Milyonlarca çocuk Youtuber, Fenomen olmak isterken köleleşiyor

Milyonlarca çocuk Youtuber, Fenomen olmak isterken köleleşiyor

Nasıl Youtuber olunur? Youtebe'den zenginlik mümkün mü? Fenomen olmak, nasıl fenomen olunur? İnternet üzerinde milyonlarca çocuğu köleleştiren bu aramalara dikkat? Dijital kölelik köleliğe karşı nasıl önlem almalı?

Milyonlarca çocuk Youtuber, Fenomen olmak isterken köleleşiyor

Nasıl Youtuber olunur? Fenomen olmanın yolları? Youtebe'den zenginlik mümkün mü? Dijital kölelik yasal mı?



 
Sadece Türkiye'de 300 binden fazla çocuğun oynadığı Mine Craft platformu için oyun anlatım videoları küçük yaşta çocukları adeta zombileştirircesine esir ediyor. Mine Craft hileleri, kısa yolları anlatan video içeriklerini de küçük yaşta çocukların hazırlaması dikkat çekiyor.


Bütün dünya çocuk işçiliğin önlenmesi için mücadele ederken, Amerikan kökenli sosyal medya şirketleri, dijital oyun platformları sayıları on milyonlarla ifade edilen daha çocuk denecek yaşta kullanıcılara yıllardır harıl harıl içerik ürettiriyor. Üstelik bunu yaparken düzenlediği sözleşmeleri sürekli değiştirerek, girilen içerikleri çoğu zaman 'Lisans ihlali' gibi havadan sudah bahanelerle tek kuruş bile ödemeden... Kimileri 'Fenomen' olmak için olmadık yöntemlere başvururken, büyük hayal kırıklığı yaşayan milyonlarca çocuğun sosyal medya mecralarındaki istismarı uzmanların dikkatinden kaçıyor. 

Haberin başlığı sizi yanıltmasın, belki bir faydası olur diye 'Nasıl Youtuber olunur' sorusuna cevap arayan binlerce çocuğa kısaca 'Bu sömürü tuzağına, bu kölelik sistemine razı olmayın' demek için hazırladığımız bu içerik, Youtube, Facebook, İnstagram başta olmak üzere popüler sosyal medya mecralarında para kazanmak için çaba harcayan gençlere yol göstermek için hazırlanmıştır. Türkiye'nin sosyal medya konusunda yetiştirdiği önemli uzmanlardan Mürsel Ferhat Sağlam'ın görüşleri ile harmanlanan bu çalışma, sadece çocukları gençleri değil yetişkinleri de ilgilendiriyor.

Haziran ayı sonunda 1.5 milyar aylık kullanıcıya eriştiğini duyuran Youtube, düzenli içerik üreten kullanıcılarına ödediği reklam geliri miktarını ise sır gibi saklıyor. İngiltere ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülkede hakkında milyarlarca dolarlık ceza davası açılan Google ve Youtube'un reklamlarla kurduğu sömürü sistemi içinde en büyük hak ihlali çocuklara ait hesaplarda yaşanıyor. Çoğu aile bireyleri tarafından açılan hesaplarda henüz küçük bebekler, hayvan sevgisi istismarı, sözde oyun tanıtımları ve oyun hileleri, Youtube üzerinde izlenme rekorları kırsa da, yayıncılara çoğunlukla aylık 2-3 dolarlık küçük reklam gelirleri yollanıyor. 

'Youteberlik' reklamlarıyla ayda on binlerce dolar kazanabileceği mesajı veren Youtube, kullanıcıları ve içerik üreticilerine zaman zaman, içeriği kesin olarak hiç bir zaman belli olmayan 'Lisans ihlali' ya da 'Hak ihlali' gibi nedenlerle küçük bütçeli reklam gelirlerini de ödemiyor. 

BU DURUMA KULLANICILAR SES ÇIKARMIYOR

Bedensel olarak çalıştırılan Çoçuk işçiler konusunda büyük mücadele veren sivil toplum kuruluşları ve sendikalar, sosyal medya platformlarında emeği ve zamanı istismar edilen milyonlarca çocuğun varlığını görmezden geliyor. Youtebe gibi sosyal medya devlerinin 'İstismar' kelimesiyle yanyana getirilmemesi, emek ve hak ihlali gibi konularda eleştirilmemesi, çocukları köleleştiren ve kısa yoldan kısa süre içerisinde zengin olma duygularının sömürülmesi konusunda uzmanlar da susmayı tercih ediyor. Bu konuda görüşünü aldığımız Mürsel Ferhat Sağlam önemli uyarılarda bulundu. Sağlam, sosyal medyada dijital platformların eğlence aracı ötesine geçmesinin ortaya çıkardığı devasa pazarlam imkanı ve yoğun iletişim kapasitesinin sorgulanması gerektiği görüşünde. Mürsel Sağlam, hem kullanıcıları hem de aile bireylerini uyarırken şu görüşlere yer verdi;

Çocukların Youtube Fenomeni Olma Çabasına Dikkat
 
Sosyal medya 7’den 77’ye herkes tarafından aktif ve yoğun şekilde kullanılan, sosyal paylaşımın ve etkileşimin ön planda olduğu mecralar olarak hiç şüphesiz çağın önemli birer bilgi, reklam, pazarlama, iletişim ve eğlence aracı olma özelliği taşımaktadırlar. 
 
Youtube, bu reklam, bilgi, pazarlama, iletişim ve eğlence ağlarından sadece biri fakat Youtube’da video odaklı içeriklerin olması mecrayı diğerlerinden farklı kılıyor. Görsel ve video ağırlıklı içeriklerin sosyal medyada daha çok paylaşıldığı bilinmektedir. Bu durum video içeriklerinin yer aldığı Youtube’u, birçok sosyal ağdan daha popüler yapmaktadır. 

Youtube’u farklı ve popüler yapan bir diğer özellik ise Youtube’un içerik üretenlere para ödüyor olmasıdır. Tabi bu durum her video yükleyen kişinin Youtube’dan çok para kazandığı şeklinde yorumlanmamalıdır. Genelde Youtube’daki her videonun, sahibine milyonlar kazandırdığı zannedilse de durum pek de sanıldığı gibi değil.  

Çünkü Youtube’da para kazanmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Tüm koşullar sağlandığında dahi Youtube, içeriğin sahibine çok düşük miktarda ödeme yapıyor. Kısacası yüz binlerle, milyonlarla ifade edilen abone sayısına veya 100 milyonu aşan izlenme sayısına ulaşamamış kanallar Youtube’dan kuruşlarla ifade edilen düşük oranda gelir elde edebiliyorlar. 

Youtube fenomeni olmak için ciddi bir prodüksiyon, planlı bir içerik üretimi, kurumsallık ve içeriği tüketecek geniş bir kitle gerektiğini vurgulayan “Stratejik Marka Yönetimi” kitabının yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı ve Marka Danışmanı Mürsel Ferhat Sağlam, Youtube fenomenliği konusunda doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirtirken son zamanlarda çocukların da Youtube fenomeni olmak için çabaladığını ve bu durumun çocuklar üzerinde bazı olumsuzluklara sebep olduğunu vurguladı.  
Mürsel Ferhat Sağlam, Youtube fenomenlerine özenen ilk ve ortaokul çağındaki çocukların, fenomenlerle aynı popülariteyi yakalamak için çektikleri videolarda amaçladıkları izlenme sayısına ulaşamadıkları için başarısızlık hissine kapıldıklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını, buna ek olarak çocukların ürettikleri videoya hakaret ve küfür içerikleri yorumların yapıldığını bu durumun da çocukları psikolojik anlamda etkilediğine değinirken ebeveynleri uyardı. 

Mürsel Ferhat Sağlam, ebeveynlerin çocuklarına bilgisayarı ya da interneti yasaklamaması gerektiğini ancak çocuklara; interneti ve bilgisayarı nasıl kullanacakları konusunda profesyonel şekilde eğitilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. 
Kodlama, yapay zekâ, mobil uygulamalar ve oyun yazılımları yakın geleceğin para kazandıran meslekleri arasında yer alıyor. Bu açıdan düşünülürse Mürsel Ferhat Sağlam’ın “interneti ve bilgisayarı bilinçli şekilde, bilgi odaklı kullanın” uyarıları dikkate değer görünüyor. 
 

MXGP Türkiye heyecanı başladı

Motor Sporcuları Başkanını Andı | MXGP Türkiye törenle açıldı

Kadın Futbol Süper Ligi’nde yeni sezon heyecanı başlıyor

Beşiktaş, 5 golle UEFA Avrupa Ligi biletini aldı

Trabzonspor, Avrupa'ya penaltılarla veda etti

Vedat Ali Dalokay’dan sezonun ilk podyumu!

İBB'den amatör spor kulüplerine ekipman desteği

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na Memorial desteği

Cem Bölükbaşı, Le Mans’taki dördüncü yarışı için Belçika’da!

