Tarih: 25.10.2024 09:24

Otomotiv ve tekstilden sonra turizmciler de Mısır'a gidiyor

Facebook Twitter Linked-in

Otomotiv ve tekstilden sonra turizmciler de Mısır'a gidiyor


AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' sözlerinin yarattığı derin kırgınlık, doktorların ardından ekonomiye yön veren sektörleri de etkiledi. Ekonomik krizin neden olduğu güvensiz ortam, yolsuzluk iddiaları, hukuk sistemine azalan güven ortamı, milyonlarca sığınmacıyla derinleşen güvenlik endişesi sanayicileri yeni yatırım alanlarına yöneltiyor. Otomotiv sektörünün ardından çok sayıda tekstil şirketinin üretim hatlarını Mısır'a taşıması bu ülkedeki Türk yatırımlarını artırıyor. Şimdi de turizmcilerin bu ülkeye yatırım yapması gündeme geldi.

Türkiye’de daralan ekonomi, ağırlaşan şartlar ve öngörülemezlik yüksek maliyetlerle birleşince önce yabancı yatırımcı kesildi ardından da tekstil gibi emek yoğun sektörünün yerli aktörleri üretim tesislerini yurtdışına taşıdı. Sanayici göçünün en yoğun olduğu ülke vergi avantajları, ihracat kolaylıkları, düşük asgari ücreti gibi birçok nedenle öne çıkan Mısır oldu. Türklerin Mısır’daki yatırımları 2023 yılında 2.5 milyar dolarken bugün bu rakam 4 milyar dolara yaklaşmış durumda. Zira Mısır pazarına yönelen sektörler artmaya başladı. Mısır’ın turizmde yaptığı tanıtım atağı sonrası Türkiye’de yıllardır borç batağında bulunan turizm otel yatırımcıları da Mısır’a yöneldi.

RAKİP DEĞİL TAMAMLAYICI
Mısır’a giden Türk turist sayısının 10 yılda üçe katlandığını söyleyen Mısır Turizm Otoritesi Uluslararası Turizm Genel Müdürü Mohamed Atta Elsherbeiny, “Mısır’a gelen Türk turizmcilerinin yatırımı son bir yılda yüzde 200 oranında arttı. Otellerin yanı sıra tur şirketleri, seyahat acenteleri de geliyor. Özellikle son üç yıldır çok büyük artışlar var” diye konuştu.

Mısır’ın yıllık 1 milyon olan turist sayısını 10 yıl içinde 30 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Elsherbeiny, yatırımcıların Mısır’a yönelme sebeplerini şöyle sıraladı:

“Öncelikle yatırımın geri dönüş süresi diğer ülkelere göre çok kısa. Örneğin Rixos otelleri 7-8 yıl önce ilk otel yatırımını yapmıştı. Bugün yedi otelleri var, üç tane daha yapıyorlar ve yenileri için yer bakıyorlar. Mısır, böylesine hızlı ve çok kazandıran bir ülke. Bunun yanı sıra yatırımcılara 10 yıl süren çeşitli vergi muafiyetleri, reklam çalışmalarının yarısını bakanlığın karşılaması gibi birçok teşvik de veriyoruz tabii. Türk turizmci daha çok Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh bölgesine yoğunlaştı.”

Turizmde Türkiye ile Mısır’ın rakip olmadığını ve bölge turizmini geliştirmek için birlikte çalışmak zorunda olan iki ülke olduğunu söyleyen Elsherbeiny, “Türkiye’den bize gelen turist sayısı 2017’de 63 bindi. Bugün üçe katlandı ve 190 bine geldi. Daha da artmasını planlıyoruz. Türk Hava Yolları artık İstanbul’dan Kahire’ye günde dört sefer yapıyor. Rusya’dan da geçen yıl 1.7 milyon turist gelmişti, bu yıl 2 milyon olacak. Bu sayı da daha artacak. Ama bizi Türkiye ile rakip görmeyin. Türkiye’de yaz bittiğinde bizde başlıyor ya da tam tersi dolayısıyla rakip değil tamamlayıcı ülkeyiz. Bize kuzey ülkeleri ve Balkanlar’dan gelen turistler mutlaka Türkiye’ye uğruyor” dedi.

Bölgedeki İsrail-Filistin çatışmalarının ilk günlerde turizme büyük damga vurduğunu ancak şu an eskisi kadar etkisi bulunmadığını belirten Elsherbeiny, erken rezervasyonlarda artışlar yaşandığını da söyledi.

AJet, ilk Fam Trip’ini BookingAgora ile Sharm El Sheikh’e yaptı!

Küresel seyahat pazarı sağlayıcılarından BookingAgora, Sharm El Sheikh’e deneyim odaklı bir fam trip düzenledi. Turizm sektöründen 16 kişinin katıldığı gezi, Rixos Otel Egypt & AJet Havayolları ve DMC Mena’nın destekleri ile 13-16 Ekim tarihlerinde gerçekleşti. BookingAgora Kurucu Ortağı Murat Kahraman, 14 seyahat acentesine ev sahipliği yaptıkları geziyi ve elde ettikleri deneyimi kısaca şöyle anlattı: ‘’Misafilerimizi AJet’in Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı tarifeli uçağıyla Mısır’a götürdük. AJet ekibi misafirlerimizi hazırladıkları hediye kitleri ile karşıladılar. Sharm El Sheikh Havalimanı’nda bizi bekleyen aracımız ve rehberlerimizle 2 gece konaklama yaptığımız Rixos Radamis Otel’e doğru hareket ettik. Burası 2 milyon metrekare alana kurulu 5- 6 otelden oluşan dev bir kompleks; Rixos Egypt’in yeni yatırımları olan bölge. Burada 2025 sonunda tamamlanması planlanan yeni bir tema park da yapılıyor aynı zamanda. Kompleks içinde yapımı devam eden yeni oteller de bitmek üzere.

Eğitmenlerle su altında keşif!

Gezide misafirlerimize sembolleşmiş Sharm El Sheikh aktivitelerini deneyimleme olanağı sağladık. Sabah erken saatlerde VIP elit teknesi ile Sharm El Sheikh Ras Muhammed turunu gerçekleştirdik. Öğlen yemeğini teknede yedik, belirlenen dalış noktalarında eğitmen eşliğinde tüplü dalışlar gerçekleştirdik. Su altındaki eşsiz zenginlikleri gözlemlerken profesyonel su altı çekim ekipleri fotoğraf ve video çekimleri ile bu etkileyici anlarımızı kayda geçti. 

Akşam saatlerinde ise Sharm El Sheikh’e özgü ATV’lerle safari turuna çıktık. Otelde akşam yemeğinin ardından misafirlerimizi etkileyici ve ikonik günbatımı manzarası ile bilinen Farsha Cafe’de ağırladık. Daha sonra da hediyelik ve yöresel ürünlerin olduğu Eski Mısır (Arap ) Çarşısı’nı gezdik. Gezimizin ikinci günü otellerin lokasyonlarını, özelliklerini, farklılıklarını yakından tanımak için inspection ile geçti. Rixos Sharm El Sheikh Adults Only 18+, Rixos Premium Seagate, Rixos Golf Villas & Suites Sharm El Sheikh, Rixos Radamis, Swissotel Sharm El Sheikh’i gezdik. Accor oteller grubunda yer alan Rixos her şey dahil konsepti uyguluyor. Gala yemeğimiz Rixos içinde bulunan mangal restoranda Türk şefin spesiyelleri ile güzel bir ambiyansta geçti. AJet ilk fam trip’ini BookingAgora ile gerçekleştirmiş oldu, bu gezi bu açıdan da önem taşıyor. Fam Trip’imizdeki desteklerinden dolayı Rixos Hotels Egypt Satış Direktörü Kamile Sezgin Hanım ve AJet Satış Müdürü Erkan Polat’a ve tüm katılımcı acentelerimize teşekkür ediyoruz. ’’

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —