Sağlık hizmetlerinde neden yapay zekaya ihtiyaç var?

Sağlık hizmetlerinde neden yapay zekaya ihtiyaç var?

Sağlık kurumlarında çok sayıda önemli sorunun çözümünde ve önlenmesinde rol oynayan yapay zeka hastanelerde bakın hangi rolleri üstleniyor?

Güvenliği bir öncelik olarak sürdürmek

 

Bir sağlık tesisinde aynı anda çok sayıda olay meydana gelebilir ve personelin her acil senaryoyu kendi başına takip etmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle yapay zeka, gerçek zamanlı olarak haberdar olmanızı ve acil konularla derhal ilgilenebilmenizi sağlamada çok önemli bir rol oynayabilir.

 

Örneğin, düşme ve "yataktan çıkma" algılama gibi nesne konumu işlevleri, bir hastanın düşme riski altında olduğu düşünüldüğünde uyarı vermek için kullanılabilir. Teknoloji, hastanın iskelet çerçevesini oluşturarak, herhangi bir kişisel tanımlanabilir bilgi (PII) toplamaya gerek kalmadan bir hastanın düştüğünü tespit edilebilmesini sağlar. 

 

Aynı teknoloji, bir hastanın ne zaman yataktan kalktığını, ne kadar süredir yatakta olmadığını ve yataktan yere düşüp düşmediğini tespit etmek için de kullanılabilir. Bu, düşme riski olduğu düşünülen bir hasta risk altında olduğunda minimum müdahale süresi sağlayarak, olayı gerçekleşmeden önce önleme veya bir yaralanma durumunda tıbbi personeli derhal bilgilendirme olanağı sağlar. Wisconsin'deki bir sağlık kuruluşu, pilot olarak uyguladığı düşme önleme programı sırasında düşmelerde %80 azalma yaşamıştır.

 

Bu arada, ses algılama yapay zekası öksürüğü otomatik olarak izlemek ve hatta öksürüğün ritmini ve şiddetini ölçmek için kullanılabilir. Teknoloji, diğer uyarı işaretlerinin yanı sıra saldırganlığı ve telemetri ve fizyolojik alarmları da tespit edebilir. Yapay zeka, sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlere sayısız fayda sağlıyor. Hasta bakımından bir hastanenin operasyonlarını yönetmeye kadar çok çeşitli süreçler, yapay zeka ile geliştiriliyor. Bu teknolojiyi benimsemenin getireceği verimlilik artışları elbette önemli, ancak bu bir değişim değil güçlendirme amacına yönelik.

 

 İşte yapay zekanın halihazırda sağlık hizmetlerini dönüştürdüğü bazı önemli örnekler.

 

1. Malzeme ve hasta takibi

 

Hastaneler geniş ve açık alanlardır. Herhangi bir zamanda çok sayıda hasta, personel ve ziyaretçi alanlarda dolaşmaktadır ve bu da her hastaya ve personele gereken ilgiyi gösterirken tüm tesisi izlemenin zor olabileceği anlamına gelir. Yapay zeka, önceden tanımlanmış durumları ve olayları otomatik olarak tespit edip uyararak bu yükü hafifletmeye yardımcı olabilir. Teknoloji, durumsal farkındalığa büyük ölçüde yardımcı olur ve güvenlik personelini saldırgan ve diğer endişe verici davranış türlerine karşı canlı olarak uyarabilir.

 

Bir hasta belirli bir süre boyunca yerde kalırsa veya hareket etmezse, bir sağlık personeli derhal uyarılabilir ve en uygun müdahale süresi sağlanabilir. Nesne konum takibi, başıboş dolaşanlara da uygulanabilir ve sonuçta bebek kaçırma gibi suç faaliyetleri önlenebilir. 

 

Sağlık birimlerinde genellikle personel/hasta oranı sınırlıdır. İş akışlarının otomatikleştirilmesine yardımcı olmak ve hasta ihtiyaçları ve diğer daha acil konularla ilgilenmek için size daha fazla zaman sağlamak için yapay zekaya ihtiyaç duyulur. Örneğin, bir odada kaç kişi olduğu (acil servisin aşırı kalabalık olup olmadığını veya kabul masasında uzun bir sıra olup olmadığını tespit etmek için kullanışlıdır), tesiste kaç araba bulunduğu veya ne kadar stok kaldığını takip etmeyi sağlayan yaygın bir iş akışı sağlanır. Malzemelerdeki eksiklikler, birinin gidip kontrol etmesi yerine düşük stok eşiği olduğunda otomatik olarak bildirilir. Ayrıca, bireysel bir hastanın veya yerleşik hasta grubunun izlenmesi de desteklenir. 

 

Özellikle kısıtlı erişim olan yerlerde, akıl hastaları, kaybolan çocuklar veya bilinçsiz dolaşan yaşlılar gibi unsurlar, hasta gizliliğine saygılı, kıyafet gibi nesne öznitelikleri kullanılarak aranabiliyor.

