Kadıköy Sinematek | Sinema Evi'nde gösterimler başladı

Kadıköy Sinematek | Sinema Evi'nde gösterimler başladı

Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı yakınlarında inşaası tamamlanan Sinematek / Sinema Evi aralık ayında yapılacak resmi açılış töreni öncesi gösterimlerine başladı. 

Kadıköy Sinematek | Sinema Evi'nde gösterimler başladı

Kadıköy Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesiyle kapanan Türk Sinematek Derneği’nden sonra Sinematek ruhunu yeniden canlandırıyor. Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı yakınlarında inşaası tamamlanan Sinematek / Sinema Evi aralık ayında yapılacak resmi açılış töreni öncesi gösterimlerine başladı. 

Kadıköy Belediyesi, 25 Ağustos 1965 tarihinde Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından İstanbul’da kurulan ve 1980 askeri darbesiyle birlikte kapanan Türk Sinematek Derneği’nin mirasını, derneğin ilk üyesi olan Jak Şalom’un girişimiyle Sinematek / Sinema Evi projesiyle yaşatıyor.  Sinematek / Sinema Evi pandemi koşullarının dayattığı uzun bekleme sürecinin ardından yeni binasında gösterimlerine başladı. Aralık ayında yapılacak açılış töreni öncesi, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ev sahipliğinde bir tanıtım gecesi düzenlendi. Geceye Onat Kutlar’ın eşi Filiz Kutlar, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney,  Türk Sinematek Derneği’nin kurucularından şair, yazar, çevirmen Cevat Çapan, sinema dünyasından tanıdık simalar, yönetmenler ve sinema eleştirmenleri katıldı. 

“SİNEMATEK / SİNEMA EVİ KADIKÖY’ÜN KÜLTÜR ATLASINA BİR İŞARET KOYMUŞ OLACAK”

Gecede konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Sinematek / Sinema Evi projesini hayata geçirmenin mutluluğu ve gururunu yaşadığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye’de Sinematek’in acısı tatlısıyla uzun bir macerası var. Bu maceranın tamamı, mutluluk ve iyi hatıralar üzerine kurulmuş değil. Ama bugün mutluyuz. 12 Eylül’ün gadrine uğramış bu eşsiz kurumun, 40 yıl sonra Kadıköy Belediyesi’nin çatısı altında yeniden hayata dönmesinin gururunu yaşıyoruz.  Sinematek / Sinema Evi, hem sinema sanatına katkı sağlayacak hem de Kadıköy’ün kültür atlasına kıymetli bir işaret koymuş olacak. Atölye ve sergiler olmak üzere çeşitli etkinliklerle de takipçilerinin sinema kültürünü zenginleştirecek bir kurum olacak.”

“UZUN HASRET BUGÜN BİTİYOR”

Emin Alper

Sinematek / Sinema Evi’nin Genel Sanat Yönetmenliğini yapan yönetmen, akademisyen, senarist Emin Alper de konuşmasında: “Şu an kapılarımızı açmamızda büyük katkıları ve emeği olan belediye başkanımız Şerdil Dara Odabaşı’na teşekkür ediyorum. Sinematek kapandıktan 40 sene sonra, bu uzun hasret bugün burada bitiyor. Bu Jak Şalom’un bir rüyasıydı, kendisinin Kadıköy Belediyesi’ne götürdüğü teklifin sonucu proje haline getirildi burası. Bir önceki dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na da buradan teşekkür ediyorum. Ve bu tarihi bina, aslına uygun olarak sıfırdan yapıldı ve Sinematek’in hizmetine sunuldu.” dedi. 

Fatoş Güney

“SİNEMATEK ÖZGÜR FİLMLERİN SESİ”

Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney’in de katıldığı gece Yılmaz Güney’in Umut filminin gösterimiyle başladı. Gecede konuşan Fatoş Güney: “Sinematek özgür filmlerin bir sesi. Yılmaz Güney’in Umut filmindeki hikaye, babasının yaşadığı gerçek bir hikayedir ve 1970 – 71 yılında sansürün yakasına yapıştığı filmlerden birisidir. Bugün halen Yılmaz Güney filmlerine gizli bir sansür var. Sinematek’in de bu konuda özel bir alan açacağına ve sinema sanatına, Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına mutlaka değerli katkıları olacağına inanıyorum.” dedi.

Mani Pournaghi Azar

Sinematek / Sinema Evi’nin 13 Kasım 2021 – 30 Ocak 2022 tarihleri arasında izlenebilecek programı Goethe-Institut İstanbul ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali işbirliğiyle hazırlandı. Gecede konuşan Goethe Enstitüsü Müdürü Mani Pournaghi Azar da konuşmasında: “Sinema pek çok alanda yeni ufuklar açabilir, yeni deneyimler yaşama fırsatı sunabilir. Sinematek / Sinema Evi’nin programının da bu çerçevede olacağına inanıyorum.” dedi. 

Filiz Kutlar

Sinematek / Sinema Evi, sinemaseverlere birbirinden değerli seçkiler sunuyor. 13 Kasım 2021 - 30 Ocak 2022 tarihleri arasında izlenebilecek olan,  Goethe-Institut İstanbul ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali işbirliğiyle hazırlanan ilk programın odağında Dışavurumcu Alman sineması ve sinema dünyasının öncü yaratıcı yönetmenlerinden Metin Erksan var. Sinematek/Sinema Evi 13 Kasım’dan itibaren iki ya da üç aylık programlarla seyircisine sinema tarihinin kilometre taşlarından örülü seçkiler ve onlara eşlik eden panel, konferans, sergi gibi etkinlikler sunacak. Seçkilerde sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin oluşmasına büyük katkılar sağlamış akımlar ve ekollere; toplu gösterimlerle Türkiye ve Dünya Sineması’nın büyük ustalarının filmlerine yer verilecek. 

ÖDÜLLÜ BİNA

Sinemayı sanat olarak değerlendiren izleyici için bir kültür merkezi işlevi görmeyi, sinema tartışmayı ve sinema üzerine söz üretmeyi amaçlayan Sinematek / Sinema Evi mimari projesiyle de iki ödül kazandı. Belediyelerin şehirlerdeki yaşam kalitesini artıran projelerini teşvik etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlendiği Altın Karınca Ödülleri’nde ‘Mimari ve Kentsel Tasarım’ kategorisinde ve Kültürel mirası koruma ve özendirme projelerini teşvik etmek amacıyla 2001 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen yarışmada ödül aldı. 

SİNEMATEK / SİNEMA EVİ NELER YAPAR?

Sinematek / Sinema Evi, 160 kişilik tam donanımlı Onat Kutlar Sinema Salonunda sinema sanatının seçkin örneklerini, sunumlar ve söyleşiler eşliğinde seyirciyle buluşturuyor. Film programında sinema tarihine geçmiş büyük klasiklerin yanı sıra yeni sinemacılara, keşif değeri taşıyan filmlere, ticari salonlarda izleme imkanı bulunmayan canlandırma, belgesel ve kısa film alanındaki eserlere yer veriyor. Sinema salonunun yanı sıra sergi ve etkinlik salonları, sinema kütüphanesi ve kişisel film izleme köşeleri de sinemaya ilgi duyan ve sinema alanında çalışan herkese açık. Ayrıca randevuyla hizmet verecek Sinematek / Sinema Evi Arşivi de sinemaya ilişkin belge, fotoğraf, afiş ve benzeri film dışı materyalleri koruma altına almak ve erişime açmak üzere hizmet vermeye başladı. Sinematek / Sinema Evi sinemacılar, sinema profesyonelleri, sinema yazarları ve sinema üzerine çalışan akademisyenlerin araştırma, tartışma ve üretme süreçlerinde bir araya geldikleri bir buluşma noktası olacak. 

Sinematek / Sinema Evi’nin 30 Ocak 2022 tarihine kadar devam edecek programına, Kadıköy Belediyesi Sinematek web sayfasından ulaşılabilir.  



Sakatlık Dönüşü Toprak Razgatlıoğlu Portekiz’de Lider!

11. Eker I Run, 5 bin kişiyle koşuldu

Şampiyonluk garanti | Tartışmalı federasyonda başkan rekor oy aldı

FIBA Kadınlar Süper Kupası, 2’nci kez Fenerbahçe Opet’in oldu

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi Antalya Etabı Başladı

oprak Razgatlıoğlu’ndan Aragon’da Muhteşem Geri Dönüş

Cem Bölükbaşı, İtalya’da piste çıkacak

Lezita ve Göztepe Basketbol Sponsorluk Anlaşması İmzaladı

SOCAR Türkiye, Iğdır Futbol Kulübü’nün Forma Sponsoru Oldu

Boğazda Görsel Şölen | İSTMarin kupası, white Angels Angels ekibinin

Fedon | Belgeselim yapılsın

Yasemin İlan TürkMedya Dijital Magazin Müdürü oldu

Yunan fenomen Türk Bayrağı yüzünden linç edildi

Erşan Kuneri 2. sezon ikinci fragman yayında

Ünlü oyuncuların Sıfır Kilometre filminde bisiklet keyfi

Kenan Doğulu’dan Remix Bombardımanı

Haluk Levent'ten, 14 Eylül’de Marmara Park’ta! ücretsiz konser

Red Bull Rap Trivia’nın dördüncü bölümünde sürpriz konuklar

AY Yapım'ın yeni dizisi DEHA'nın ilk afişi

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Nurten Yönter'in konuşmasını AKP, CHP alkışları Meclis TV sansürledi

Ekrem İmamoğlu'ndan Ahmak Davası hamlesi

İYİ Parti'den parayla vatandaşlık alanlara karşı hukuk mücadelesi

Bahçeli CHP ve gazetecileri hedef gösterdi

Protaş'tan 35. yılda yatırım atağı

Türk ordusuna işgalci diyen Rum'a Özel'den tarih dersi

Azmi Karamahmutoğlu, HÜDA-PAR'a sert çıktı | Gücünüz yetmez

Çömez, 'teğmenler' olayında Erdoğan'a 'korkma' diyerek seslendi

Karamahmutoğlu | Erbaş'a sorsaydınız, 'Elinde kılıç ile ibadethanede ne işin var Ali?

CHP 101 Yaşında | Milletin evlatlarına CHP kapılarına açınız

VakıfBank, Dijital Bankacılıkta Devrim Yaratacak Gençleri Arıyor

Geleceğin Mucitleri Uluslararası Robot Yarışmasında Mücadele Ediyor

Yeşil Gezegen Greenfest 600 çocukla gerçekleşti

Anonimlik suç teşebbüslerini kolaylaştırabiliyor!

BİLGİ öğrencisinden çevre dostu tekne altı temizlik cihazı

Siber casuslar izole cihazlara sızıyor

Discord şantajcıları çocuk çıktı

Devletlerin yeni sorunu siber casusluk

SANKO Holding Milli Teknoloji hamlesini destekliyor

TEKNOFEST Adana Muhteşem Bir Törenle Sona Erdi

Mide Balonu İle Fazla Kilolara Veda

Ev işleri ortopedik sakatlıklara neden olabilir!

Merdiven çıkarken çabuk yoruluyorsanız dikkat!

Meme kanseri riskini artıran 15 etken

Anne Baba Olmak Hayal Değil!

Üsküdar'da evde sağlık hizmeti başladı

Hava değişimleri çocuklarda astım ataklarını tetikleyebilir

Gözde ışık parlamaları retina yırtığı habercisi olabilir

Okulda beslenmenin neşeli ve sağlıklı yolu

Kayıp ve Yas ile Çalışmada Yaklaşımlar Sanat Terapisi ve Terapötik Kartlar

Usta gazeteci Oğuzhan Beyaz sektöre geri döndü

İstanbul'un göbeğinde lisede öğretmenden silahlı dehşet

Ankara'nın parkları çıplak ayaklı işçilere yasaklandı

Kadına saldıran AKP'li başkan olayı övünerek anlatmış

Ensar Vakfı yurdunda tecavüz | 370 gündür eylemde

VakıfBank, Dijital Bankacılıkta Devrim Yaratacak Gençleri Arıyor

Geleceğin Mucitleri Uluslararası Robot Yarışmasında Mücadele Ediyor

Yılmaz bebek metrobüste doğdu

Rojin'den acı haber geldi | Van Gölü kıyısında bulundu

Burs parasıyla tatile giden genç kız sosyal medyada linç edildi

Yeni doğan çetesinin konuşmaları kan dondurdu

Okulda taciz skandalı velileri isyan ettirdi

Sahte mehdinin müridinden ölüm tehditleri

Umut, diğer olumlu duyguları tetikliyor!

Galata Wind 2023 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayınladı

Otobüs durağında tacizciye vatandaştan meydan dayağı

AKP’li meclis üyesi öldürülen kadınları suçladı

Dubai çikolatası için gençler kuyruğa girdi

Çikolatalara, cinsel uyarıcı koymuşlar

Mide Balonu İle Fazla Kilolara Veda

Kriptoda Bireysel Kontrolün Sağladığı 4 Avantaj

Hizbullah, askeri üssü vurdu, çok sayıda ölü ve yaralı var

Ev işleri ortopedik sakatlıklara neden olabilir!

Sakatlık Dönüşü Toprak Razgatlıoğlu Portekiz’de Lider!

UpEnerji ve Pegasus’tan uçuran kampanya

Yeşil Gezegen Greenfest 600 çocukla gerçekleşti

İstiklal Caddesi'nde polise bıçaklı saldırı

Süleymanpaşa'da feci kaza: 2 doktor can verdi

Anonimlik suç teşebbüslerini kolaylaştırabiliyor!

Bayim Olur Musun? Fuarı 2024 için geri sayım başladı

Yükleniyor