• BIST 100

    8860,3%1,85
  • DOLAR

    34,22% -0,07
  • EURO

    37,28% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2927,95% 0,37
  • Ç. ALTIN

    4855,87% -0,20

Kriptoda Bireysel Kontrolün Sağladığı 4 Avantaj

Kripto Saklamaya Yönelik Sunulan Çözümler Bireysel Kontrolü Sağlamada Yeterli mi?

Ekonomi 14.10.2024 09:20:00 0
Kriptoda Bireysel Kontrolün Sağladığı 4 Avantaj

 

 

Kriptoda Bireysel Kontrolün Sağladığı 4 Avantaj

 

Kripto ekosistemi, aracıları finans sektöründen çıkararak kontrolü geri vermek üzere kurulan bir temele dayanıyor. İki tarafın hiçbir aracı olmadan doğrudan işlem gerçekleştirmesini sağlayan Bitcoin ise yaşanan 2008 finans krizinden sonra ciddi bir potansiyele alternatif oldu. Aynı zamanda birçok zincir; protokol, kripto çözümü ve blok zincirinin ilkelerini benimseyerek daha merkeziyetsiz bir değer aktarımı için çabalıyor. Ancak kripto saklamaya yönelik sunulan tüm çözümler bireysel kontrolü sağlama imkânı sunmuyor. Bazı cüzdan sağlayıcıları kontrolü kullanıcıya verirken bazıları da kriptolara müdahale hakkını saklı tutuyor. Tüketiciler ve kuruluşlar için kritik dijital varlık güvenliği ve kullanımı konusunda dünya lideri olan Ledger, kriptoda bireysel kontrolün 4 avantajını açıklıyor. 

 

Kripto, banka gibi merkezi finansal kurumların aksine, bireylere tam mülkiyet sağlar. Kripto cüzdanları, parayı değil, belirli bir hesabı yönetmek için kullanılan ve 'özel anahtar' olarak adlandırılan gizli bilgiyi saklar. Kripto dünyasında varlıkların korunması veya emanet edilmesi, aslında bir kripto cüzdanının özel anahtarlarını kimin kontrol ettiğini ifade eder. Bu bağlamda, kullanıcılar iki yaklaşım benimseyebilir: Custodial cüzdanlar, özel anahtarların merkezi bir borsa gibi üçüncü taraflarca tutulduğu cüzdanlardır. Non-custodial cüzdanlarda ise kullanıcı, özel anahtarlarını kendisi yönetir. Custodial cüzdanlarda üçüncü taraflar fonlara erişim hakkını saklı tutarken, non-custodial cüzdanlarda bireysel kontrol kullanıcının daha fazla sorumluluk üstlenmesini gerektirir. Alternatif olarak, donanım cüzdanlar da mevcuttur; bu cüzdanlar, özel anahtarları tamamen çevrimdışı bir cihazda saklayarak varlıkların daha güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlar. İnternet bağlantısına ihtiyaç duymayan ve ayrı bir çipte saklanan bu cüzdanlar, kötü amaçlı yazılımlara karşı ekstra koruma sunar. Tüketiciler ve kuruluşlar için kritik dijital varlık güvenliği ve kullanımı konusunda dünya lideri olan Ledger, kriptoda bireysel kontrolün 4 avantajını açıklıyor.

 

1. MülkiyetKripto dünyasında sıkça dile getirilen "Anahtarlarınız sizde değilse, coin’leriniz sizin değildir" sözü, bu ekosistemin temel ilkelerinden biridir. Merkezi bir cüzdan sağlayıcısı iflas ederse veya herhangi bir sorun yaşarsa, kullanıcı hiçbir hata yapmamış olsa bile fonlarına erişimini kaybedebilir. Ayrıca, merkezi bir kuruluşun banka rezervlerini kullanmasıyla ortaya çıkan karşı taraf riskinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Bazı kripto projeleri de banka rezervlerine dayanır. Buna en iyi örnek, itibari para destekli stabil coin’lerdir. Kısacası, merkezi sağlayıcılar banka rezervleri kullanıyorsa, bir coin için non-custodial cüzdan kullanmak tek başına yeterli güvenliği sağlamaz.

 

2. Cüzdan Seçenekleri: Custodial (emanetçi) cüzdanlar, genellikle sadece bir tarayıcı veya mobil uygulama arayüzü ile sınırlıdır. Ancak, bireysel kontrol sizde olduğunda, çok daha fazla cüzdan seçeneğine sahip olursunuz. Bugün neredeyse tüm non-custodial cüzdanlar, BIP-32 ve BIP-39 standartlarını destekler. Bu sayede, 12-24 kelimelik bir anahtar cümle ile sınırsız sayıda blok zinciri adresini kurtarmak mümkündür. Ayrıca, bu cümle sayesinde cüzdanınızı farklı non-custodial cüzdan sağlayıcıları arasında kolayca aktarabilirsiniz. Custodial cüzdanların aksine, kullanıcı istediği zaman bir sağlayıcıdan diğerine geçme özgürlüğüne sahiptir. Hatta cüzdan sağlayıcısı faaliyetlerini sonlandırsa bile, hesabınızı başka bir non-custodial cüzdana taşımak son derece kolaydır.

 

3. Artırılmış Gizlilik: Blok zincirlerinin açık kayıt defteri doğası gereği, kripto dünyasında gizlilik büyük bir endişe kaynağıdır. Pek çok kullanıcı, gizliliklerini korumak için cüzdan adreslerini anonim tutmayı tercih eder. Bu da yalnızca bireysel kontrol cüzdanlarıyla tam anlamıyla mümkündür. Custodial cüzdanlar ise, kullanıcı adı, adres ve fotoğraflı kimlik gibi kişisel bilgilerin toplandığı Müşterini Tanı (KYC) süreci gerektirir. Bu bilgiler doğrudan bir cüzdan adresiyle ilişkilendirilemese de, varlıklarınızın güvenliği büyük ölçüde cüzdan sağlayıcısına bağlı olur.

 

4. Merkeziyetsiz Ekosisteme Erişim: Non-custodial cüzdanlar, Ethereum ve Solana gibi akıllı sözleşme platformları üzerinde merkeziyetsiz uygulamalara ve hizmetlere erişim sağlar. DeFi protokolleri, merkeziyetsiz borsalar, NFT pazarları ve yönetişim platformları gibi birçok blok zinciri uygulaması, yalnızca sınırlı sayıda cüzdanla uyumludur ve genellikle non-custodial cüzdanları destekler. Bazı platformlar büyük custodial cüzdanlarla çalışabilse de, tüm blok zinciri ekosistemine erişim sağlamak için non-custodial bir cüzdan kullanmak gereklidir.

 

 

Ledger Hakkında:

2024'te 10. yılını kutlayan Ledger, bireysel tüketiciler ve kurumlar için Dijital Varlık güvenliğinde dünya lideridir. Ledger 180 ülkede, 10'dan fazla dilde, 100'ün üzerinde finansal kuruma ve ticari markaya satmış olduğu 6 milyondan fazla cihaz ile, kullanıcılarına farklı cihazlar ve platformlar içeren bir ekosistem sunuyor. Dünyadaki tüm kripto varlıkların %20'sinden fazlasının güvenliği Ledger tarafından sağlanmaktadır. 

Ledger, dijital varlıklar için güvenli bir çözüm olarak tasarlanmıştır. Dünyanın uluslararası düzeyde en saygı duyulan aktif güvenlik ekibi Ledger Donjon, Dijital Varlıklar dünyasını korumada çok önemli bir kaynaktır. Sadece 2023 yılında 14 milyar dolardan fazla fon hack'lenmiş, dolandırıcılığa kurban gitmiş veya kötü yönetilmişken Ledger'ın güvenliği, topluluğuna gönül rahatlığı ve taviz vermeyen bir self-custody (bireysel kontrol) sağlamaktadır. 

LEDGERTM, LEDGER LIVETM, LEDGER RECOVERTM, LEDGER STAXTM, LEDGER FLEXTM ve LEDGER FREE FROM COMPROMISETM, Ledger SAS şirketine ait ticari markalardır.

Bluetooth® ismi ve logoları Bluetooth SIG, Inc. şirketinin tescilli ticari markalarıdır ve bu isim ve logoların Ledger tarafından kullanımı lisans kapsamındadır. 


VakıfBank, Dijital Bankacılıkta Devrim Yaratacak Gençleri Arıyor

Geleceğin Mucitleri Uluslararası Robot Yarışmasında Mücadele Ediyor

Yılmaz bebek metrobüste doğdu

Rojin'den acı haber geldi | Van Gölü kıyısında bulundu

Burs parasıyla tatile giden genç kız sosyal medyada linç edildi

Yeni doğan çetesinin konuşmaları kan dondurdu

Okulda taciz skandalı velileri isyan ettirdi

Sahte mehdinin müridinden ölüm tehditleri

Umut, diğer olumlu duyguları tetikliyor!

Galata Wind 2023 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayınladı

Otobüs durağında tacizciye vatandaştan meydan dayağı

AKP’li meclis üyesi öldürülen kadınları suçladı

Dubai çikolatası için gençler kuyruğa girdi

Çikolatalara, cinsel uyarıcı koymuşlar

Mide Balonu İle Fazla Kilolara Veda

Kriptoda Bireysel Kontrolün Sağladığı 4 Avantaj

Hizbullah, askeri üssü vurdu, çok sayıda ölü ve yaralı var

Ev işleri ortopedik sakatlıklara neden olabilir!

Sakatlık Dönüşü Toprak Razgatlıoğlu Portekiz’de Lider!

UpEnerji ve Pegasus’tan uçuran kampanya

Yeşil Gezegen Greenfest 600 çocukla gerçekleşti

İstiklal Caddesi'nde polise bıçaklı saldırı

Süleymanpaşa'da feci kaza: 2 doktor can verdi

Anonimlik suç teşebbüslerini kolaylaştırabiliyor!

Bayim Olur Musun? Fuarı 2024 için geri sayım başladı

BİLGİ öğrencileri yeni akademik yıla ‘merhaba’ dedi

Palandöken | Kartlı alışveriş komisyonu esnafı yaktı

Motosikletli ve atlı kadın zabıtalar görevde

Ambulansın yolunu kesen magandaya hapis cezası

TOGG'u yakan elektrik hırsızlığı | Lüks villaya kaçak elektrik

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR