Tarih: 02.01.2013 14:28
Meclis Başkanı Çiçek: 4 siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktadayız
ANKARA (CİHAN)- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, 4 siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktada olunduğunu söyledi. Ata binmek bir ayıp, inmek iki ayıptır. atasözünü hatırlatan Çiçek, Bize de ayıp iş yapmak yakışmaz. Dolayısıyla bizim bu işi ne yapıp yapıp sonlandırmamız lazım. ifadelerini kullandı.
Siyasi partilerin liderleriyle görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen Çiçek, komisyon olarak 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren ikinci aşama olan yazım bölümüne geçtiklerini kaydetti. Bunun sürecin en zor kısmı olduğunu dile getiren Çiçek, bu sürecin de başarılı bir çalışma olması ve olumlu bir şekilde sonlandırılabilmesi halinde sonraki kısmın artık işin en kolay kısmı olacağını ifade etti.
Komisyonun şu ana kadar 71 maddenin, temel hak ve özgürlükler ile ilgili konuların tamamının müzakere edildiğini anlatan Çiçek, Bunun 23'ünde genel mutabakat vardır. Bazı maddeler ile ilgili olarak ise yoğun bir çalışmayla bu sayıyı 2'ye, 3'e katlamak mümkün olabilecektir. Çünkü orada teknik olarak anayasa hukukçuları ve konuya ilgi duyanlar gelecektir ve özellikle hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasıyla ilgili uluslararası metinlerde de söz konusu olan bir kısım kavramlar, değerlendirme farklılıkları var, bunlara ortadan kaldırmak suretiyle ki bu mümkün gözüküyor. Bu sayıyı daha yukarılara çıkarma imkanı var. Şimdi üzerinde çalıştığımız konu yasama ve yürütme organı ile ilgili kısımdır. Devlet organlarının işleyişi ile ilgili bugün yaşadığımız çok ciddi sorunlar var. Maalesef yürürlükteki anayasanın herkesin kabul ettiği şekliyle, ne felsefesi ne öncelikleri ne de erkler arasındaki dengeler günün ihtiyaçlarına cevap vermediği için zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşanmakta ve bu da Türkiye'de enerjimizin içe dönük kullanılması gibi olumsuz bir sonuç doğurmaktadır. O halde bu Anayasa'nın dengelerini yeni baştan kurmak, devlet erklerinin yetki, görev ve sorumluluklarını günün ihtiyaçlarına uygun yeni baştan, yaşadığımız tecrübelerden de yola çıkarak ele almak gerekmektedir. dedi.
BİZE AYIP İŞ YAPMAK YAKIŞMAZ
4 siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktada olunduğunun altını çizen Çiçek, Yozgat'a ait Ata binmek bir ayıp, inmek iki ayıptır. atasözünü hatırlatarak Bize de ayıp iş yapmak yakışmaz. Dolayısıyla bizim bu işi ne yapıp yapıp sonlandırmamız lazım. Bu anayasayı biz yapamadığımızda kim yapacak? Meclis yapacak. Meclis'in dışında bir başka yöntemi artık Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değil. Zaten böyle bir komisyonun kurulmasının gerekçesi de önceki Anayasaların anti demokratik yol ve yöntemlerle yapıldığıdır. Bu yeni dönemde elbette 'Anayasa yapıyoruz' dedik ve çala kalem bir Anayasa yazamayız. Ama ucu açık da günlerce, aylarca bu konu gündemde kaldığı takdirde de kamuoyunda olumsuz beklentiler, değerlendirmeler oluyor. Biz de kamuoyu adına görev yapan insanlarız. Dolayısıyla bu ikisini bir noktada buluşturacak makul bir süre içerisinde bunu sonlandırmamız gerekiyor. Makul süre zaten bu çalışma sürecinin içerisinde vardır. Bir takvim verdiğimiz takdirde, bu, çek ve senet üzerindeki bir tarih gibi kabul ediliyor, onun baskısı oluyor deniliyor. Bunun doğru yanı var ama bu ikisini birleştirmemiz gerekiyor. Ucu açık, nihayetsiz bir müzakere tarzı kamuoyunda çok uygun karşılanmaz ama çala kalem bir Anayasa yapmamız da doğru değildir. Bu ikisini birlikte komisyon değerlendirerek... Ama şu ana kadar yaptığımızdan daha yoğun bir çalışma yaparak, öncelikli meselemizin sadece Anayasa olduğunu kabul ederek bu süreci yeni baştan değerlendirmemiz gerekiyor. diye konuştu.
KOMİSYONUN ŞİMDİ DAHA YOĞUN ÇALIŞMASI GEREKİYOR
Görüştüğü siyasi partilerin genel başkanlarının bu konuda iradesi ve desteklerinin mevcut olduğunu dile getiren Çiçek, komisyonun şimdi daha yoğun bir çalışma yapması gerektiğini ifade etti. Geçen dönemki genel mazeretlerin de bu dönem söz konusu olmadığını vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti: 4 siyasi partinin genel kurulları, bayramlar bu döneme denk geldi. Ama artık bunların hiçbirisi bu dönem söz konusu olmadığına göre, gece gündüz en öncelikli mesele kabul ederek bu çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor. Ümit ederim, sizlerle başka bir basın toplantısı yaptığımızda, daha olumlu cevapları verme imkanı olacaktır.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çiçek, makul süreye ilişkin bir soruya Bu sürecin içerisinde o makul süre vardır zaten, o kendi kendini tanımlar. Şu ana kadar olan çalışmalarımızdaki tempo, zaten o süreyi belli bir noktaya getirir. karşılığını verdi. Liderlerin desteği konusunda ise Çiçek, şu ana kadar görüştüğü 4 siyasi partinin genel başkanlarından Bu iş olmadı, bırakalım tarzında bir şey duymadığını ifade etti. Tam tersi bu işin bir an evvel yoğun bir çaba ile sürdürülmesi noktasında da genel bir yaklaşım olduğunu belirten Çiçek, bunun da önemli olduğunu vurguladı.
71 MADDE GÖRÜŞTÜK HERKESİN FARKLI GÖRÜŞÜ VAR
Başkanlık sisteminin önerilmesinin komisyonun çalışmalarını nasıl etkileyeceğine dönük bir soruya Çiçek, Bu komisyon önemli tecrübeler de elde etti. '23 madde de mutabık kaldık' dedik. 23 madde daha başlangıçtı, hemen bir günde bir saatte mutabık kalınan maddeler değildi. Her siyasi partinin farklı görüşleri vardı. Müzakeresi yapıldı, bir noktaya geldi. 71 madde görüştük. 71 madde de herkesin farklı görüşleri var. Bu komisyonun konumunu iyi değerlendirmek lazım. Bu komisyon Türkiye'yi sıkıntıya sokan, muhakkak çözmesi gereken ne kadar sorunu varsa Anayasa ile bağlantılı, bunların hepsini konuşuyor, görüşüyor. Her parti birbirimiz için ne kadar ters de gelse, bu görüşlerini komisyona bildirecek, bildiriyor. Sonuçta müzakeresi yapılıyor, mutabık olunan noktalarda birlikte mutabakat, olmayan noktalarda. Bazılarında 3 parti evet diyor, bir parti farklı görüş söylüyor. Onu paranteze alıyoruz tekrar oraya dönmek üzere. Bazı konularda 2 parti bir yaklaşım, 2 parti farklı bir yaklaşım sergiliyor. Onları da bu şekliyle not ederek, önemli bir mesafeyi bugüne kadar aldık, geldik. Bundan sonraki konuları da lütfen siz de bu çerçevede mütalaa edin. Başka da zaten bir Anayasa yapımı söz konusu olmaz. Konuşarak, görüşerek, uzlaşarak, kendi içinde yeni yöntemler bularak, akademik tecrübelerden, başka ülkelerden, partilerin geçmişte hazırladığı metinlerden. Türkiye bir çok konuda AİHM tarafından mahkum edildi. Yargı içtihatlarından istifadeyle, bu sorunları bizim çözmemiz gerekiyor. Bugün olmadı, diyelim 3 sene sonraya kaldı. 3 sene sonra bu yine aynı yöntemlerle çözülecektir. karşılığını verdi.
Vefat eden gazeteci Ümit Enginsoy için de gazetecilere başsağlığı dileyen Çiçek'in bugün komisyon üyeleriyle de bir araya gelmesi bekleniyor. CİHAN
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —