• BIST 100

    9335,77%-0,89
  • DOLAR

    33,91% -0,19
  • EURO

    37,55% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2775,49% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4494,77% 0,65

Prof. Dr. Naci Görür: Deprem dirençli kentler yaratmalıyız

17 Ağustos 1999 Depremi’nin üzerinden tam 25 yıl geçti. Ancak ne yazık ki Türkiye hâlâ depremler için gerekli hazırlığı yapamadı. İstatistiklere göre, İstanbul’da 4 milyona yakın deprem riski taşıyan konut var.

Gündem 17.08.2024 10:52:00 0
Prof. Dr. Naci Görür: Deprem dirençli kentler yaratmalıyız

17 Ağustos Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti! 

Prof. Dr. Naci Görür: Deprem dirençli kentler yaratmalıyız

 

Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 Depremi’nin üzerinden tam 25 yıl geçti. Ancak ne yazık ki Türkiye hâlâ depremler için gerekli hazırlığı yapamadı. İstatistiklere göre, İstanbul’da 4 milyona yakın deprem riski taşıyan konut var. Üstelik bu rakama iş yerleri, sosyal yapılar dahil değil. Depreme karşı dirençli yapılara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen YouTube kanalı Çelik Mikrofon’a katılan Prof. Dr. Naci Görür, “dünyanın nabzı” olarak nitelediği depremlerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, insanları depremin değil, göçen binaların öldürdüğüne dikkat çekiyor ve ekliyor: “Yeni bina yapımında kat sayısını azaltmak ve hafif malzeme kullanmak önemli” diyor.  

 

 

Tam 25 yıl önce, 17 Ağustos 1999 saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi’nin açtığı yaralar geçen onca yıla rağmen hâlâ taze. Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden olan depremde, 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişi evsiz kaldı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yeri yıkıldı. Depremden 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi. Yıllar geçti ancak veriler ne yazık ki, deprem karnemizin hâlâ çok zayıf olduğunu gösteriyor. Oysa akademisyenler, yıllardır halkı bilinçlendirmek için uğraşıyor. Bıkmadan usanmadan yetkilileri bu konuda bir an önce harekete geçmeye çağırıyor. Bu uzmanların başında da Prof. Dr. Naci Görür geliyor. Ömrünü Türkiye’nin depreme hazırlanması için çalışarak geçiren Prof. Dr. Görür, depremi kendine dert edinmiş ilgi ortaklarının çözüm için fikir alışverişinde bulunması ve kamuoyunda farkındalığı arttırmak amacıyla hayata geçirilen YouTube kanalı Çelik Mikrofon’un konuğuydu. 

“Deprem olmazsa dünyanın sonu gelir”

Depremleri, dünyanın nabzı olarak tanımlayan yer bilimci ve akademisyen Prof. Dr. Görür, “Dünya, yaratılışı icabı deprem üretecektir. Deprem olmazsa, dünyanın sonu gelir. Yani deprem, bir nevi dünyanın nabzı gibi. Öncelikle ilk hatırlamamız gereken şey şu ki, insanı deprem öldürmüyor. Bizler, evlerimizi deprem zone’larında kurmuşuz çünkü buralar aynı zamanda dünyanın en verimli yerleri. Ancak onun dinamiğine uygun yapılar yaparak, tasarlayarak ve şehirler kurarak depremin zararlarını azaltmamız lazım... Modern dünyada, depremden önce kentler depreme hazırlanır. Kahramanmaraş’ın, Hatay’ın halkının kendilerine yardıma gelindiğinde yöneticileri, ‘Şimdiye kadar neredeydiniz, neden oturduğum yeri deprem dirençli yapmadınız?’ diye sorgulaması lazım. Japonya’da bizim gibi depremler oluyor, bizde on binler ölürken, orada 3-4 kişi tesadüfen ölüyor. Çünkü deprem olmadan önce kenti depreme dayanıklı hale getirmek mümkün” diye konuştu.

“Dünyada binaların çoğu çelikle imal ediliyor”

Dünyada depreme dirençli kentler oluşturmak için özellikle çelik yapıların tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Görür, şunlara dikkat çekti: 

“Siyasiler, bir kenti depreme hazırlamaktan bahsederken ne kadar bina yapacağını söylüyor. Ne kadar bina yıkacağını, yeşil veya çok amaçlı alanlara dönüştüreceğini söylemiyor. Ranta dönük bir mantalite var, bu yanlış. Yeni bina yapımında kat sayısını azaltmak ve hafif malzemeden yapmak lazım. Mesela çelik buna uygun. Çelik diyorum çünkü tüm dünyada, deprem ülkelerinde binaların önemli kısmı çelikle imal ediliyor. Ayrıca çelik binalar daha hızlı yapılıyor. Her şeyi bir tarafa bırakın, İstanbul’u depreme hazırlamada zamandan endişe ediyorsak, bu yolla bu sorunu da halletmek mümkün. Deprem kentinde, köyünde, kazasında, modern teknolojilerin çeşitli bina yapımındaki mukavim halini ve depreme dayanıklı malzemeleri artık kullanma, halka anlatma zamanı.”

