Kilim temizlemenin püf noktaları
Antika kilimler canlı renkleri birbirinden farklı motifleri ile yüzlerce yıllık tarihi bir mektup gibidir. Eşi benzeri olmayan antika kilimlerin bakımı, temizliği hatta korunması, sahip olduğumuz yüzlerce yüzlerce yıllık mektubun değerini daha da artırır.
Kilim desenleri, renklerin ruhu
Dünyanın en eski dokuma teknigiyle üretilen kilimler, orta asya bozkırlarında göçebe Türk boylarının insanlığa armağanı olarak çıktı. Kesin olmamakla birlikte bilim insanları kilimin tarihini 6 bin yıldır dokunarak çadırları, evleri, kutsal mekanları süslediğini hesaplıyor
Orta Asya'da Altay bölgesinin kadim Türk boyu Tuva'larin cadır dokuma teknigini geliştirmesine paralel olarak milattan önce 2100 yılına kadar uzanan kök boya tekniğinin zamanla kilim desenlerinin ana temasını oluşturduğu biliniyor. Desen, motif renklerin tarihi süreç içinde gelecek zamana yazılmış bir mektup olduğu biliniyor. Her kilim aslında dokuyanların geleceğe yazdığı bir mektup olarak görülmeli, motiflerin dizimi, renk seçimi, iplik türü ve kilimin büyüklüğü mektubun içeriği hakkında bize önemli ipuçları veriyor.
Rus Bilim dünyasının büyük önem verdiği Pazırık Kazıları'nda tümülüslerde bulunan kilim örneklerinin bugün halen Altay Türkleri ile Türkiye'de Akdeniz, Ege bölgesi yörüklerinde aynı form ve renkte kullanıldığı görülüyor. Günümüze kadar ulaşan dokuma teknikleri Türkiye'de Ege, İçanadolu, Doğu Anadolu ve Marmara'da yaygın olarak kullanılmaktadır.
ANTİKA KİLİMLERİN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Bazen antika bir kilimin temizliğini yapmak isterken ona zarar verdiğimizi, korumak isterken aslında onun ömrünü kısalttığımızı hiç düşündünüz mü? Evimizin vazgeçilmezi haline gelen antike bir kilimin başına gelebilecek binbir türlü kirlilik onun ömrünü kısaltabilir, renklerini soldurabilir, motiflerine zarar verebilir. En yagın lekeleri göz önüne alacak olursak aşağıdaki yöntemleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz..
ANTİKA KİLİM DOKTORUNDAN ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR TAVSİYESİ
Antika değeri olan bir kilimden çay lekesi çıkarmak biraz zahmetlidir. Unutmayın Çay da organik bir içecektir. Eğer içindeki şeker oranı az ise işimiz biraz daha kolaydır. Türkiye'nin Antika Kilim Doktoru olarak tanıdığı Recep Karaduman kilimdeki çay lekelerinin nasıl çırkarılacağını sizler için anlattı.
İşte Recep Karaduman'dan çay lekelerini en hızlı çıkarmanın yolu:
En hızlı çözüm, lekenin kurumadan önce müdahaledir. Temizleme işlemi için beyaz kağıt havlu veya bez tercih edin; aksi halde bu malzemelerin üzerlerindeki renkler veya desenler kilimin üzerine akabilir.
Çay lekesi temizliğinde, lekenin daha az bulunduğu kenarlardan başlayıp lekenin fazla bulunduğu merkeze doğru müdahele etmeye gayret gösterin. Yoksa çay lekesi daha büyük alanlara yayılabilir.
Çayın fazlasını beyas bir beze emdirdikten sonra, ağartıcı içermeyen toz deterjanı ve ılık suyla bir karışım hazırlanmalıdır.
Bu karışımı, bir bez veya kâğıt havluya emdirdikten sonra bez veya kağıt havluyu kilimdeki çay lekesi üzerinde basınçla tamponlayın (ovalamadan bastırarak) ve çay lekesinin bez tarafından emilmesini sağlayın.
Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.
Eğer bu işlem sonucunda çay lekesi halıdan çıkmazsa, su bardağına yaklaşık beşte iki oranında sirke koyun ve bardaktaki boş kalan kısmı suyla doldurun.
Sıvıyı, emdirmiş olduğunuz temiz ve beyaz bir kağıt havlu veya bez parçasıyla tamponlayarak kilimdeki çay lekesine uygulayın.
Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.
Antika kilimlerden leke nasıl çıkarılır, antika kilimler nasıl temizlenir, kilimden leke çıkarma, kilimden leke çıkarmanın yolları