ANKARA, () - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partisinin milletvekili aday profiline ilişkin açıklama yaptı. MHP'li Yalçın, yaptığı yazılı açıklamasında genel seçim için belirlenen aday profili hakkında "Adaylardan 484'ü erkek, 66'sı da kadındır. Aday listesinde bulunanlardan 4'ü bedensel, 1'i de görme engellidir. 321 üniversite mezununa ilave olarak 24 doktora ve 77 yüksek lisans mezunu yer almaktadır. Nüfus kayıtlarına göre sırasıyla en çok aday İstanbul ve Ankara'dan çıkmıştır" dedi. Yalçın, ayrıca "Asıl samimiyet ve liyakat testinden, aday adaylığı sürecinde söylenen coşkulu sözlerin ve sergilenen tavırların bundan sonra da sürdürülmesiyle geçilmiş olunacaktır. 'Listede yer aldıysam partim iyi, almadıysam kötü' anlayışı, davaya hizmet yarışına katılmak için çabalayan arkadaşlarımızın sergileyeceği bir tutum olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"LİSTELER AÇIKLANMADAN ÖNCE GÖSTERDİKLERİ HEYECANI BUNDAN SONRA DA GÖSTERMELERİNİ BEKLEMEKTEYİZ"
Genel seçim için adayların belirlenme süreci hakkında bilgiler veren Yalçın, "Milliyetçi Hareket Partisinde Mart ayının 12'sinde başlayan aday adayı başvuruları aynı ayın 18'inde tamamlanmıştır. Ardından başvurular Genel Merkezimiz tarafından değerlendirmeye alınmıştır. Bu arada parti teşkilatları ve mensuplarımız nezdinde İnternet üzerinden temayül yoklaması ve ayrıca kamuoyu araştırması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar da dikkate alınarak aday adaylarına ait geçici liste komisyon tarafından hazırlanarak Sayın Genel Başkanımızın değerlendirmesine sunulmuştur. Neticede ortaya çıkan geçici aday listesine son şekli verilerek 7 Nisan günü Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmiştir. Aynı gün aday listesi basına da duyurulmak suretiyle kamuoyuyla paylaşılmıştır. Kesin aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu tarafından gereken yasal işlemler yapılıp inceleme süreci tamamlandıktan sonra ilan edilecektir. Bu vesileyle partimize adaylık için başvuran bütün vatandaşlarımıza gösterdikleri teveccühten ötürü şükranlarımızı sunuyoruz. Aday listesine giremeyen veya isimlerini umdukları sıralamada bulamayan arkadaşlarımızın duydukları hayal kırıklığı ve üzüntüyü anlıyor, saygıyla karşılıyoruz. İster liste dışında kalsınlar ister adlarını bekledikleri sırada bulamamış olsunlar, MHP'ye adaylık için başvuran bütün arkadaşlarımız bizim için değerlidir. Ancak bu hizmet yarışında çok sayıda başvuru arasından en fazla 550 kişilik bir liste hazırlandığı herkesin malumudur. Bu itibarla milletvekili adaylığı için başvuranlar arasından çeşitli kriterler dikkate alınarak ve mümkün olduğu ölçüde hakkaniyete riayet edilerek geçici aday listesi hazırlanmıştır. Seçim komisyonumuzun hazırlayıp Sayın Genel Başkanımızın son şeklini verdiği geçici aday listesi, bir samimiyet ve liyakat testi sonucunda hazırlanmamıştır. Asıl samimiyet ve liyakat testinden, aday adaylığı sürecinde söylenen coşkulu sözlerin ve sergilenen tavırların bundan sonra da sürdürülmesiyle geçilmiş olunacaktır. 'Listede yer aldıysam partim iyi, almadıysam kötü' anlayışı, davaya hizmet yarışına katılmak için çabalayan arkadaşlarımızın sergileyeceği bir tutum olmayacaktır. Aday adaylığı sürecinde bütün başvuru sahipleri; milletvekili seçildikleri takdirde edecekleri hizmetleri kamuoyuna ve mensuplarımıza anlatmışlar, Türkiye'nin geleceği ve ülkemizin sorunlarının çözümü için gerçek adresin MHP olduğunu şevk ve heyecanla açıklamışlardır. Aday adaylığı için partimizi tercih edip de geçici aday listesinde yer alamayanların, listeler açıklanmadan önce gösterdikleri heyecan ve coşkuyu bundan sonra da göstermelerini beklemekteyiz. Bu; onların kendilerine ve camiamıza olan saygılarının, davamıza olan imanlarının ve birbirlerine yönelik sevgilerinin gereğidir" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'DE KANUN GÜCÜNÜ EGEMEN KILMAK İÇİN MHP'YE OMUZ VERİLMELİDİR"
MHP'li Yalçın, "Partimizin iktidara yürüdüğüne, 7 Haziran'da yapılacak seçimlerde sandıktan MHP'nin çıkacağına inanan herkese yakışan; aday arkadaşlarımızın ve partimizin yanında yer almaya devam etmektir. İş birlikçi iktidara ve ihanet sürecinin dinamiklerine rağmen MHP'nin muvaffakiyeti için canla, başla çalışmalıdır. 13 yıla yakın sürede yoksullaşan ve vergi cehennemine döndürülen Türkiye'de hayat sürmekte zorlanan milyonları refaha kavuşturmak için el ele verilmelidir. Hukukun üstünlüğünün ortadan kaldırıldığı; herkesin kendi hukukunu yaratmak, kendi adaletini temin etmek için silaha sarıldığı bir ülke hâline gelen Türkiye'de kanun gücünü egemen kılmak için MHP'ye omuz verilmelidir. Partimizin başarısını hedefleyen ve memleketin AKP iktidarından kurtarılması gerektiğini düşünen dava arkadaşlarımızın üzerine düşen görev, kongreler sürecinden bu yana yaşanan olağanüstü coşku ve heyecanı muhafaza etmek için elinden geleni yapmaktır. Kongrelerle başlayan 7 Haziran seçimleri sürecinde bugüne kadar milletimizin Milliyetçi Hareket Partisine gösterdiği büyük ilgi ve teveccüh, olağanüstü düzeydedir. Denilebilir ki şimdiye kadar MHP çatısı altında yaşanan en heyecanlı ve coşkulu seçim süreci geçirilmektedir. Bu durum; AKP iktidarının hukuksuzluklarından, yolsuzluk ve zulümlerinden halkın bıkıp usandığını, bu yüzden de partimizi iktidarda görmek istediğini ortaya koymaktadır. MHP olarak bu ilgi ve teveccühe layık olmaya, 7 Haziran'a kadar büyük bir istek ve şevkle çalışarak halkın arasında bulunmaya bütün gayretimizle devam edeceğiz. Milletimizle birlikte iktidara yürüyecek ve haramilerin sultasına son vereceğiz" açıklamasında bulundu.
"NÜFUS KAYITLARINA GÖRE SIRASIYLA EN ÇOK ADAY İSTANBUL VE ANKARA'DAN ÇIKMIŞTIR"
Genel seçim için en çok adayın İstanbul ve Ankara'dan çıktığı belirtilen açıklamada şu bilgiler kaydedildi: "Bu arada partimizi iktidara taşıyacak geçici aday listesinde bulunan isimlerle ilgili bazı istatistiki bilgiler vermek istiyoruz. Yaş ortalamasına göre adayların yaklaşık dörtte birini 51-55 yaş grubu oluşturmaktadır. Bu yaş aralığındaki adayların sayısı 105'tir. En küçük sayıyı ise 25-30 yaş grubu oluşturmaktadır. Bu kategorideki aday sayısı 13'tür. 31-35 yaş arasında 50 kişi, 36-40 yaş arasında 69 kişi, 41-45 arasında 92 kişi, 46-50 yaş arasında da 91 kişi bulunmaktadır. 55-60 yaş arasındaki adayların sayısı ise 88'dir. Son olarak 61-71 yaş aralığındaki adayların miktarı da 42'dir. Adaylardan 484'ü erkek, 66'sı da kadındır. Aday listesinde bulunanlardan 4'ü bedensel, 1'i de görme engellidir. Meslek grupları dağılımına göre serbest ve özel çalışanlar listede en büyük çoğunluğu oluşturmaktadır. Bundan sonra sıralamada akademisyenler ve öğretmenler, daha sonra da mimar ve mühendislerle hukukçular gelmektedir. Aday listesinde diş hekiminden gazeteci yazara, işçi ve memurdan sanatçıya kadar çok geniş bir yelpazede meslek mensubu bulunmaktadır. Adaylardan 223'ü serbest ve özel meslek sahibi; 71'i akademisyen; öğretmen ve eğitmen; 59'ü mühendis ve mimar; 47'si hâkim, savcı ve avukat olmak üzere hukukçu; 34'ü doktor ve diş hekimi; 28'i memur; 26'sı emekli; 13'ü ekonomist, maliyeci ve muhasebeci; 8'i çeşitli seviyelerde yönetici; 6'sı politikacı ve yasama görevlisi; 5'i gazeteci-yazar; 5'i veteriner ve hayvan sağlığı görevlisi; 5'i eczacı, laborant ve eczacı kalfası; 3'ü çiftçi; 3'ü teknisyen; 2'si işçi; 2'si sanatçı; 2'si sosyolog ve psikolog; 2'si ordu mensubu; 1'i öğrencidir. Mesleklere göre tekil dağılımdaysa birinci sırayı avukatlar, ikinci sırayı da iş adamı ve sanayiciler almaktadır. Adayların 42'si avukat, 39'u iş adamı ve 23'ü de sanayicidir. Geri kalanlar da çeşitli meslek ve iş kollarındandır. Eğitim durumuna göre aday dağılımındaysa ilk sırada üniversite mezunları vardır. 321 üniversite mezununa ilave olarak 24 doktora ve 77 yüksek lisans mezunu yer almaktadır. Aday listesinde kara harp dokulu mezunu ve asker emeklisi iki kişi vardır. Yüksekokul mezunlarının sayısı 12, liseyi bitirenlerin sayısı 82, ilkokul ve ortaokul mezunlarının toplamı da 32'dir. Nüfus kayıtlarına göre sırasıyla en çok aday İstanbul ve Ankara'dan çıkmıştır"