9724,5%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Oyunlar sayesinde çocuklar sırayla oynamayı, kurallara uymayı ve başkalarıyla iş birliği yapmayı öğreniyorlar. Aynı zamanda, grup içinde etkileşim kurmayı, paylaşmayı ve empatiyi öğrenmelerine yardımcı oluyor.
Okul öncesi eğitimde oyun tabanlı öğrenme trendi
Çocuklar için oyun, öğrenmenin anahtarı oluyor! Okul öncesi eğitimde yenilikçi ve etkili bir yaklaşım olan oyun tabanlı öğrenme çocukları hem eğlendiriyor hem de eğitim hayatlarında kalıcı başarılar elde etmelerini destekliyor. Eğlenceli etkinliklerle öğrenmeyi teşvik eden yöntem, kalıcı ve derinlemesine öğrenme için güçlü bir araç olarak dikkat çekiyor.
Geleneksel eğitim yöntemlerinden farklı şekilde, ders materyallerini oyunlar aracılığıyla sunan oyun tabanlı öğrenme, çocukların gelişim süreçlerine yenilikçi bir bakış açısı getiriyor. Dünyaca kabul görmüş okul öncesi eğitim yaklaşımlarından faydalanarak geliştirilen bu yaklaşım; çocukların yaratıcı düşünme, problem çözme ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlıyor.
Oyunlar sayesinde çocuklar sırayla oynamayı, kurallara uymayı ve başkalarıyla iş birliği yapmayı öğreniyorlar. Aynı zamanda, grup içinde etkileşim kurmayı, paylaşmayı ve empatiyi öğrenmelerine yardımcı oluyor. Öğretmenin aktif öğrencinin pasif olduğu geleneksel yöntemlerin aksine, çocuklar aktif katılım fırsatı yakalayarak; dikkat, hafıza, dil gelişimi gibi bilişsel alanlarda daha hızlı ilerlemeler kaydediyor.
Okuma yazmaya hazırlayan oyunlar
Çocukların her bir harfin sesini öğrenmesine odaklanan metotlar da oyun tabanlı öğrenme süreçlerine entegre ediliyor. Ses farkındalığı yaratan metotlar sayesinde; çocuklar sesleri tanıyor, okuma ve yazmaya imkan sağlayacak çeşitli oyunlarla farkındalıklarını pekiştiriyor.
“Bu yöntemle çocuklar erken yaşta güçlü bir temel oluşturuyor”
İleri Nesil Okulları Müdürü Ayşegül Sezer, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Oyun tabanlı öğrenme, öğrencinin başarı duygusunu beslerken her öğrencinin kendi öğrenme stilini keşfetmesine alan açıyor. Çocuklar oyunlar içerisinde aktif rol alarak, ‘ne, nasıl, neden?’ sorularıyla düşünmeye, araştırmaya, kendini ifade etmeye, iletişim kurmaya ve üretmeye yöneliyor. Oyunlar içinde yaşayarak deneyimledikleri konuları günlük hayatlarına taşıma imkanı bularak kalıcı öğrenme sağlıyorlar. Bu yöntemle öğrenmeye ilgisi artan çocuklar, erken yaşta güçlü bir temel oluşturuyor. Oyunu; çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen güçlü bir eğitim aracı haline getiren oyun tabanlı öğrenme yaklaşımı son dönemde aileler için tercih sebebi oluyor.”
Ayşegül Sezer sözlerine şöyle devam etti: “İNO olarak en büyük hedefimiz çocuklarımızı geleceğe güvenle hazırlamak ve onların hızla değişen dünyada söz sahibi bireyler olmalarını sağlamak. Sağlıklı iletişim becerilerine sahip, yaratıcı, sosyal ve özgüvenli bireyler yetiştirmek için oyun tabanlı öğrenme yaklaşımını sürekli olarak geliştiriyor; yenilikçi eğitim yöntemleriyle çocukların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz.”
İNO Barstow Okulu Hakkında:
Çevreci ve doğa dostu nesiller yetiştirmek amacıyla kurulan İleri Nesil Okulları (İNO), Türk güneş enerjisi şirketi İnosolar Ltd’nin çevreci yaklaşımını eğitim sektörüne taşıma kararı almasıyla 2018 yılında İstanbul, Çekmeköy’de eğitim ve öğretime başlamıştır. Kurum, 10 bin metrekarelik yeşil açık alan üzerine kurulan kampüste, Uluslararası Eko-Okullar “Eco-Schools” programı kapsamında gerçekleştirdiği projelerle, öğrencilerin erken yaştan itibaren çevreye duyarlı ve doğayla uyumlu yaşamayı deneyimlemesini sağlamaktadır.
İNO, misyonunda yer alan “dünya vatandaşı bireyler yetiştirmek” ilkesinden hareketle 2023-2024 akademik yılında, Amerika Kansas City’de yer alan 140 yıllık köklü bir eğitim kurumu olan The Barstow School ile anlaşma yaparak bu okulun Türkiye’de ilk, dünyada 11. kampüsü olarak global eğitimin kapılarını öğrencilerine açmıştır.