Okula yeni başlayan çocuklar güvenliklerini nasıl sağlamalı?

Okula yeni başlayan çocuklar güvenliklerini nasıl sağlamalı?

Çocukların, kendilerini korumaları gereken durumları anlamaları sağlanmalı

Okula yeni başlayan çocuklar güvenliklerini nasıl sağlamalı?

 

Okula yeni başlayan veya yeni bir ortama giren çocukların güvenliği ve mahremiyetinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, çocukların güvende kalabilmeleri için ailelerin birçok konuya özen göstermesi gerektiğini söylüyor.

Çocuklara okul ortamında güvenli yetişkinlerin kimler olduğundan bahsetmek ve herhangi bir sorun yaşadıklarında bu kişilerle iletişim kurabileceklerini anlatmanın önemli olduğunu söyleyen Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Tehlikede olduklarını düşündüklerinde neler yapabileceklerini de konuşmak gerekir. Çocuklara, kişilerin yaklaşımlarını nasıl değerlendirmeleri gerektiğini ve kendilerini korumaları gereken durumları anlamalarını öğretmek, onların güvenliği açısından büyük önem taşır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, okula yeni başlayan çocukların kendilerini rahat hissetmeleri ve kişisel sınırlarını koruyarak güvende kalabilmeleri için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Okul ortamındaki güvenli yetişkinlerin kimler olduğu çocuğa anlatılmalı 

Okula yeni başlayan veya yeni bir ortama giren çocukların güvenliği ve mahremiyeti için, çocukların öncelikle yabancı ve tanımadığı kişilerle isim, adres, telefon numarası ya da aile bilgileri gibi kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğinin anlatılmasının önemine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Okul ortamında öğretmen, okul idarecileri gibi güvenli yetişkinlerin kimler olduğundan bahsetmek ve herhangi bir sorun yaşadıklarında bu kişilerle iletişim kurabileceklerini belirtmek önemlidir. Bunların yanı sıra tehlikede olduklarını düşündüklerinde neler yapabileceklerini de konuşmak gerekir.” dedi.

Çocuğun okula ve öğretmenlerine güvenebilmesi ve okulda rahat hissedebilmesi için kendisini kimin bırakacağı, kimin nereden alacağı gibi bilgileri ve bilmesi gereken kuralları ailenin anlatmasının önemli olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, belirsizlik ne kadar az olursa çocuğun kendisini o denli güvende hissedeceğini ve okula daha kolay uyum sağlayacağını söyledi. 

Aileler dikkatli bir gözlemci olmalı, çocuğun davranışlarındakiani değişimleri fark etmeli 

Anne babaların çocuğun okul ortamında hem fiziksel hem de duygusal olarak güvende olup olmadığını takip etmelerinin önemli olduğuna değinen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Ancak bunu yaparken çocukları kaygılandırmaktan uzak durmaya dikkat etmeliler.” uyarısında bulundu.

Ailelerin çocuğun bulunacağı fiziksel ortamın güvenliği ve temizliğinden emin olabilmek için okulu ve sınıfları ziyaret edebileceklerini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, şöyle devam etti:

“Ailelerin öğretmen ve okul yönetimiyle iletişimde olmaları, çocuğun okulda yaşadıkları, kendisiyle nasıl ilgilenildiği, sorunların nasıl ele alındığı gibi detaylar hakkında bilgi sahibi olabilmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda ailenin çocukla düzenli iletişimde olması, çocukla gün içinde yaşadıkları ve arkadaşlık ilişkileri hakkında sohbet etmesi, çocuğun sosyal ve duygusal durumunu takip edebilmek için oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra çocuğun davranışlarında meydana gelen ani değişimlerde aileler dikkatli bir gözlemci olup, okul yönetimiyle durumu paylaşarak sorunların büyümesinin hızlıca önüne geçebilirler.”

“Çocuğun sınırlarını korumasında en önemli beceri ‘hayır’ demeyi öğrenebilmesidir

“Çocuklara, kişilerin yaklaşımlarını nasıl değerlendirmeleri gerektiğini ve kendilerini korumaları gereken durumları anlamalarını öğretmek, onların güvenliği açısından büyük önem taşır.” diyen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, bunu yaparken çocuğun yaşına uygun ve anlaşılır bir dil kullanarak, korkutmadan farkındalık kazandırmak gerektiğine dikkat çekti.

Öncelikle çocuklara bedenlerinin kendilerine ait olduğunu ve onlar istemeden kimsenin dokunamayacağını basit bir dille anlatmak gerektiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bedenindeki mahrem bölgelerin nereler olduğunu açıkça konuşularak çocuğun sınırlarını anlamasına yardımcı olunmalıdır. Çocukların, kendi sınırlarını nasıl koruyacakları ve başkalarının sınırlarına nasıl saygı gösterecekleri hakkında bilinçlendirilmesi önemlidir. Sevgi dolu dokunuş ile rahatsız edici temasın farkı basit bir dille açıklanmalıdır ki çocuklar kötü dokunuşun farkına varabilsinler. Çocuğun sınırlarını korumasında en önemli beceri ‘hayır’ demeyi öğrenebilmesidir. Çocuk kendisini rahatsız hissettiğinde, herhangi istemediği bir durumla karşılaştığında ‘hayır’ deme hakkı olduğunu bilirse kendisini kolaylıkla koruyabilir.”

Kendisinden izin istenen çocuk beden sınırlarını kolaylıkla öğrenebilir

İlkokula başlamış bir çocuğa mahremiyet kavramını öğretirken yaşına uygun, basit ve somut bir dil kullanılması gerektiğini aktaran Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bunu yaparken somut örnekler ve günlük yaşamdan pratik uygulamalar kullanılabilir. Örneğin odasına girerken izin alınan çocuk, odasının kendi kişisel alanı olduğunu, kendisine sarılmadan ya da öpmeden önce izni istenen çocuk beden sınırlarını kolaylıkla öğrenebilir. Kendisine ait bir eşyayı kullanmadan önce izin isteyerek çocuğun izin alma ve izin vermeyi öğrenmesi sağlanabilir. Günlük durumlarda yapılan vurgular çocukların çok daha kolay ve hızlı farkındalık kazanmasını sağlar. Bu sebeple günlük yaşam içinde tuvalete girerken ya da giyinirken bu alanların özel olduğu ve yalnız olunması gerekliliği ve de vücudun özel bölgelerini belirterek mahremiyetin vurgulanması kalıcı bir öğrenme sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Sabah erken saatte servise binen çocuklara güvenli bir bekleme noktası öğretilmeli

Sabah erken saatlerde servislere binen çocukların güvenli bir şekilde okullarına ulaşabilmeleri için de önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Öncelikle çocuklara servisi beklerken güvenli bir bekleme noktası öğretilmelidir ki çocuk yolun kenarında durmak gibi tehlikeli bir duruma düşmesin. Yolda oyun oynamamak, tanımadığı kişilerle konuşmamak, servise binerken servisin tam durması ve kapının açıldığından emin olmayı beklemek, servis hostesinin belirttiği servis kurallarına uymak gibi belirli konularda çocuğu bilgilendirmek önemlidir.” dedi.

Okulların seçtiği servis firmalarının güvenilir olduğuna inanmak istiyor olsak da gerekli izin belgeleri ve şoför bilgilerini edinmenin aileler için rahatlatıcı olacağını da söyleyen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Servis şoförü ve hostesiyle iletişimde olarak ya da servise binerken çocuğa eşlik ederek çocuğun servise güvenli bir şekilde bindiğinden emin olunmalıdır ki çocuğun güvenli ve stressiz bir şekilde okula gitmesi sağlansın.” diyerek sözlerini tamamladı.



Cesaret, dayanıklılık ve takım ruhu!

İstanbul 2036 olimpiyatları için güç birliği

Bisikletin en hızlıları Antalya’da

Milli sporcu Şahika Ercümen'den Kırmızı Mercan dalışı

Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu | Asya'dan Avrupa'ya umut koşusu

Turkcell eMilli Takım Seçmeleri’nin şampiyonu belli oldu

Otizmli öğrenciler Otizmli arkadaşları için koşacak

Paycell 29 Ekim PUBG Kupası sahibini buldu

Sofuoğlu 2025'te Superbike’ta yarışacak

Vincenzo Montella Tivibu Spor’a konuk oluyor

Antrenör dizisinin çekimleri sona erdi

Melek Bal Ertuğrul Melek Sensin Derneği kuruyor

Tarkan, Yeni Şarkılarıyla Avrupa’da!

