırakan bu uygulamalardan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Eczacıların ve diyabetli hastaların mağdur edilmemesi için bu davayı açtık. En kısa zamanda yüksek yargının gerekeni yapacağına inanıyoruz.'

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —