İstanbul'u sinekler bastı | Tehlikeli virüs bulaşabilir

İstanbul'u sinekler bastı | Tehlikeli virüs bulaşabilir

Mevsim normallerinin çok üstünde seyreden hava sıcaklığı yüzünden İstanbul ve çevresini sinekler istila etti. Yerel yönetimler şaşkın.. Vatandaş zor durumda. Uzmanlar tehlikeli virüs uyarısında bulundu.

İstanbul'u sinekler bastı | Tehlikeli virüs bulaşabilir


Yaz bitmek bilmedi, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üstünde seyredince büyük şehirleri sinekler istila etti. İstanbul'a kabus gibi çöreklenen sinek sürüleri özellikle gecelir vatandaşları uykusuz bırakıyor. 
Yerel yönetimler sivri sineklerle mücadele için kimyasal biyolojik mücadele için sık sık ilaçlama araçları çıkarırken, uzmanlar çözümün limon yağı ve okaliptustan geçtiğini söylüyor. Sineklerin en önemli virüs taşıyıcısı olduğuna dikkat çeken uzmanlar vatandaşların daha dikkatli olmasını istiyor.

Halk sağlığını tehlikeye sokan sineklere karşı önlemler alınması gerektiği konusunda uyaran uzmanlar 'em hayvanlar hem insanlar tarafından, özellikle hayvanlardan insanlara geçebilen virüsleri batı nil ateşi gibi, zika virüsü gibi, rift vadisi humması gibi virüsleri sivrisinekler bulaştırabilir' diyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, 'Kasım'da bu tür bir sıcaklık pek görmüyorduk. Daha soğuk havalar görüyorduk. Dolayısıyla, bu mevsim değişiklikleri, mevsimlerin kısalması-uzaması, bunlarda yaşanan derece değişiklikleri, yağışlar, sivrisineklerin yaşamını etkiliyor' dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, “Sivrisinekler bir sağlık problemi oluşturuyor. O yüzden sivrisinek popülasyonunu azaltacak işler yapmak lazım. Bu havalar sivrisineklerin çoğalması için birebir. Biraz önce söylediğim gibi, 25-26 derecede en iyi yaşam ortamını oluşturuyorlar ve bu mevsim değişiklikleri de bizim maalesef işimize yaramıyor' dedi.

'HALK SAĞLIĞI PROBLEMLERİ DEVAM EDİYOR'

Özellikle sivrisineklerin 20-25 derece hava sıcaklıklarında daha çok ortaya çıktığını ve sulak ortamları sevdiklerini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

'Bildiğiniz gibi sivrisineklerle bazı virüsler bulaşmakta. Bu nedenle sivrisinekler sağlık problemleri yaratmaktadır. Sivrisinekler sıcak ve soğuk havaları sevmiyor. Ilık havalar onların yaşamını devam ettirebilmesi için uygun bir ortam teşkil ediyor. Keza nem de öyle. Çok yağış da sivrisinekler için iyi değil çünkü mevcut yumurtalarını, yani göllere, göletlere bıraktıkları yumurtalarını yağışlı havalar götürebiliyorlar. Bu mevsimler dolayısıyla, 20-25 derece hava sıcaklığı, sivrisinekler için yaşam derecesi. 10 derecenin altına düştüğünde sivrisinekler ölmeye başlıyor. Tabii ki bunlar aslında, kışın nesillerini devam ettirebilmek için, kendilerine yuva buluyor ve kışın uykuya yatarak 5-6 ay bu şekilde kalabiliyorlar. Dışarıda, bu havalarda yumurtlamaya devam eden sinekler, risk oluşturuyorlar. Dolayısıyla halk sağlığı problemleri devam ediyor'


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİ

İklim değişikliğinin sivrisineklerin yaşamını etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, 'Tabii ki gördüğümüz kadarıyla dünyada yaz, kış, sonbahar ve ilkbahar kavramları değişmeye başladı. Şu anda 5-10 yıl öncesini hatırlarsak, Kasım'da bu tür bir sıcaklık pek görmüyorduk. Daha soğuk havalar görüyorduk. Dolayısıyla, bu mevsim değişiklikleri, mevsimlerin kısalması-uzaması, bunlar içinde yaşanan derece değişiklikleri, yağışlar, sivrisineklerin yaşamını etkiliyor' ifadelerini kullandı.

HEM HAYVANDAN İNSANA HEM DE İNSANDAN İNSANA VİRÜS TAŞIYOR

Sivrisineklerin hem hayvanlarda bulunan virüsleri insanlara hem de insandan insana virüs taşıyabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, 'Hem hayvanlar hem insanlar tarafından, özellikle hayvanlardan insanlara geçebilen virüsleri batı nil ateşi gibi, zika virüsü gibi, rift vadisi humması gibi virüsleri sivrisinekler bulaştırabiliyorlar. Takdir edersiniz ki, bu virüsler hayvanlarda oluyor. Hayvanları ısıran sivrisinekler, insanları ısırabiliyor ve bunlar ciddi sağlık problemleri oluşturabiliyorlar. Sadece hayvandan insana bulaşan değil, sivrisinekler sadece insanda bulunan virüsleri de insandan insana aktarabiliyorlar. Dolayısıyla, özellikle bu sene batı nil ateşi virüsü ile sıkıntılar yaşadık. Şu anda dünyada zika virüsü gibi büyük problemler yaşanıyor. İngiltere'de salgın bekleniyor zika virüsü ile ilgili. Dolayısıyla sivrisinekler gerçekten ciddi sağlık problemi oluşturabilecek canlılar' dedi.

LİMON AĞACI YAĞI VE OKALİPTUS KULLANIN

Vatandaşların doğal yöntemler ile sineklerden korunabileceklerini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, “Kişiler, tenlerine sinek koruyucular sürerek korunabilir. Bitkisel ilaçlara yönelik çalışmalar var.

Hem ticari anlamda var hem de kendileri hazırlayabilir insanlar. Limon bitkisi yağı ve okaliptüsü karıştırıp tenlerine sürdüklerinde korunabilirler.

Sinekler aslında kokuya geliyor. İnsanların çıkarttığı karbondioksite geliyor. Dolaysıyla buna yakın kokuları aslında seviyor.

O zaman siz tersi bir şey yapmanız lazım. Yani sineğin sevmediği bir kokuyu tenimize sürmemiz lazım. Limon ağacı yağı ve okaliptüs en işe yarayanlardan. Lavanta da işe yarıyor. Bunların ticari olanları da var.

Sinek kovucu diyorlar. Ama insanlar kendileri de yapabilirler. Ayrıca çevrelerinde bulunan suları azaltmak da çözüm olabilir.

Biliyorsunuz sinekler sulak alanlara, göllere, göletlere yumurtalarını bırakıyorlar. İşte bu göletlere yumurta bırakma işini siz baştan çözebilirseniz, azaltırsanız, küçük çukuru bile apartmanın etrafında yok etmek bir önlemdir. Keza eve yapılabilecek bir başka işlem, sinek tuzakları.

Sinekler aslında, sarı ışığa gelmiyor. Parlak ışığa geliyor. Mesela apartmanlarda sarı ışığa dönülebilir. Ayrıca apartman veya evlerde yine tuzak konulabilir' ifadelerini kullandı.

'GÖLETLERE BALIK BIRAKMAK ÇÖZÜM OLABİLİR'

Belediyelerin ise ilaçlamalar dışında bazı güncel yaklaşımlarla da sineklere karşı mücadele edebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

'Ben doğrusu ilaca yönelik şeyleri hem doğaya hem insana zarar verdiği için doğru bulmuyorum ama kullanılıyor. Bu anlamda yetkililerin yani belediyelerin yapması gereken, ilaçlamalar yapacaklar. İlaçlamaların dışında bazı güncel yaklaşımlar da var. Mesela göletlere balık bırakmak. Balıklar, sinek larvalarını yiyorlar ve sinek larvalarını yiyen balıklar, bu sineklerin azalmasına neden olabiliyorlar. Ayrıca bir başka nokta, ejderha sineği var. Ejderha sineği de sivrisineği yiyor. Ejderha sineğinin de popülasyonu artırılabilir. Bu bizim tarafımızdan bilinçli yapılabilir'

Sinek ısırıklarının oluşturduğu yaralar nedeniyle doktora başvurduğunu ifade eden Gülşen Bayraktar, 'Evet maalesef sinek sayılarında çok artış var. Apartmanlarımızın bahçeleri var. Bahçeye inerken de pire, diğer böceklerden de çok fazla görüyorum. Şimdi doktordan geliyorum. Bana krem yazdı iki tane. İlaçlama yapıldığını görmüyorum. Yazın yapılıyordu ama bugünlerde görmüyorum' ifadelerini kullandı. Beylikdüzü'ndeki sinek sayısında ciddi artış olduğunu söyleyen Burak Çağlartekin ise, “Sivrisinek ve kara sineklerde çok ciddi bir artış söz konusu.

Evimizin içinde de son zamanlarda da çok fazla karşılaşıyoruz. Aslında Kasım ayı geldi. Kasım ayında çok fazla sinek görmememiz lazım. Kara sinek sayısında da yine artış var. Kara sinek de pislikle çok fazla ortaya çıkan bir tür olduğu için, ya bununla ilgili temizlik önlemleri alınmıyor, ama bununla ilgili özellikle Büyükşehir gerekeni yapacaktır. Biz bireysel olarak çözüm üretmeye çalışıyoruz. İlaçlar alıyoruz. Özellikle bebeğim olduğu için daha hassa oluyoruz bu konuda. Beylikdüzü bölgesinde oturuyorum ben, özellikle kara sinek ve sivri sinekte bayağı bir artış var' dedi.



MXGP Türkiye heyecanı başladı

Motor Sporcuları Başkanını Andı | MXGP Türkiye törenle açıldı

Kadın Futbol Süper Ligi’nde yeni sezon heyecanı başlıyor

Beşiktaş, 5 golle UEFA Avrupa Ligi biletini aldı

Trabzonspor, Avrupa'ya penaltılarla veda etti

Vedat Ali Dalokay’dan sezonun ilk podyumu!

İBB'den amatör spor kulüplerine ekipman desteği

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na Memorial desteği

Cem Bölükbaşı, Le Mans’taki dördüncü yarışı için Belçika’da!

Dünya beyzbolunun en büyük yıldızı Türk mühendislere emanet

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Şevval Sam'dan sahnede motosiklet sürprizi

NG Afyon Motofest 70 bin kişiye coşkulu açılış yaptı

Çineli köftecilerin tepkisi, Sicimoğlu'na mesaj sildirdi

Ahu Tuğba, ABD’deki evinde ölü bulundu

Pop müziğin yıldızları Haliç konserinde buluşuyor

Aslı Sipahi'den oğluna ‘Arsenal’ sürprizi yaptı

Atilla Tamer'in cenazesinde selfie skandalı

Covid-19 kesinlikle laboratuvar virüsü

6. Uluslararası Meze Festivali hazırlıkları sürüyor

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

MHP'li eski başkana icra takibi başlatıldı

Harp Okulu öğrencilerinin yemini AKP'de kavga çıkardı

Özgür Özel erken seçim için tarih verdi

AKP'li vekil ağzını bozdu, CHP'li Özkan'a küfür etti

Erdoğan Bayraktar'dan iktidara 'N*h kalkınırsınız' çıkışı

Murat Muratoğlu'ndan Berat Albayrak yorumu

Köylünün tarlasına bakanlıktan el koyma hazırlığı

Alternatif Hacı Bektaş Veli Anma törenlerine sert tepki

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda ‘Gelecek’ tasarlanıyor

En çevreci projeler teknofest Antalya'da yarışıyor

TECNO AI Vision, IFA Berlin 2024'te Tanıtıldı

ESET uyarıyor | Tehlike arama motorları ile yayılıyor

Startup yatırımlarında yapay zekâ zirveye çıktı

Samsung Internet ile Galaxy kullanıcılarının çevrimiçi gizliliği koruma altında

Çocukların güvenliği için ‘güvenlik kültürü’ oluşturulması şart!

Ağrılı Genç teknoloji dahileri İstanbul’da unutulmaz bir deneyim yaşadı

TCL, EISA’da üç farklı kategoride ödüle layık görüldü

Dell Technologies ve Red Hat iş birliğiyle yapay zekâda yeni dönem

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Nasıl davranacağınıza siz mi karar veriyorsunuz?

Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!

İlk okula yeni başlayan çocuklarda ebeveynden ayrılma kaygısına dikkat!

Gözenek sıklaştırma ve pürüzsüz bir cilt için 10 önlem

Çürük deyip geçmeyin; anneden bebeğe geçebiliyor…

Hidrosefali | Yaşlılık döneminde gözden kaçabilen sinsi hastalık

Aşı karşıtlığı bazı hastalıkların tekrar yayılmasına neden oluyor!

Konserve yaparken dikkat! Doğru hazırlanmayan konserveler ölüme neden olabiliyor

Doktora danışmadan lens kullanmayın

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

MXGP Türkiye heyecanı başladı

Feriye Gözüala cinayeti | Tarsus'ta genç kadınlara silahlı saldırı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

Ford Otosan Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirdi

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

İBB Tarihi Camilere Gözü Gibi Bakıyor

Nasıl davranacağınıza siz mi karar veriyorsunuz?

Antalya’nın Uluslararası Büyük Gastronomi Festivali Food Fest Başladı

TESK Başkanı Palandöken | Çocuklarımızın güvenliği herşeyden önce gelir

Motor Sporcuları Başkanını Andı | MXGP Türkiye törenle açıldı

Altın Portakal'ın Ulusal Yarışması'nda yer alan filmler açıklandı

Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!

Kadın Futbol Süper Ligi’nde yeni sezon heyecanı başlıyor

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda ‘Gelecek’ tasarlanıyor

En çevreci projeler teknofest Antalya'da yarışıyor

Altın Portakal'ın uluslararası yarışmasında yer alan filmler açıklandı

Metin Lokumcu davası | 13 sanık 11 yıl sonra karar çıktı

TECNO AI Vision, IFA Berlin 2024'te Tanıtıldı

Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!

Narin için kurulan özel ekip dereleri tarıyor

Engin Polat tahliye oldu | 40 hapis ile yargılanıyordu

ESET uyarıyor | Tehlike arama motorları ile yayılıyor

Polise yakalanan ehliyetsiz genç kızın yakınları gazetecilere saldırdı

İlk okula yeni başlayan çocuklarda ebeveynden ayrılma kaygısına dikkat!

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Bu gidişe dur denilmezse ihracatçı entübe olacak

Gedik Yatırım, 2024 Yılı 6 Aylık Finansal Sonuçlarını açıkladı

İstanbul'da metrobüs yangını, trafik kilitlendi

Boğaziçi Üniversitesi’nden “Türkiye’de Japonya Çalışmaları 5. Konferansı”

Yükleniyor