Tarih: 18.10.2024 10:32

Konut Satışları Son İki Yılın Zirvesinde

Facebook Twitter Linked-in

Konut Satışları Son İki Yılın Zirvesinde

 

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Konut Satış İstatistikleri” verilerine göre eylül ayında konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,3’lük artış yaşandı. Türkiye genelinde 140 bin 919 seviyesinde seyreden konut satışları, bir önceki yılın ocak-eylül dönemine göre ise %5,2 artarak 947 bin 236 olarak kayıtlara geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı Eylül 2024 dönemi Konut Fiyat Endeksi de benzer bir seyirle Eylül 2023’e göre nominal olarak yüzde 27,4, reel olaraksa yüzde 14,7 artış gösterdi. Konut satışları 2022 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

TCMB ve TÜİK verilerinin konut satışlarındaki artışın devamlılığına işaret ettiğini belirten Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, orta vadeli bakıldığında konut yatırımının enflasyonun üzerinde getiri sağlamayı sürdürdüğünü belirtti. Budakoğlu; “2018 yılının 1. çeyreği 100 baz kabul edilerek İnşaat Maliyet Endeksi, Konut Fiyat Endeksi ve TÜFE kıyaslandığında ayrışmanın başladığı 2021’in 3. çeyreğinden itibaren inşaat maliyeti ve konut değerlerinin enflasyonun üstünde gerçekleştiği görülmektedir. Konut fiyatlarının enflasyonun üstünde getiri sağlaması, satışların artmasında önemli bir etkendir.” dedi.

Konut üretimi ve ekonomik gelişmelerin son çeyrekte konut fiyatlarına etki edeceğini belirten Budakoğlu; “Gayrimenkuldeki arz kısıtlılığı, enflasyon ve kredi faizlerindeki aşağı yönlü seyrin etkisiyle önümüzdeki süreçte konut fiyatlarında özellikle son çeyrekten başlayarak yukarı yönlü bir hareket öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —