9031,82%-2,18
34,47% 0,05
36,46% 0,33
2945,19% 0,35
4929,17% 0,00
Köylünün tarlasına bakanlıktan el koyma hazırlığı
Köylünün tarlasına bakanlıktan el koyma hazırlığı
AKP'nin hatalı tarım politikaları yüzünden çiftçiler son yüz yılın en zor dönemini geçiriyor. Akaryakıt, gübre, ilaç ve diğer maliyetleri düşüremeyen iktidar, ekilmeyen toprağa el koymaya hazırlanıyor.
AKP ile birlikte köyler hızla boşalırken, tarımdan adeta uzaklaştırılan çiftçi 'Köy' 'Kasaba' olmaktan çıkarılan milyonlarca dar gelirliyi üretimden kopardı. 'Paramız var ucuza ithal ediyoruz' diyerek saman ithalatıyla övünen eski bakan Bekir Pakdemirli'nin sözleri hafızalarda tazeliğini korurken, tarıma dayalı üretim modeli de tarihe karıştı. Köylerde ilk okulların kapatılması, her birinin ilçelere mahalle yapılması, üreticiyi geçici işlerde çalışmaya yönlendirirken ekilmeyen tarlaların oranı çığ gibi büyüdü. Tarımı cezalandıran AKP iktidarı şimdi de ekilmeyen arazileri kiraya vermeye hazırlanıyor.
CHP Milletvekili Gürer işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlık tarafından kiraya verilecek olmasına tepki göstererek, "Bu uygulamada yanlış olan sizin arazinize devletin gelip tespitte bulunarak el koymasıdır" dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, iki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlık tarafından kiraya verileceğini anımsattı.
Kira döneminin 1 Eylül-31 Ağustos arasında olduğuna işaret eden Gürer, şunları kaydetti:
“Adalet Kalkınma Partisi iktidarları döneminde tarımda planlama düşünülmedi. Sonradan duvara toslayınca planlama akılların geldi ve bununla ilgili düzenlemeye gidiyorlar. Çıkarılan bir düzenlemeyle iki yıl üst üstte ekilmeyen arazilerin devlet tarafından sahibinden alınıp başkalarına kiraya verilmesiyle ilgili bir düzenlemeye gidilmişti. Resmî Gazete’de bununla ilgili yönetmelik yayımlandı. İllerde, ilçelerde kurulacak arazi tespit komisyonu arazileri saptayacaklar. Daha sonra mal sahibine buranın kira bedeli ödenerek ekim yapacak. Bu yolla araziler tarıma yeniden kazandırılacak ancak süreç içerisinde bu arazilerde neyin ekileceğine devlet karar verecek çünkü ihtiyaç olan ürünlerin buralarda yetiştirilmesi isteniyor. Böyle olunca kişiye ait iki yıldır ekilmeyen arazi tespit edilirse kişiye bir kira bedeli ödenecek. Bunun üzerine kişinin arazisi devlet tarafından kişilere kiraya verilip tarım ürünü yetiştirecek. Biz bu uygulamaya komisyonda karşı çıktık ve ‘Bu tarım arazilerini neden o arazinin sahibi ekmiyor’ dedik. Önemli olan arazi sahibini tarıma yeniden döndürebilmek. Eğer birisi iki yıl tarlasını ekmemişse bunun bir nedeni vardır ancak Kanun bizim önermelerimize rağmen geçti.
İŞLEMLER 1 EYLÜL-31 AĞUSTOS ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Türkiye’de 1980 yılında 28 milyon hektar tarım arazisi varken 23 milyon hektar alana kadar tarım arazisi daraldı. Bu uygulamada yanlış olan sizin arazinize devletin gelip tespitte bulunarak el koymasıdır. Önemli olan sizi orada üretim yapar kılmasıydı. Şimdi bahsedilen uygulama Resmî Gazete’de yayımlandı ortaya çıkan sonucu birlikte izleyeceğiz. 1 Eylül ile 31 Ağustos arasında bu işlem gerçekleşecek.”