Kurban kesimini mutlaka işi bilen kasaplar yapmalı!

Kurban kesimini mutlaka işi bilen kasaplar yapmalı!

Dr. Rüştü Uçan, "İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır.” dedi.

Kurban kesimini mutlaka işi bilen kasaplar yapmalı!

Kurban eti sıcakken plastik kaplara ve poşetlere konulmamalı!

Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasapların kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığına dikkat çeken Dr. Rüştü Uçan, "İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır.” dedi. 

Kurban etinin saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini özellikle vurgulayan Kimya Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen ise “Kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur.” şeklinde bilgi verdi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasaplar konusuna ilişkin uyarılarda bulundu.

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 2022 yılında İstanbul hariç 5 bin 102 kişinin kurban kesimi sırasında, kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığını hatırlattı.

Kesim yerleri önceden belirlenmeli!

Kurban kesimi öncesinde mutlaka kesim yerlerinin belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol edilmeli ve yetkilendirilmeli. İl, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin bayram süresince açık olması ve hizmet vermesi sağlanmalı. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalı. Kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemler alınmalı." dedi.

Kurbanlıklar veteriner kontrolünden geçmiş olmalı!

Kurbanlık alırken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Hayvanlardan direkt kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunur. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki kontrol işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami özen gösterir. Gerek kesim sırasında gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalı." diye konuştu.

Kurban derisi nasıl saklanmalı?

Kurban derisinin yaralamadan çıkarılmasını ve kaya tuzuyla ovularak saklanması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Ekonomiye katkı sağlamak adına bu işlem önem arz eder. Dolayısı ile hem ekonomik hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman kişilerin bulunması faydalı olacaktır" dedi.

İşi, işin uzmanı yapmalı!

Kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar tarafından yapılmasının önemini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, kesim sırasında yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması ve özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması önerisinde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şu bilgileri verdi:

"İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır. Aletler keskin ve temiz olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalı. Bu aletler her sene bilenmeli. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Bu eldivenin bıçak kullanılan ele değil, diğer ele takılması önemli. Bu şekilde kullanım, bıçak sapmasında eli korur. Kurban kesiminin mutlaka işi bilen kasaplar tarafından yapılmasının, özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması önerisinde bulunuyorum. Kesim mutlaka acemi kasap tarafından yapılacaksa bu sırada yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için yakındaki kişilerle arasında en az 1 metre mesafe olması gerekmektedir.”

Aletler ne aşırı keskin ne de fazla kör olmalı!

Kesim sırasında kullanılan tüm aletlerin hijyen olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Uçan, "Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol ya da kolonya ile silinmeli. Aletler ne aşırı keskin ne de fazla kör olmalı. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır şekilde sonuçlanabilir. Aletlerin keskin olmaması durumunda ise kurban eziyet çeker." dedi.

Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek riskler için hijyen önemli

Kesilmeye karşı çelik örgülü eldiven kullanılması gerektiğini hatırlatan Dr. Uçan, kasabın, çelik eldiveni bıçağı tuttuğu elin aksi eline takması gerektiğini de kaydetti.

Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek biyolojik risklerin önlenebilmesi için önemli hijyen kurallarına uymak gerektiğini de vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Kesim sırasında kurban kanları ve kurbanın bağırsakları güvenli bir şekilde bertaraf edilmeli.” diye bilgi verdi. 

Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kimya Yüksek Mühendisi ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen de kurban etlerinin saklanması konusuna işaret ederek, kurban eti saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve yine kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini de kaydetti.

Üsküdar Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, gıda ile temas ettiğinde gıdaya geçtiğini belirterek, kurban etlerinin plastik poşet veya diğer plastik ürünlerle saklanmaması gerektiğinin altını çizdi. Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, şunları kaydetti:

"Sıcaklığın etkisiyle bu kimyasallar gıdaya geçer ve sıcaklık arttıkça zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Bu maddeler vücudumuzda östrojen benzeri şekilde metabolize olur ve erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, yağlı ve sıcak gıdaların plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır." dedi

Et, soğuduktan sonra poşete konmalı! 

Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının da sakıncalı olduğunu belirten Gezen, şu önerilerde bulundu:

"Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşır, buradan da insanlara geçer. Dolayısıyla kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. 

Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır.

Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulmalı

Her bir kurban için kullanmak üzere büyük boy kasapların kullandığı yağlı kağıtlardan bulundurulmalıdır. Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulması sağlanmalıdır.

Hayvanın derisi iç-dış ters çevrilerek kalın tuzla önce iyice ovalanır ve daha sonra yine tuzlanır ve istenirse ilgili vakıf kurumlarına bağışlanır.

Kurban eti aynı gün yenilecekse kavurma yapılması, şayet daha sonra yenilecekse soğuduktan sonra parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanması tavsiye olunur. Derin dondurucudan çıkarılan et, buzu çözüldükten sonra pişirilerek yenebilir. Pişirilmek istenen etler, porsiyonlar halinde dondurucudan çıkarılmalı, şayet pişirilmeyecekse yeniden dondurucuya bırakılmamalıdır. Bırakıldığı taktirde et üzerinde zararlı bakteriler oluşabilir.



Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi Antalya Etabı Başladı

oprak Razgatlıoğlu’ndan Aragon’da Muhteşem Geri Dönüş

Cem Bölükbaşı, İtalya’da piste çıkacak

Lezita ve Göztepe Basketbol Sponsorluk Anlaşması İmzaladı

SOCAR Türkiye, Iğdır Futbol Kulübü’nün Forma Sponsoru Oldu

Boğazda Görsel Şölen | İSTMarin kupası, white Angels Angels ekibinin

Logitech'ten ilk kez bir Türk espor takımına destek

İmamoğlu İBB Spor Klübü'nün şampiyonlarını ağırladı

Yelkenliler Haliç'te suya iniyor

Arnica Frig Ultra Maratonu 8 Ülkeden 800 Sporcuyu Ağırladı

Yunan fenomen Türk Bayrağı yüzünden linç edildi

Erşan Kuneri 2. sezon ikinci fragman yayında

Ünlü oyuncuların Sıfır Kilometre filminde bisiklet keyfi

Kenan Doğulu’dan Remix Bombardımanı

Haluk Levent'ten, 14 Eylül’de Marmara Park’ta! ücretsiz konser

Red Bull Rap Trivia’nın dördüncü bölümünde sürpriz konuklar

AY Yapım'ın yeni dizisi DEHA'nın ilk afişi

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Şevval Sam'dan sahnede motosiklet sürprizi

NG Afyon Motofest 70 bin kişiye coşkulu açılış yaptı

Protaş'tan 35. yılda yatırım atağı

Türk ordusuna işgalci diyen Rum'a Özel'den tarih dersi

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

Çömez, 'teğmenler' olayında Erdoğan'a 'korkma' diyerek seslendi

Karamahmutoğlu | Erbaş'a sorsaydınız, 'Elinde kılıç ile ibadethanede ne işin var Ali?

CHP 101 Yaşında | Milletin evlatlarına CHP kapılarına açınız

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

MHP'li eski başkana icra takibi başlatıldı

Harp Okulu öğrencilerinin yemini AKP'de kavga çıkardı

Samsung’un Proje Çözüm Merkezi Antalya’da açıldı

TEKNOFEST Adana için Geri Sayım Başladı!

Samsung’un yeni bütçe dostu modeli Galaxy A06

Novakid, İngiltere Merkezli EFL Uygulaması Lingumi’yi Satın Aldı

Amgen 1 milyon genci bilimsel keşifle tanıştırdı

Scooter kullanımında güvenlik önlemleri yetersiz!

Intel Monsters Reloaded 2024 başladı!

Meta'nın sürprizlerini Mark Zuckerberg tanıttı

Robot süpürge pazarında Roborock rekoru

Türk ilaç şirketi Gen'den Sedef hastalığı için umut veren ilaç

Türkiye, Hemofili Tedavisinde Uluslararası Hasta Tedavisinde Lider

Türkiye'nin hava kalitesi raporu | Kirli hava soluyoruz

İklim değişikliği migren hastalarını da zorluyor

Kronik öksürük ve ağır yük kaldırma kasık fıtığı sebebi

Ağrılardan kurtulmanın yeni yolu: Nöral Terapi ile tanışın

İyi temizlenmeyen diş araları çürük riskini artırıyor

Beyin Sağlığı İçin Uyku Sürelerine Dikkat!

Sağlıklı Bağırsak Florası Kilo Kontrolünü de Etkiliyor

Hamilelikte riskleri artıran nedenler

Meme kanserinde ihmale gelmeyen 5 belirti

Protaş'tan 35. yılda yatırım atağı

Samsung’un Proje Çözüm Merkezi Antalya’da açıldı

Ankara'da okullara 'Mansur Yavaş' baskısı

FKB ekonomik görünüm endeksi eylül aylül ayı değerlendirmesi

TEKNOFEST Adana için Geri Sayım Başladı!

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi Antalya Etabı Başladı

oprak Razgatlıoğlu’ndan Aragon’da Muhteşem Geri Dönüş

Yunan fenomen Türk Bayrağı yüzünden linç edildi

Türkiye, Hemofili Tedavisinde Uluslararası Hasta Tedavisinde Lider

PayPal, Kripto Dünyasına Güçlü Giriş Yapıyor

Samsung’un yeni bütçe dostu modeli Galaxy A06

Cem Bölükbaşı, İtalya’da piste çıkacak

USKD, Sürdürülebilir ve Eşitlikçi Bir Dünya İçin Yola Çıktı

Dünyanın geleceğini yapay zekâ şekillendirecek

AKM yeni sezona hazır | Ekim

Fed’in faiz indirimleri ve piyasalara etkisi: Yatırımcılar için kritik sorular ve yanıtlar

Yaratıcı Fikirler Yarışması'nda 125 ülke içinde İstanbul 1. oldu

Mitsubishi Electric Türkiye, çalışanlarına deprem semineri verdi

Kuveyt Türk ihracatçı müşterileriyle buluştu

Türkiye'nin hava kalitesi raporu | Kirli hava soluyoruz

Novakid, İngiltere Merkezli EFL Uygulaması Lingumi’yi Satın Aldı

Construct Irak 2024 Erbil'de 6. kez kapılarını açtı

Protaj 35 yıldır alevlerle mücadele ediyor

Amgen 1 milyon genci bilimsel keşifle tanıştırdı

İklim değişikliği migren hastalarını da zorluyor

Kronik öksürük ve ağır yük kaldırma kasık fıtığı sebebi

Muğla'da taklit ve tağşiş ürünlere yönelik operasyon

Üsküdar Belediyesi'nden öğrencilere İstanbulKart desteği

En İyi Narkotik Polisi Anne | Haliç’te annelere güç veren seminer!

Lezita ve Göztepe Basketbol Sponsorluk Anlaşması İmzaladı

Yükleniyor