 

Dinamik maskelemeyle, bebek hastaneleri ve yaşlıların kaldığı yerlerde, hastaların düşmesi, yatıp yatmadıkları veya başka herhangi bir şekilde sorunları olup olmadığı, mahremiyet ihlali minimize edilerek izlenebiliyor.

 

 2. Sağlık hizmeti ortamlarının proaktif olarak izlenmesi 

  • Bir aracı tanımlamak, bir kişiyi tanımlamak kadar önemlidir. Plaka tanıma, hassas bölgelerde sıklıkla bulunan araçlar hakkında faydalı veriler sağlayabilir. Ayrıca, hastane tesislerinde vandalizm, hastalara veya personele saldırı veya saldırı girişimi, mesai saatleri dışında izinsiz giriş veya araçla işlenen suçlar (bir hastayı isteği dışında almak gibi) gibi bir suça karışan bir aracın tespit edilmesine de yardımcı olabilir. Tüm bunlar, hem hastane güvenliği hem de emniyet güçleri için değerli kanıtlardır.
  • Yanlış yol algılama, sadece bir aracı tanımlamanın ötesine geçmenizi sağlamak için nesne konumunu kullanır. Genellikle araç hırsızlığı, bir araç mülke alışılmadık bir şekilde girdikten sonra meydana gelir. Failler bazen bir alana fark edilmeden girme umuduyla normal girişlerden kaçınır. Bir sürücünün alışılmadık veya düzensiz bir şekilde davrandığını tespit etme yeteneği, sağlık çalışanlarının tıbbi bir olayın ne zaman gerçekleşebileceğini görmelerine de yardımcı olabilir.
  • Silah algılama becerisi de nesne konumu aracılığıyla etkinleştirilir ve bir silahın ne zaman mevcut olabileceğini otomatik olarak belirlemeye yardımcı olabilir. Bir sağlık tesisindeki en kötü senaryoda, ateşli silahlar sahada olabilir. Bina girişinin dışındaki bir yapay zeka modeli olası bir silah tespit ederse, kişi daha binaya girmeden güvenliği uyarabilir. Uygun prosedürler uygulandığında, güvenlik ekibi binayı kilitleyebilir ve emniyet güçlerini gerçek zamanlı olarak uyarabilir.

 3. Sağlık hizmetleri personelinin güçlendirilmesi

Günümüzün yapay zeka yetenekleri, sağlık tesislerinde çalışanlara büyük ölçüde yardımcı olabilir. İster hasta takibini iyileştirmek, ister daha verimli personel çalıştırmak için olsun, gözetim sisteminize gömülü zeka ekleyerek daha iyi hasta sonuçları elde edebilir ve daha güvenli, daha etkili tesisler oluşturabilirsiniz.

Yapay zekadan faydalanmaya karar veren sağlık kuruluşları, kullanımının yönetim, etik ve veri koruma politikalarıyla uyumlu olmasını da sağlamalıdır.

 

Axis Communications Hakkında:

Axis, güvenliği ve iş performansını artırmak için çözümler yaratılarak daha akıllı ve daha güvenli bir dünya sağlama misyonuyla hareket eder. Bir ağ teknolojisi şirketi ve endüstri lideri olarak Axis, video gözetimi, erişim kontrolü, görüntülü diafon ve ses sistemleri alanında çözümler sunar. Bu çözümler akıllı analitik uygulamalarıyla güçlendirilmiş ve yüksek kaliteli eğitimlerle desteklenmektedir.

Axis, 50'den fazla ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 5,000 kişilik bir ekibe sahiptir ve dünya genelinde teknoloji ve sistem entegrasyonu ortaklarıyla işbirliği yaparak müşteri çözümleri sunar. Axis, 1984 yılında kurulmuş olup merkezi Lund, İsveç'te bulunmaktadır.

 



Borusan Spor Kulübü Festivali’ne Borusanlıların 80. yıl coşkusu damgasını vurdu

Kuşadası Kadınlar Voleybol Turnuvası’nda Liberty konaklama sponsoru oldu

Kıtalar Arası İlk İpte Yürüyüş: Continental Pass

Tour Of İstanbul'un şampiyonu Burgaudeau

Team Paribu, çocukların spor malzemesi ihtiyaçlarına destek olmak için Tunceli’deydi

Soylu Dünya Üçüncüsü Oldu

Alp Aksoy, FIA Dünya Şampiyonası için İngiltere’de piste çıkacak

Corendon Airlines 5 yıldır Anadolu Efes Spor'u taşıyor

Spor ve hareket bu festivalde buluşuyor

Dünya MXGP Türkiye'yi izledi

Kenan Doğulu’dan Remix Bombardımanı

Haluk Levent'ten, 14 Eylül’de Marmara Park’ta! ücretsiz konser

Red Bull Rap Trivia’nın dördüncü bölümünde sürpriz konuklar

AY Yapım'ın yeni dizisi DEHA'nın ilk afişi

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Şevval Sam'dan sahnede motosiklet sürprizi

NG Afyon Motofest 70 bin kişiye coşkulu açılış yaptı

Çineli köftecilerin tepkisi, Sicimoğlu'na mesaj sildirdi

Ahu Tuğba, ABD’deki evinde ölü bulundu

Pop müziğin yıldızları Haliç konserinde buluşuyor

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

Çömez, 'teğmenler' olayında Erdoğan'a 'korkma' diyerek seslendi

Karamahmutoğlu | Erbaş'a sorsaydınız, 'Elinde kılıç ile ibadethanede ne işin var Ali?

CHP 101 Yaşında | Milletin evlatlarına CHP kapılarına açınız

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

MHP'li eski başkana icra takibi başlatıldı

Harp Okulu öğrencilerinin yemini AKP'de kavga çıkardı

Özgür Özel erken seçim için tarih verdi

AKP'li vekil ağzını bozdu, CHP'li Özkan'a küfür etti

Yapay zekâ ile iş süreçlerinizdeki gücünüzü artırın

Dijital güvenlikte hepimiz öğrenciyiz

İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışma Finalleri Başlıyor!

36 Değil 336 Saatlik Pil Ömrü için 19 Eylül’ü Bekleyin!

PHANTOM V Flip2 5G özelliklerini duyurdu

Apex Legends Space Hunt Etkinliği çok yakında başlıyor!

Amazfit T-Rex 3, IFA 2024’te tanıtıldı

The Sims 4’ün heyecan verici yeni kit’leri açıklandı!

Instagram’ın Creator Lab Live Türkiye buluşması gerçekleşti

Samsung 17 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımıyla mobil yapay zeka öncüsü

Prof. Dr. Nevzat Tarhan | Beynimizi bisiklet sürer gibi yönetmeyi öğrenmeliyiz

Menopoz hastalık değil, doğal bir süreç

Çocukların beslenme çantalarını nasıl hazırlamalısınız?

Spor yaralanmalarında sık yapılan hatalar

Elektronik sigaraların içerdiği maddelerin birçoğu kansorejen!

Akciğerinizde de yüksek tansiyon olabilir

Bağışıklık Sisteminizin Gizli Düşmanı: Lenf Kanseri

Aslı Enver annelik hikayesini anlattı

Kalp Sağlığınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Dizde Menisküs Yırtılması Nedir?

Anadolu Isuzu tam elektrikli yeni modeli BIG.e Hannover Fuarı'nda

Hyundai ve IVECO’dan IAA 2024'te Elektrikli Ticari Şovu.

Ford Trucks, yeni nesil ürünlerini Hannover Fuarı’nda götürüyor

2024 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Necati Tosuner’in

Borusan Spor Kulübü Festivali’ne Borusanlıların 80. yıl coşkusu damgasını vurdu

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

İstanbul'a 21 yeni kreş daha açılıyor

Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı riske atmayın!

Yapay zekâ ile iş süreçlerinizdeki gücünüzü artırın

Zignaly, 60 milyon ZIG Token ödüllü yeni staking programını duyurdu

Kayalar Kimya İntermob Fuarı’nda yerini aldı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan | Beynimizi bisiklet sürer gibi yönetmeyi öğrenmeliyiz

Dijital güvenlikte hepimiz öğrenciyiz

Kuşadası Kadınlar Voleybol Turnuvası’nda Liberty konaklama sponsoru oldu

Velilerin yüzde 43’ü devlet okullarına kayıt ücreti ödedi

Phaselis Antik Kenti’nin büyülü atmosferinde sanat tarihle buluşuyor

Türk müteahhitler devler liginde dünya ikinciliğini korudu

Türkiye, Dünyanın Gençlik Buluşmasına Ev Sahipliği Yapacak

Kırıkkanat | Gençlerin Hayalleri için Heyecanlanmasına Fırsat Verin

İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışma Finalleri Başlıyor!

Yeşil lastikler doğayı da bütçeyi de koruyor

Dicle Elektrik yatırımla, Batman'da kaçak ve kesintileri azalttı

Ödüllü Yazar ve Çizer Sonja Danowski İstanbul’da

Kıtalar Arası İlk İpte Yürüyüş: Continental Pass

Kanseri yenen gençler LÖSEV gençlik kampında buluşuyor

Scania yeni 13 litrelik deniz motorunu tanıttı

Uzmandan tavsiyeler: “Doğru Takviye Nasıl Seçilir?”

Volkswagen yeni Transporter’ını IAA Transportation 2024'de tanıttı

Furkan Lüleci | Krizi fırsata çevir Türkiye!

Menopoz hastalık değil, doğal bir süreç

Yükleniyor