9724,5%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Selçuk Altun’un Kitap İçin serisi tüm ciltleriyle Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda
“Tolstoy mu Dostoyevski mi?” sorusuna, Thomas Bernhard
yanıtıyla kaleydoskopik serimizi başlatıyorum… (Kitap İçin-1)
Selçuk Altun’un 2004 yılında Cumhuriyet Kitap için hazırlamaya başladığı ve her 1.000 maddenin birer cilt oluşturduğu “kaleydoskopik” Kitap İçin denemelerinin 5 cildi birden Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda okurla buluştu.
Yayımlanmaya başladıktan sonra kısa süre içinde kendi tiryakilerini oluşturan ve 2024’te 20. yılını kutlayan denemeler, hayatını kitap okumaya, okuduklarını paylaşmaya adamış bir yazarın dünyasını tüm boyutlarıyla yansıtırken kitap okumaya özendirmeye de devam ediyor.
Serinin beşinci kitabı, Türk edebiyatının en saygın ödüllerinden 2022 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
Romanları 17 dile çevrilen Altun’un yapıtları özellikle ABD ve İngiltere’de ses getirdi. 2024’te Londra’da düzenlenen Avrupa’nın en önemli edebiyat etkinliklerinden Avrupalı Yazarlar Festivali’nde Türkiye’yi Selçuk Altun temsil etti.
“‘Ben okumaya başlayınca edebiyat, sanat, resim, müzik dünyasında bir gezintiye çıktım… Günümüz okurunun tezcanlılığına, meşrebine, hızına uygun bir kitap’. Leylâ Erbil’in Altun için söylediğine ben de katılıyorum: ‘Yazılarını okudukça ne kadar az şey bildiğimi fark ediyorum.’” - Doğan Hızlan
“Kitap İçin-2 bir bilgi dağarcığı. Ansiklopedik bunaltı üzerine kurulu değil; Selçuk Altun’un kıvrak, ama oryantalizme ödün vermeyen diliyle akıcı-akışkan/çatıştıklarına yapışkan, bir sayılmazsa da iki oturmada bitirilebilecek bir tünlük. Günlük diyemiyorum, çünkü gece havası, serinliği pek yok. Çalışkan bir aklın, haşarı bir estetin, muzip bir çekingenin, kurnaz bir seyyahın ürünü.” - k.İskender