Dünya beyzbolunun en büyük yıldızı Türk mühendislere emanet

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Şevval Sam'dan sahnede motosiklet sürprizi

NG Afyon Motofest 70 bin kişiye coşkulu açılış yaptı

Çineli köftecilerin tepkisi, Sicimoğlu'na mesaj sildirdi

Ahu Tuğba, ABD’deki evinde ölü bulundu

Pop müziğin yıldızları Haliç konserinde buluşuyor

Aslı Sipahi'den oğluna ‘Arsenal’ sürprizi yaptı

Atilla Tamer'in cenazesinde selfie skandalı

Covid-19 kesinlikle laboratuvar virüsü

6. Uluslararası Meze Festivali hazırlıkları sürüyor

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

MHP'li eski başkana icra takibi başlatıldı

Harp Okulu öğrencilerinin yemini AKP'de kavga çıkardı

Özgür Özel erken seçim için tarih verdi

AKP'li vekil ağzını bozdu, CHP'li Özkan'a küfür etti

Erdoğan Bayraktar'dan iktidara 'N*h kalkınırsınız' çıkışı

Murat Muratoğlu'ndan Berat Albayrak yorumu

Köylünün tarlasına bakanlıktan el koyma hazırlığı

Alternatif Hacı Bektaş Veli Anma törenlerine sert tepki

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda ‘Gelecek’ tasarlanıyor

En çevreci projeler teknofest Antalya'da yarışıyor

TECNO AI Vision, IFA Berlin 2024'te Tanıtıldı

ESET uyarıyor | Tehlike arama motorları ile yayılıyor

Startup yatırımlarında yapay zekâ zirveye çıktı

Samsung Internet ile Galaxy kullanıcılarının çevrimiçi gizliliği koruma altında

Çocukların güvenliği için ‘güvenlik kültürü’ oluşturulması şart!

Ağrılı Genç teknoloji dahileri İstanbul’da unutulmaz bir deneyim yaşadı

TCL, EISA’da üç farklı kategoride ödüle layık görüldü

Dell Technologies ve Red Hat iş birliğiyle yapay zekâda yeni dönem

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Nasıl davranacağınıza siz mi karar veriyorsunuz?

Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!

İlk okula yeni başlayan çocuklarda ebeveynden ayrılma kaygısına dikkat!

Gözenek sıklaştırma ve pürüzsüz bir cilt için 10 önlem

Çürük deyip geçmeyin; anneden bebeğe geçebiliyor…

Hidrosefali | Yaşlılık döneminde gözden kaçabilen sinsi hastalık

Aşı karşıtlığı bazı hastalıkların tekrar yayılmasına neden oluyor!

Konserve yaparken dikkat! Doğru hazırlanmayan konserveler ölüme neden olabiliyor

Doktora danışmadan lens kullanmayın

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

MXGP Türkiye heyecanı başladı

Feriye Gözüala cinayeti | Tarsus'ta genç kadınlara silahlı saldırı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

Ford Otosan Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirdi

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

İBB Tarihi Camilere Gözü Gibi Bakıyor

Nasıl davranacağınıza siz mi karar veriyorsunuz?

Antalya’nın Uluslararası Büyük Gastronomi Festivali Food Fest Başladı

TESK Başkanı Palandöken | Çocuklarımızın güvenliği herşeyden önce gelir

Motor Sporcuları Başkanını Andı | MXGP Türkiye törenle açıldı

Altın Portakal'ın Ulusal Yarışması'nda yer alan filmler açıklandı

Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!

Kadın Futbol Süper Ligi’nde yeni sezon heyecanı başlıyor

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda ‘Gelecek’ tasarlanıyor

En çevreci projeler teknofest Antalya'da yarışıyor

Altın Portakal'ın uluslararası yarışmasında yer alan filmler açıklandı

Metin Lokumcu davası | 13 sanık 11 yıl sonra karar çıktı

TECNO AI Vision, IFA Berlin 2024'te Tanıtıldı

Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!

Narin için kurulan özel ekip dereleri tarıyor

Engin Polat tahliye oldu | 40 hapis ile yargılanıyordu

ESET uyarıyor | Tehlike arama motorları ile yayılıyor

Polise yakalanan ehliyetsiz genç kızın yakınları gazetecilere saldırdı

İlk okula yeni başlayan çocuklarda ebeveynden ayrılma kaygısına dikkat!

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Bu gidişe dur denilmezse ihracatçı entübe olacak

Gedik Yatırım, 2024 Yılı 6 Aylık Finansal Sonuçlarını açıkladı

İstanbul'da metrobüs yangını, trafik kilitlendi

Boğaziçi Üniversitesi’nden “Türkiye’de Japonya Çalışmaları 5. Konferansı”

Yükleniyor