• BIST 100

    9724,50%-0,42
  • DOLAR

    35,19% 0,30
  • EURO

    36,73% 0,92
  • GRAM ALTIN

    2968,28% 1,32
  • Ç. ALTIN

    4806,92% 0,71

İtalyan Kültür Merkezi'nde geçmişe yolculuk

İtalyan Lisesi ve İstanbul Kültür Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte bir korsanın tarihi serüvenleri konuşuldu

KÜLTÜR - SANAT 17.05.2024 15:39:45
İtalyan Kültür Merkezi'nde geçmişe yolculuk

İtalyan Kültür Merkezi'nde geçmişe yolculuk


İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin, İtalyan Lisesi işbirliğiyle bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlediği Tarih Dersleri serisinin dördüncü ve yaz arasından önceki son etkinliği, “Francis Drake, Dünyanın Öbür Ucunda Bir Korsan” başlığıyla 16 Mayıs Perşembe akşamı Bilim Beyoğlu’nda gerçekleşti! 


Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, akademisyen David Salomoni, Avrupa tarihinin en etkileyici figürlerinden korsan Francis Drake’in hikâyesini anlatırken 16. yüzyılda yaşanan radikal ve travmatik değişimlere de değindi. İtalya’nın önemli yayınevlerinden Laterza tarafından hazırlanan ve ülkemizde de büyük ilgi gören Tarih Dersleri serisi, üç aylık yaz arasının ardından eylül ayından itibaren “Dünyanın Sınırları” ana başlığı altında her ay uzman akademisyenlerin konuşmalarına ev sahipliği yapmaya devam edecek.

İtalya’da akademik ve bilimsel yayınlarıyla tanınan Laterza yayınevi tarafından hazırlanan “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri serisi, İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Lisesi işbirliğinde bu yıl Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriliyor. Tarih, hukuk, hümanizm üzerine önemli kitaplardan esinlenen ve İtalya’da yoğun ilgiyle karşılanan konferans dizisi, şimdi de İstanbul’da her yaştan araştırmacı, öğrenci ve tarih meraklılarını ağırlıyor. Yaz dönemi hariç her ay gerçekleşen etkinliklerde, Türkiye’den ve İtalya’dan uzman akademisyenlerin Mısır’dan Yunan ve Roma dönemlerine, Orta Çağ’dan çağdaş döneme kadar insanların çizdiği sınırları ele aldığı konuşmalar gerçekleşiyor. Katılımcılara geçmiş olaylar, kişilikler ve medeniyetler konusunda geniş bir perspektif sunmayı hedefleyen seri, tarihi derinlemesine anlama ve günümüz dünyasıyla yeniden bağlantı kurmayı amaçlayan güncel tarihsel analizlere dayanıyor. 2024’te 700. ölüm yıl dönümü olan Marco Polo gibi dünya ve İtalya tarihinde tanınmış figürlere de odaklanan seride temel olarak, sınır kavramının tarihsel ve kültürel olarak reddedildiği, farklı ve özgün yolları ele alınıyor.

Toplam sekiz konferansın yer aldığı serinin “Francis Drake, Dünyanın Öbür Ucunda Bir Korsan” başlıklı dördüncü konuşmasını, Siena Yabancılar Üniversitesi’nde ders veren akademisyen David Salomoni gerçekleştirdi. 16 Mayıs 2024 Perşembe akşamı Bilim Beyoğlu’nda gerçekleşen konuşmasında Salomoni, radikal ve travmatik değişimlerin yaşandığı; Avrupa’nın Amerika, Asya ve Afrika gibi yeni kıtalara yayılmasıyla baş döndürücü zorluklara sahne olan 16. yüzyılı, korsan Francis Drake’in hikâyesi üzerinden ele aldı. Köle tüccarı, Kraliçe I. Elizabeth’in hizmetinde savaşçı, ateşli Protestan vaiz, kâşif, bilim adamı ve coğrafyacı olarak Avrupa tarihinin en etkileyici figürleri arasında yer alan korsan Francis Drake’in öyküsü, katılımcılara tarihin içinde ve sınırlarda gezinen bir yolculuk sundu.

Tarih Dersleri serisi üç aylık yaz arasının ardından 19 Eylül’de “Eski Mısırlılar ve Ölümden Sonra Yaşam”; 9 Ekim’de “Güneş Sisteminin Sınırları”; 6 Kasım’da “Soğuk Savaş ve Bloklar Halinde Dünya”; 11 Aralık’ta ise “Haritalardan Web’e. Sınırların Kaderi” başlıklarıyla devam edecek. Tüm konuşmaların ücretsiz olarak ve İtalyanca ve Türkçe simultane tercümeyle gerçekleştirildiği “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri’nin gelecek etkinliklerine İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin internet sitesi üzerinden kayıt yaptırılabilir.
 


Almanya'da Noel Pazarı'na araçlı saldırı, 14 ölü var

Casse de Velas’tan Yeni Yıl Coşkusu | Ünlüler Özel Etkinlikte Buluştu

2025: Yapay Zeka Çağının Büyük Patlaması

Araştırma | Dijitalleşmekten korkuyoruz!

Özlem Gürses gözaltına alındı

112 hattını taciz edenler çalışanları bezdirdi

Mimar Toydemir cinayeti | Makas attığı için ateş açmış

Zehirli limonlar gümrükten döndü, akıbeti belli değil

İstanbul'da Erbain soğuklarının etkili olması bekleniyor

Riva'daki tarım alanlarını İBB kurtardı

Çocuklarda da Böbrek Taşı Görülebiliyor

Kireçlenme gençleri de etkiliyor

IŞİD'li teröristler tahliye mi edildi?

Mahkeme kararına rağmen inşaat sürüyor mu?

Kendini gazeteci olarak tanıtan şahıs için önemli iddialar

Socrates Dergi, 2000’ler özel sayısıyla yayında

Superman 11 Temmuz’da sinemalarda!

The Plaza Bodrum Otel mühürlendi

Rusya'daki scooterla suikasti Ukrayna üstlendi

Zamlar ve hayat pahalılığı tamirat talebini patlattı

Asgari ücrete direnen patronlara 233 milyarlık destek yetmedi

Yanlış makyaj ürünü gözde enfeksiyona yol açabilir

Dijitalleşme, otizmi tetikliyor!

Amerika'da okula saldırı, 5 kişi can verdi

İmamoğlu | Silkele bakalım, CHP 850 belediye ile gelir

İşçilerin Ürdünlü patron protestosuna polis engeli

2.5 milyar dolarlık sektör Kotler Ödül törenine hazırlanıyor

Gebelikte Yapılması Gereken Testler ve Kontroller

Polikistik Over Sendromu (PCOS,PKOS) Nedir?

Kadına yönelik şiddeti önleme kılavuzu bu kitapta | Kadın Psikolojisi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 15 13 0 2 24 41
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 15 9 4 2 12 29
4.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
5.Göztepe 15 7 4 4 7 25
6.Beşiktaş 15 7 4 4 7 25
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Antalyaspor 15 6 6 3 -6 21
9.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
10.Rizespor 15 6 7 2 -6 20
11.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
12.Gazişehir Gaziantep 15 5 7 3 -4 18
13.Sivasspor 16 5 8 3 -7 18
14.Alanyaspor 15 4 6 5 -3 17
15.Trabzonspor 15 3 5 7 1 16
16.Kayserispor 15 3 6 6 -12 15
17.Bodrum FK 15 4 9 2 -9 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2

YAZARLAR