Kış aylarında migren atakları artıyor

Kış aylarında migren atakları artıyor

Ülkemizde yaklaşık 13 milyon kişi migren hastası! Bu mevsim migren hastaları için daha stresli. Ani soğuyan hava atakları tetikliyor.

Kış aylarında migren atakları artıyor

 

Dünyada ve ülkemizde en yaygın görülen hastalıklardan biri olan migren, genellikle başın bir yarısında gelişen şiddetli ve zonklayıcı tipte baş ağrısı olarak tanımlanıyor. Hayat kalitesini ciddi boyutlarda düşürebilen ve Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişiyi etkileyen migren hava değişiminden etkilenen bir hastalık. Acıbadem Fulya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi, kış aylarında hava basıncındaki değişikliklerin ve ani hava soğumalarının migren ataklarını tetikleyebildiğine dikkat çekerek “Ayrıca kış aylarında gün ışığının azalması melatonin ve serotonin seviyesini etkilerken, hareket azalıyor, daha az su içiliyor ve açık havada geçirilen zaman azalıyor. Tüm bu etkenler de atakların daha sık görülmesine yol açıyor.  Rüzgarlı ve fırtınalı hava ile nemin azalması da yine atak sıklığını arttıran etkenlerden. Genel olarak tetikleyicilerin hücresel düzeyde oksidatif stresi arttırarak migreni tetiklediği düşünülüyor” diyor. Kış koşullarının migren hastaları için daha stresli günler ve daha sık ataklar anlamına geldiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi “Kış aylarında açık havada yürüyüş yapmak, kapalı ortamlarda havanın çok kuru olmamasına dikkat etmek, bol sıvı tüketmek ve hareket düzeyimizi arttırmak atak sıklığını azaltacaktır” diyor.
 

Ataklar saatler, hatta günlerce sürebiliyor! 

Baş ağrısına neden olabilecek ve hayatı tehdit edebilen enfeksiyon, tümör, kanama gibi nedenlerin olmadığı, baş ağrısının bizzat hastalığın kendisi olduğu duruma “primer” baş ağrısı deniliyor. Migren de gerilim tipi baş ağrısından sonra en sık görülen “primer” baş ağrısı hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Başın bir tarafında, zonklayıcı ve şiddetli baş ağrısı şeklinde görülen migren atakları 4 saat ila 3 gün kadar sürebiliyor. Baş ağrısına bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti eşlik edebiliyor. Ataklardan önce “aura” adı verilen görsel ve duyusal belirtiler gözlemlenebiliyor.
 

Ülkemizde yaklaşık 13 milyon kişi migren hastası! 

Özellikle 20-50 yaş arasındaki bireylerde daha sık ortaya çıkan migren, yaşattığı zorluklar nedeniyle okul, çalışma ve sosyal yaşamda ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ülkemizde yaklaşık 13 milyon kişiye tanı konulduğundan hareketle migren hastalığının toplumda yüzde 16,4 oranında görüldüğü söylenebiliyor. Gerçekte bu oranın daha yüksek olduğu, ancak hastaların bir bölümünün hasta olduklarını fark etmedikleri varsayılıyor. 

 

Görülme yaşı düşüyor, hastalar artıyor

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde migren görülme yaşının düştüğüne ve görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi “Kesin yıllık tanı oranları açıklanmamış olsa da her yıl yüz binlerce kişinin migren tanısı aldığı tahmin ediliyor. Migrenin görülme yaşı konusunda düşüş ve vaka artışı, artan dijitalleşme, stres ve çevresel faktörlerle ilişkilendiriliyor. Migren hastalarının yüzde 90’ı stres ve düzensiz uyku gibi faktörlerin atağı tetiklediğini ifade ediyor. Oysa migren tedavi edilebilir bir hastalıktır, ancak hastalığın kronikleşmemesi için uzmana başvurmak çok önemlidir” diyor. 

 

Açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi durumlar tetikliyor

Migren ataklarını tetikleyen  faktörler kişiden kişiye değişmekle birlikte en sık görülen migren tetikleyiciler “Açlık ya da öğün atlamak, uykusuzluk ya da tam tersine rutin süreden fazla uyumak, duygusal stres, yorgunluk  adet dönemlerinde hormonlar, doğum kontrol hapları, kırmızı şarap ve bira gibi mayalı içecekler, kafein alımının artması, monosodyum glutamat içeren gıdalar, yapay tatlandırıcılar, badana boya kokuları, bazı parfümler, hava basıncında değişiklikler, ani rakım değişiklikleri, lodos, yeterince su içmemek” olarak sıralanıyor. Tetikleyicilerin bir arada daha güçlü olduğunu vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi “Birkaç tetikleyici bir araya gelince şiddetli bir migren atağı gelişiyor. Örneğin lodos var ve o gün aç kaldınız ya da uykusuzdunuz veya o gün az su içtiniz gibi. Bu nedenle atak sıklığını azaltmak için tetikleyicileri bilmek ve dikkat etmek gerekiyor" sözleriyle uyarıda bulunuyor.



Yat Yarışları 2. Kez Didim'de

Sakıp Sabancı Spor Ödülleri sahiplerini buldu

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Tarihi halılalar podşum oldu

Kapalıçarşı’da Bir İlk: Moda Çekimi

D.O.Z.' Filminin Galası Yapıldı

TARKAN Avrupa Turnesi 2025  | Yeni Şarkılarıyla Mannheim’da!

D.O.Z.' İçin geri sayım başladı

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Son anket | Erdoğan üç isme de kaybediyor

Sezai Temelli hakkında Özdağ'dan suç duyurusu

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Giray Altınok ve “Gerçek yapay zekâ dostu” iş başında!

TÜBİTAK Desteğiyle Üretildi, Reflü, Gastrit ve Ülseri Yenecek

Felçlileri yürüten robotlar serebral palsili çocuklara umut oldu

İlaç ve Tıbbi Cihaz Sektörü Yasal Düzenlemelere Birlikte Uyumlanıyor

GÜRİŞ, Romanya'nın en büyük batarya projesine imza attı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

Fırsat mı yoksa parlayan nesne mi?

Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Tehlikesinde

Cezasızlık algısı toplumsal bağları zayıflatıyor!

Hamilelikte obezite tehlikesi

Bağırsak Sağlığınız İçin Pelvik Taban Hastalarına Dikkat

Stresin vücuda 7 zararı

Güneş Gözlüğü Seçimine Dikkat: Sahtesi Katarakta Sebep Oluyor

Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket!

Strese karşı etkili 10 adım

Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Tarihi halılalar podşum oldu

Fırsat mı yoksa parlayan nesne mi?

Maliye'den sahte emlak beyanına kesin önlem

Kapalıçarşı’da Bir İlk: Moda Çekimi

D.O.Z.' Filminin Galası Yapıldı

Bursa Kebap Evi, Perakende Günleri 2025’e Lezzetiyle Damga Vuruyor!

İzmir'de tefecilik operasyonu, 49 gözaltı

TARKAN Avrupa Turnesi 2025  | Yeni Şarkılarıyla Mannheim’da!

İstanbul'da kurbanlık denetimleri başladı

Son anket | Erdoğan üç isme de kaybediyor

Sezai Temelli hakkında Özdağ'dan suç duyurusu

Giray Altınok ve “Gerçek yapay zekâ dostu” iş başında!

Azerbaycan’a 90 milyon dolarlık batarya projesi

17 yaşındaki genci ezen Zehra Kınık'a 4 yıl hapis

İlhan Şeşen 77 yaşında hayatını kaybetti

Özgür Özel'e tokatlı imam tehdidi

Cevher Jant Ege’nin en büyük 32’nci sanayi kuruluşu

D.O.Z.' İçin geri sayım başladı

Muhalif belediyelerin yaptığı yurtlara el koyacaklar

Yeditepe'de Akademik Başarı Ödül Töreni

Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Tehlikesinde

İBB'ye 4. dalga operasyon | 49 gözaltı var

Metro ve otobüslerde Ekrem İmamoğlu yasağı

Görünmez zorbalık ve duygusal maniplasyona dikkat

İstanbul'da korkutan deprem | 4.2

Cezasızlık algısı toplumsal bağları zayıflatıyor!

Yat Yarışları 2. Kez Didim'de

TÜBİTAK Desteğiyle Üretildi, Reflü, Gastrit ve Ülseri Yenecek

MEGATRENDS2030 | Türkiye iş makinelerinde küresel oyuncu

Hamilelikte obezite tehlikesi

Yükleniyor