69 milyonluk Ebru Gündeş konserine Yavaş'tan inceleme

Mahizer'den tatlı sohbet ve Züleyha'dan mini konser

İstanbul'da Bryan Adams rüzgarı

Fedon | Belgeselim yapılsın

Yasemin İlan TürkMedya Dijital Magazin Müdürü oldu

Yunan fenomen Türk Bayrağı yüzünden linç edildi

Erşan Kuneri 2. sezon ikinci fragman yayında

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı!

Altın kaçakçılığına isimleri karışmıştı | MHP'de istifa

Bahçeli'ye soru sordu, azar işitti

Ümit Özdağ | Bahçeli Öcalan'ı dışarı çıkarmak istiyor

Burcu Köksal Esenyurt baskısına isyan etti

Vali Yardımcısı Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atandı

BTP'den MHP'li vekillere açık çağrı | İstifa edin!

Halkın vergileriyle yapılan yolu kendine mal etti

Nurten Yönter'in konuşmasını AKP, CHP alkışları Meclis TV sansürledi

Ekrem İmamoğlu'ndan Ahmak Davası hamlesi

Güvenlik açıklarına dikkat

Coğrafi Bilgi Sistemlerinde yerli yazılım dönemi

2024’ün en iyi el oyun konsolları

Siber casusluk arka kapıdan devam ediyor

Çimen Maceraları oyun tutkunlarıyla buluştu

Göz hastalıkları tedavisinde öne çıkması beklenen 10 gelişme

The Sims 4 Creator Kit’ler çıkışını gerçekleştirdi

Çevrimiçi varlığınızı sınırlayın

Bilgi hırsızı imparatorluğunun çöküşü

Çin hedeflerini genişletiyor, İran casuslukta ilerliyor

AIDS hakkında doğru bilgi, enfeksiyonun yayılmasını engellemede önemli!

Hava kirliliği KOAH riskini artırıyor

Kış çaylarını tüketirken dikkat!

Aile içi çatışmaların çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri neler?

Çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

Gülüşünüzü Etkileyen Gizli Tehdit: Diş Gelişim Bozuklukları

Kuruyemişler Kalp ve Damar Sağlığını Koruyor

Göz rengi değiştirme ameliyatı yaygınlaşıyor

Diyabete karşı üniversiteli gençlerden 'Kültürle beslenin' çağrısı

İyilik iyileştiriyor | İyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!

Suriye’de muhalifler Halep'ten sonra Hama'ya yöneldi

AIDS hakkında doğru bilgi, enfeksiyonun yayılmasını engellemede önemli!

İstanbul kış mevsimine hazır

Toplumsal Fayda Ödülleri sahiplerini buldu

Geleceğin cam ürünlerine imza atan Yorglass’a büyük ilgi

İstanbul'da 10. Turkchem Fuarı ziyarete açıldı

Güvenlik açıklarına dikkat

İngiliz Polisi'nden PKK mahallesine dev operasyon

Üniversiteli genç kıza ölümüne saldırı | Mahkemeden şiddete ödül gibi karar

AKM’de sanat dolu hafta

Polat Makina'dan Dünya Zeytin Ağacı etkinliği

Bakanlığı dolandıran zanlıyı polis yakaladı

Narin Güran Cinayeti | Enes'in arkadaşına aile sorgusu

Ressam Pınar Tuba Biçmen Sergisi | Biz Kadınlar Ayna Uyanış

İPA Kampüs, Florya’da gerçekleşen

Hava kirliliği KOAH riskini artırıyor

Coğrafi Bilgi Sistemlerinde yerli yazılım dönemi

2024’ün en iyi el oyun konsolları

Cesaret, dayanıklılık ve takım ruhu!

400 kız öğrenci Metro İstanbul IK havuzuna dahil oldu

Otokar, Romanya için bin 59 adet askeri araç üretecek

Belediye 800 dairelik sitenin otoparkına el koymak istedi

Kış çaylarını tüketirken dikkat!

Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!

Aile içi çatışmaların çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri neler?

Siber casusluk arka kapıdan devam ediyor

İpekyolu Mektupları Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Doğa Derneği, Marmara Gölü için açtığı davayı kazandı

VakıfBank’tan 870 milyon dolarlık sendikasyon kredisi

İzmir TÜPRAŞ Rafinerisi'nde patlama oldu

Yükleniyor