Depremi kendine dert edinenler Çelik Mikrofon’da

Prof. Dr. Görür’ün depremle ilgili bilgilerini ve çözüm önerilerini paylaştığı Çelik Mikrofon, depremi kendine dert edinmiş ilgi ortaklarının çözüm için fikir alışverişinde bulunmasını sağlayan bir YouTube kanalı olarak hayata geçirildi. Yapısal çelik ve modüler çelik yapılarla depreme dirençli binalar inşa etmeyi kendine amaç edinen Consera öncülüğünde gerçekleştirilen programa katılanların adına bir kreş inşa edilecek. İlk konuğun Prof. Dr. Naci Görür olduğu programa, mimarlardan mühendislere, akademisyenlere kadar geniş bir konuk katılımı sağlanarak, deprem ve güvenli kentler konusu her açıdan ele alınacak. Çelik Mikrofon, başta halkımız olmak üzere tüm “ilgi ortaklarının” öncelikle depreme dirençli yapı endüstrisinden haberdar olmasını, depreme karşı güvenli ve sürdürülebilir yapılar üretmenin mümkün olduğunun fark edilmesini, depreme dayanıklı konut sorununun çözümü için tüm dünyada tercih edilen yapısal çelik ve modüler çelik yapı yöntemine yönelik bilgilendirilme yapılmasını, dünyada önemli bir yeri olan Türkiye inşaat sektörünün, bu gücünü koruması için ihraç edilebilir yepyeni bir endüstri kurulması gerektiğine dair bilincin arttırılmasını sağlamayı hedefliyor.  

“Ülkemizin en önemli sorununda sınıfta kalmış durumdayız”

Consera Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, 1999 Depremi’nden beri az yol alındığını hatırlatarak, “İstanbul’da 2000 öncesi konut sayısı 4 milyon 500 bindi, şu anda 6 milyon 384 bin. Bakanlık verisine göre, şimdiye kadar kentsel dönüşüm yöntemiyle sadece 695 bin konutun dönüşümü sağlandı yani 2000 öncesi yapıların yüzde 16’sı yeni yönetmeliklere göre inşa edildi. 2000 sonrası inşa edilen tüm yapıların deprem dirençli olduğunu varsayarsak -ki değil-, hâlâ İstanbul’da 3 milyon 800 bin deprem riski taşıyan konut var demektir. Bu rakamlara iş yerleri, sosyal yapılar dahil değil. Ülkenin en önemli şehrinde durum bu. Ülkemizde 38 milyon 400 konut bulunuyor. Ne kadarının deprem dirençli olduğunu hesap etmek dahi umutsuzluk yaratabileceği için elim, hesap makinesine gitmiyor. Kısacası, ülkemizin en önemli sorununda sınıfta kalmış durumdayız” diyor.


İBB Mobil İstihdam Ofisi Üsküdar'da

Çömez, 'teğmenler' olayında Erdoğan'a 'korkma' diyerek seslendi

Alp Aksoy, FIA Dünya Şampiyonası için İngiltere’de piste çıkacak

Kalp Sağlığınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Dizde Menisküs Yırtılması Nedir?

Şirketler, Çalışan Ebeveynlere Destek Olmak İçin Harekete Geçiyor!

Küresel piyasalar ABD başkanlık seçimlerine kilitlendi

Philips TV, Ambilight’ın 20. yılını kutluyor

Kitap| Uyuyan Güzeller Can yayınları arasında yerini aldı

Bayim olur musun fuarında yeni iş fırsatlarını keşfedin

Miyop ve Hipermetrop Tedavisinde Son Yenilikler

Omurga sorunu olanlar için her egzersiz güvenli değil!

SOCAR Energy School’da Üçüncü Dönem Başlıyor

İstanbullular kahveye doyacak

Edenred Türkiye’ye üst düzey atama

Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarından Avustralya çıkarması

Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Pişik Sorununa Dikkat! Pişik neden olur? Nasıl önlenir?

Geleneksel yapı bozuluyor, yaşlıların bakım ihtiyacı artıyor!

12 Eylül 1980 | Kanlı darbenin üstünden 44 yıl geçti

Zeytin, peynir, yaprak sarma karşılığı jigololuk yapmış

Okullarda yapay zekâ devrimi

K Vitamini: Sağlığımız İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Özel Novu Kız Öğrenci yurdunda kalanlar sokağa atılıyor

Konya'da kayıp kadını 4 Afganlı öldürmüş

Adliye önünde aracına benzin dökerek yaktı

Buca Belediyesi, 140 yıllık demir yolunu betona gömdü

Corendon Airlines 5 yıldır Anadolu Efes Spor'u taşıyor

Gıda Mühendisi Anlatıyor | Sağlıklı Beslenmek İçin Neyi, Nasıl Pişirelim?

Klemsan, sektördeki 50'nci yaşını kutladı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR