• BIST 100

    9768,51%1,99
  • DOLAR

    34,03% 0,04
  • EURO

    37,90% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2823,51% -0,04
  • Ç. ALTIN

    4581,54% 0,44

Okullarda yapay zekâ devrimi

Tüm dünyada yaygın ve etkin bir şekilde kullanılan yapay zeka destekli uygulamalar Türkiye’de okullarda eğitim kalitesini artırmada önem kazanıyor.

Eğitim 12.09.2024 09:57:00 0
Okullarda yapay zekâ devrimi

Okullarda yapay zekâ devrimi

 

Kişiselleştirilmiş öğrenme algoritmalarından sanal ve artırılmış gerçekliğe kadar, yapay zekâ destekli araçlar ve teknolojiler, öğrenciler için öğrenme deneyimini geliştirmeye yardımcı oluyor. Tüm dünyada etkin bir şekilde kullanılan bu uygulamalar Türkiye’de de yaygınlık kazanıyor.

 

Hızla gelişen teknoloji, hayatın pek çok alanında olduğu gibi eğitime de yön veriyor. Öğrenme yönetim sistemleri, oyunlaştırma, video destekli öğrenme, sanal ve artırılmış gerçeklik, eğitin sisteminin bir parçası haline geliyor. Bu teknolojiler arasında özellikle yapay zekâ su8nduğu olanaklarla ön plana çıkıyor. 

Kişiselleştirilmiş öğrenme algoritmalarından sanal ve artırılmış gerçekliğe kadar, yapay zekâ destekli araçlar ve teknolojiler, öğrenciler için öğrenme deneyimini mümkün olduğunu hiç düşünmediğimiz şekillerde geliştirmeye yardımcı oluyor.

Yapay zekâ şu anda eğitimde, 7/24 öğrenci desteği sağlayan sohbet robotlarından her öğrencinin ihtiyaçlarına uyum sağlayan kişiselleştirilmiş öğrenme algoritmalarına kadar çeşitli şekillerde kullanılıyor.

 

Öğrenme deneyimini geliştiriyor

Yapay zekâ destekli araçlar ve teknolojiler de öğrenciler için öğrenme deneyimini çeşitli şekillerde geliştirebiliyor. Örneğin, sanal ve artırılmış gerçeklik öğrenmeyi daha etkileşimli ve sürükleyici hale getirebilirken, sohbet robotları ve diğer yapay zekâ destekli araçlar 7/24 öğrenci desteği sağlayabiliyor. Ayrıca yapay zekâ, öğrencilerin materyallerle eğlenceli ve etkileşimli bir şekilde etkileşime girmelerine yardımcı olan kişiselleştirilmiş sınavlar ve oyunlar oluşturmak için kullanılabiliyor.

Yapay zekânın eğitimde en yaygın kullanım alanlarından biri çeviri işlemleri. Yeni dilleri öğrenmek için yapay zekâdan faydalanan çeşitli uygulamalar da bulunuyor. Çeşitli chatbot’lar bu uygulamalar arasında yer alıyor.

Chatbot’lar ve yeni nesil yapay zekâ yazılımları akademik araştırmalardan bireysel metin yazımına kadar çeşitli işlerde avantaj sağlıyor. Üretken yapay zekâ desteği ve gelişmiş yazma önerileri kullanıcıların yazma süreci hızlandırıyor. Yapay zekâ araçları ayrıca yaratıcı yazarlar için yazma ipuçları, hikâye fikirleri, diyalog ve diğer ihtiyaçlar konusunda yardımcı olabiliyor. 

 

Öğretmenlerin de işini kolaylaştırıyor

Yapay zekâ öğretmenlerin de işini kolaylaştırıyor. Öğretmenler, yapay zekâ sayesinde öğrencilerin öğrenme süreçlerini daha iyi takip edebiliyor ve öğrencilerin performansını daha doğru bir şekilde değerlendirebiliyor. Ayrıca, yapay zekâ sayesinde öğretmenler, öğrencilerin ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebiliyor ve öğrenme materyallerini daha iyi bir şekilde sunabiliyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 40 ülkede 1.000’i aşkın İngilizce öğretmeninin katıldığı bir araştırmaya göre, yapay zekâ ve otomasyon araçları İngilizce öğretmenlerinin yarısından fazlası tarafından (%52) aktif şekilde kullanılıyor. İngilizce eğitiminde yapay zekâ kullanımı açısından liderliği Avustralya (%63) üstlenirken, Avustralya’yı %58 ile ABD izliyor. Türkiye’nin sonucu ise Avrupa ortalaması olan %41’e çok yakın: %40 seviyesinde.

 

Tüm dünyada kullanılıyor

Birçok ülke, Dördüncü Sanayi Devrimi’nde rekabet edebilmek için birkaç yıl önce eğitimde yapay zekâya yatırım yapma konusunda kendini konumlandırmaya başlamış durumda. 

Singapur bu ülkelerden biri. Singapur’da uygulanan yapay zekâ destekli “Uyarlanabilir Öğrenme Sistemi”, öğrencinin bir konuyu öğrenirken sorulara ve etkinliklere nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak her öğrenci için özelleştirilmiş öğrenme önerileri oluşturmak üzere makine öğrenmesini kullanıyor.

Güney Kore, ev ödevlerini ve sorumluluklarını öğrencilerin eğitim seviyelerine, eğilimlerine ve öğrenme davranışlarına göre uyarlamak için yapay zekâ tabanlı sistemler uygulamaya soktu. 

