Tarih: 29.09.2014 15:10

İvho: Bayramda Çocuklarimizi Derinden Etkileyen Dehşet Verici Görüntülerin Önüne Geçilmeli

Facebook Twitter Linked-in

 

 

İSTANBUL, () İSTANBUL Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu, dini vecibe yerine getirilirken sağlıklı bir bayram yaşanması için önerilerde bulundu. İstanbul  Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada, "Gerek kurban bayramlarında gerekse mezbahalarda kesim için acısız metot kullanılmalı, çocuklarımızı derinden etkileyen dehşet verici görüntülerin önüne geçilmelidir. Basın yayın organları bu konuda dikkatli olmalı, çocuklarda kalıcı travmaya neden olabilecek görüntüler yayınlanmamalıdır"denildi.

"Bu yıl bayramın 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü’ne denk gelmesi dikkat çekicidir. Ülkemizde sıkça tartışma konusu olan ve dinen de yasaklanan hayvanlara kötü davranma, hayvana acı verme, hayvanların refah koşullarının kötü olması sorunlarının hiç olmazsa bu yıl aza indirgenmesi bu vecibenin ruhuna da uygun olacaktır" ifadeleinin yer aldığı açıklama şöyle:

 "Günümüzde bir kurban bayramı sezonunda yaklaşık 600 bin adedi büyükbaş, 2,2 milyon adedi ise küçükbaş olmak üzere yaklaşık 2,5 – 3 milyon baş hayvan satışı ve kesimi yapılmaktadır. Kurban Bayramı toplum sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan hakları ve refahı, gıda güvenliği, çevre, ekonomi ve tüketim boyutu olan bir olgudur.

 İZİNSİZ ALANDA KESİME DİKKAT

Kurban bayramı ile artan hayvan hareketleri, hayvanlarda görülen hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıp, hızlandırmakta ve zoonoz hastalıkların insanlara bulaşma riskini artırmaktadır. Kurbanlık hayvanların kesimi ve açığa çıkan atıklardan dolayı çevre kirliliği meydana gelmekte, veteriner hekim kontrolü olmadan, izin verilen alanların dışında yapılan kesimler, bulaşma riskini arttırmaktadır. Çağımızda bilinen ve hayvanlardan insanlara geçen 250 den fazla hastalık bulunmaktadır. Dikkatsizlik ve kontrolsüz kesim hayvan hastalıklarının yayılmasına ve hayvandan insanlara hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.

HAYVANLAR STRESE SOKULMAMALI


Halkımızın daha sağlıklı bir bayram geçirmesi için bayram öncesi ve sırasında alınması gereken önlemler;
- Hayvanların taşınması sırasında hayvan refahına uygun hareket edilmeli, hayvanlar strese girmeyecek şekilde nakledilmelidirler. Kesim öncesi kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınmalıdır. Kesimden önce stres faktörlerine maruz kalmış, yorgun hayvanlardan elde edilen etler uzun ömürlü olmayacaktır.
- Kurbanlıklar; Veteriner hekim denetimi olan ruhsatlı satış yerlerinden kayıtlı ve sağlık raporu olanlar arasından seçilmelidir. Uygun olmayan yerlerin faaliyet göstermesi yetkili kurumlarca engellenmelidir.
- Yardım kuruluşları tarafından organize edilen toplu kesimlerde Veteriner hekim kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Dahası bu kesimlerin yapılıp yapılmadığı da araştırılmalıdır.
- Kesimler modern resmi ve özel kesimhanelerde yapılmalı, toplu kesim yerlerinde atık yönetimi etkili şekilde gerçekleştirilmelidir.
- Kesimler üç güne dağıtılarak denetim zafiyetine fırsat verilmemeli, uygunsuz yerlerde kurban kesiminin önüne geçilmeli, ehil olmayanların kesim yapmasına ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
- Kurban eti uygun ortamlarda saklanmalı, uzun sürede tüketilecekse mutlaka dondurulmalıdır.
- Gıda maddesi olarak tüketilemeyen kemik, kan, deri, kıllar boynuz, tırnak gibi kısımlar, işkembe ve bağırsak içerikleri ile bozuk ve yenmeyen organ ve organ kısımları, çevreye atılmamalı, akarsulara ve kanalizasyonlara dökülmemeli, belediyelerin atık toplama araçlarına verilmeli ve ya üzerine kireç tozu dökülerek derin çukurlara gömülmelidir.
- Kesimden sonra taşıma araçları kesim ve parçalama aletleri ve kesim alanı uygun bir dezenfektanla, dezenfektan bulunmayan durumda ise çamaşır suyundan hazırlanacak bir solüsyonla temizlenmelidir.

ACISIZ METOT KULLANILMALI, ÇOCUKLARDA KALICI TRAVMAYA NEDEN OLACAK GÖRÜNTÜLER YAYINLANMAMALI

 - Gerek kurban bayramlarında gerekse mezbahalarda kesim için acısız metot kullanılmalı, çocuklarımızı derinden etkileyen dehşet verici görüntülerin önüne geçilmelidir. Basın yayın organları bu konuda dikkatli olmalı, çocuklarda kalıcı travmaya neden olabilecek görüntüler yayınlanmamalıdır.

 Daha iyi şartlarda ve herkesin kurban kesebileceği bayramlar için önerilerimiz;

-Ülkemizde sağlıklı kurban kesimine elverişli mezbahalarımız tam kapasiteyle çalıştığında toplam kurban kesim ihtiyacının yaklaşık %30’unu karşılayacak durumadır. İstanbul özelinde bu oran daha da büyümektedir. Belediyelerin popüler yaklaşımdan uzaklaşıp bu yönde çalışmalar yapması yararlı olacaktır.

YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

-Yem, sağlık ve diğer giderlerin artışı ve spekülasyonlarla kurbanlık ve et fiyatları arttı ve kurban bayramında da yüksek kalacağı düşünülmektedir. Oysaki çok sayıda hayvanın kesildiği bir süreçte fiyatların düşmesi beklenirdi. Bunun doğal sonucu olarak ithalatın önü açıldı. Hayvan sayımıza bir faydası olmayan bu uygulamaya son verilmesi, yerli üreticilerin desteklenmesi gelecek yıllarda daha çok yurttaşımızın kurban vecibesini yerine getirmesinin önünü açacaktır.

Bu yıl bayramın 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü’ne denk gelmesi dikkat çekicidir. Ülkemizde sıkça tartışma konusu olan ve dinen de yasaklanan hayvanlara kötü davranma, hayvana acı verme, hayvanların refah koşullarının kötü olması sorunlarının hiç olmazsa bu yıl aza indirgenmesi bu vecibenin ruhuna da uygun olacaktır.

Veteriner hekimler olarak tüm halkımızın bayramını kutlarken Kurban yerine sağlığımızı kesmeyelim diyoruz."

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —