• BIST 100

    9719,81%-0,89
  • DOLAR

    35,89% -0,08
  • EURO

    37,41% 0,22
  • GRAM ALTIN

    3316,40% 0,93
  • Ç. ALTIN

    5311,24% 1,24

Otobüs biletlerine zam vatandaşı vurdu

Şehirlerarası yolculuk hayal oldu. Kısa mesafeli yolculuğa uygulanan 650 liralık taban fiyat uygulaması vatandaşı demiryolu ulaşımına yönlendirdi

Ekonomi 21.08.2023 10:37:35
Otobüs biletlerine zam vatandaşı vurdu

Otobüs biletlerine zam vatandaşı vurdu

Arkası kesilmeyen zamlar, hayat pahalılığı, dar gelirli vatandaşı bulunduğu şehirlere adeta hapsetti. Akaryakıt fiyatları yüzünden şehirlerarası ulaşım ulaşılmaz hale geldi

Akaryakıt zamları, düşen alım gücüyle birleşince otobüsten uçağa ülke içi ulaşım ulaşılmaz oldu. Otobüs fiyatları 500 TL’den uçak biletleri ise bin 650 taban fiyattan başlıyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre yolcu tüaşıma sektöründe yaşanan kriz hızla büyüyor.

Seçimden bu yana geçen 2.5 ayda motorin fiyatı yüzde 97 zamla 19.42 TL’den 38.38 TL’ye yükseldi. Fiyatın 50 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. Bu durum yurttaşın kullandığı özel arabanın yanı sıra otobüs ve uçak biletlerinde de fiyatları katladı. Ulaştırma Bakanlığı’nın havayollarında geçen haftalarda güncellediği taban fiyat tarifesine göre uçağın yüzde 85’ine uygulanması gereken en düşük bilet fiyatı 1650 TL’ye çıkardı.

AKARYAKIT DURULMUYOR

Tavan fiyat ise 2 bin 500 TL oldu.  Ancak uçağın yüzde 50’ye yakını bu fiyattan satılıyor.

Akaryakıta gelen zamların her şeyi tetiklediğini söyleyen Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, maliyet artışlarına yetişemediklerini söylüyor.

“İşçilik ve yedek parça maliyetleri de sürekli artıyor” diyen Yıldırım şu bilgileri veriyor: “Bizim ücretlerimiz dört ayda bir güncellenirdi bakanlık bir defa ek zam izni verdi. Yine de yetmiyor. İstanbul’dan İzmir’e bir otobüsün sadece akaryakıt maliyeti 6 bin TL’yi aştı ve bu her akaryakıt zammında daha da büyüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma zorunluluğu ve Ege otoyolunun tek seferlik maliyeti 2 bin 600 TL. Üçüncü köprü zorunluluğu kalksa ucuz yolculuk hayal olmaz.”

‘TAVAN FİYAT GÖSTERMELİKTİR’

Eski Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Safi Ergin ise uçaklarda da maliyet krizi olduğunu belirtiyor. 

Tavan fiyatların firmalara göz dağı vermek için konulduğunu, bugüne kadar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bu konuda bir ceza kesmediğini belirten Ergin, şöyle konuşuyor: “İdarenin verdiği sınır gerçekten uygulanabilir değil onun için herkes kendi firmasını kurtarmaya çalışıyor. Yeni zamla birlikte 1600 TL’ye yükseldi tavan fiyat. 59 dolar ediyor. Bu fiyat bir uçağın uçuş maliyetini karşılaması için şu an normaldir. 59-69 dolar arasındaki fiyatlar fahiş fiyat değildir. Havayolu şirketi her şeyi dolarla ödüyor unutmayın.”


SEKTÖRE SÜBVANSİYON İSTENİYOR

Tatil konuşulurken hep konaklamanın hesaplandığını hatırlatan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise “Özellikle bu yaz birçok aile yol masrafı sebebiyle yakın yerlere günübirlik ziyaretlerden vazgeçti. Artık ulaşıma ciddi rakamlar ödeniyor. Şehiriçi ulaşıma harcanan para bile göze çok gelmeye başlamışken insanlar memlekete aile ziyaretine gidemez oldu. Acilen toplu taşımalarda sübvansiyon uygulamaları hayata geçirilmeli” diyor.
 


TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması Başvuruları Devam Ediyor

Savunma Sanayinde Güç Birliği

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

AKOM'dan İstanbul ve çevresi için fırtına uyarısı

Pınar Gültekin Cinayeti | Yargıtay kararına itiraz

Fahir Atakoğlu belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Prof. Dr Şengör'den korkutan uyarı

Çiğdem Bayrak Tör neden tutuklandı?

Deprem bölgesinde 'Rezerv Alan' kabusu

Bahis dolandırıcılığına dikkat

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Her 6 Saniyede 1 Kişi Diyabet Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

Yenidoğan Çetesi doktoru İlker Gönen intihar etti

Bağırsaklarınız Gerçekten "İkinci Beynimiz" mi?

EY Jeostratejik Görünüm 2025 raporu yayımlandı

Dengesiz beslenme psikolojiyi bozuyor

TEKNOFEST Kuşağı Engelleri Ortadan Kaldırmak İçin Çalışıyor

İBB, ücretsiz sağlık hizmeti sunduğu taşınmazı geri kazandı

Seydi Taş | Eğlence modeli değişmeli

AKOM uyardı, İstanbul'a kar ve soğuk hava dalgası geliyor4

Atatürk'ün askeri olmak suç sayıldı | Genç teğmenler ordudan atıldı

İmamoğlu'na destek verenlere polis müdahalesi

İngiltere'ye girişlerde vize için yeni dönem

Trafikte yılın ilk üç haftasında ceza yağmuru

Bela okuduğu iddia edilen vatandaş tutuklandı

Kredi Çeşitleri ve Özellikleri: Hangi Kredi Size Uygun?

Kartalkaya’daki Yangın Alarm Veriyor | Yapılarımız Ne Kadar Güvende?

41 Kere İstanbul kitabı ile İstanbul'un izinde

TEKNOFEST’te Büyük Mücadele, Savaşan İHA’lar Sahada

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 21 16 2 3 33 51
3.Samsunspor 21 12 5 4 11 40
4.Eyüpspor 21 11 4 6 15 39
5.Göztepe 21 10 7 4 13 34
6.İstanbul Başakşehir 21 9 7 5 9 32
7.Beşiktaş 20 8 4 8 8 32
8.Kasımpaşa 21 6 5 10 -3 28
9.Alanyaspor 21 7 7 7 -3 28
10.Rizespor 21 8 10 3 -10 27
11.Trabzonspor 20 6 6 8 10 26
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 21 7 10 4 -16 25
14.Konyaspor 21 6 9 6 -6 24
15.Sivasspor 21 6 10 5 -9 23
16.Kayserispor 20 3 9 8 -20 17
17.Bodrum FK 21 4 13 4 -14 16
18.Hatayspor 21 1 13 7 -17 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5

YAZARLAR