Yapay zekâ Hindistan’da kaliteli eğitime erişimde y7aşanan eşitsizlikleri ortadan kaldırıyor. Hindistan’da bulunan eğitim teknolojisi şirketi Embibe, karmaşık matematik ve fen kavramlarını açıklığa kavuşturmak için yapay zekâyı kullanıyor. Öğrenciler bir ders kitabından bir pasajı taramak için akıllı telefonlarını kullanabildiği gibi, uygulama ve görselleştirmeye yardımcı olmak için üç boyutlu görüntülerden de faydalanabiliyor. Yapay zekâ aynı zamanda Hindistan’da öğrenci performansını tahmin etmek ve erken müdahaleyi mümkün kılmak için de kullanılıyor.

Finlandiya’nın yüksek kaliteli eğitim sistemi ve öğretmen merkezli sistemi, vatandaşlarını ücretsiz çevrimiçi kurslarla eğitme konusunda cesur bir ulusal kararlılıkla yapay zekâyı benimsedi. Okulların yaklaşık yarısı, öğrencilere ve öğretmenlere öğrenci ödevleriyle ilgili anında geribildirim ve analiz sağlamak için yapay zekâ destekli VILLE platformunu kullanıyor.

Son yıllarda Çin de sınıflarda yapay zekânın kullanılmasında ön sıralarda yer alıyor. Yüz tanımadan kişiselleştirilmiş öğrenme programlarına kadar kullanılan yapay zekâ yazılımları öğrencilerin öğrenme ve öğretmenlerin öğretme biçiminde devrim yaratıyor. Çin’de öğrenci davranışlarının izlenmesinin yanı sıra, sınıflarda yapay zekâ destekli kişiselleştirilmiş öğrenme programları da kullanılıyor. Bu programlar, öğrenci performans verilerini analiz etmek ve her öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerine göre kişiselleştirilmiş öğrenme planları oluşturmak için algoritmalardan yararlanıyor.

 

“Ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyor”

Türkiye’de de bu alanda son dönemde önemli çalışmalara imza atılıyor. Örneğin Türkiye’nin yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, Esınav Merkezi iş birliğiyle Akıllı Sınav eğitim modülünü kullanan öğrencilere, yapay zekânın belirlediği ihtiyaçlar doğrultusunda kişiselleştirilmiş eğitim imkânı sunuluyor. Öğrenciler teknoloji destekli kişiselleştirilmiş eğitim programları ile hedef odaklı bir öğrenme sürecinin yanı sıra hız ve verimlilik kazanıyor.

 

Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Erdem Erkul, “Yapay zekânın eğitim süreçlerine entegrasyonu giderek önem kazanıyor. Eğitim-öğretimde yenilikçi çözümler geliştirmek, ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyor. Cerebrum Tech olarak üniversitelerden özel eğitim kurumlarına kadar pek çok paydaşımızla eğitimde katma değer sağlayacak projeleri hayata geçirmekten mutluyuz. Gençlerimize inanıyor ve güveniyoruz. Bilgi ve deneyimlerimizi onlarla paylaşmayı, dijital teknolojileri kullanarak eğitimlerinde fark yaratacak her projeyi çok değerli buluyoruz.” diyor.

 


İmamoğlu | Partizan akıl insanların en büyük düşmanıdır

Mavi, 2024 yılına ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı

Hizbullah'ın çağrı cihazlarına siber saldırı

Finlandiya hakkında duymadığınız ilginç bilgiler

Kadınlar, KADEM İnovasyonda Kadın programı için yarışıyor

İBB'den Kadıköy'e bir öğrenci yurdu daha

Bireysel Emeklilik Sisteminde Yeni Dönem!

Sakarya'daki makarna fabrikasındaki patlama neden oldu?

Sarsılmaz, yeni nesil ürünleriyle Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı’nda

Arnica Frig Ultra Maratonu 8 Ülkeden 800 Sporcuyu Ağırladı

Adana’da İşçileri Çalışmak Değil, Sıcak Yoruyor

Simge Sağın konserinde densiz hayran şoku

SOCAR emisyon izleme için Honeywell'i seçti

Copa Çin'deki yapılanmasını genişletti

Çocukların beslenme çantasında bu besinlere yer verin…

Alışılmışın Dışında Bir Menü: ‘Şeflerin İlk Şefleri’

İzmir'de tacizci kuryeyi halk linç etmek istedi

Trabzonspor'un acı kaybı | Efsane başkan Ekinci hayatını kaybetti

Masum Görünen Tehlikeli Gerçek: Uyku Keki

Akira Back, 25 Eylül’de İkinci Kez İstanbul’a Geliyor!

Ayder Gastronomi Turizmiyle Parlayacak!

Ünlü oyuncuların Sıfır Kilometre filminde bisiklet keyfi

Anadolu Isuzu tam elektrikli yeni modeli BIG.e Hannover Fuarı'nda

Hyundai ve IVECO’dan IAA 2024'te Elektrikli Ticari Şovu.

Ford Trucks, yeni nesil ürünlerini Hannover Fuarı’nda götürüyor

2024 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Necati Tosuner’in

Borusan Spor Kulübü Festivali’ne Borusanlıların 80. yıl coşkusu damgasını vurdu

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

İstanbul'a 21 yeni kreş daha açılıyor

Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı riske atmayın!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR