Tarih: 29.08.2024 19:42

Irak'ta Türk Sihası düşürüldü, Ankara Bağdat arasında kriz

Facebook Twitter Linked-in

Irak'ta Türk Sihası düşürüldü, Ankara Bağdat arasında kriz


Türkiye Irak vatandaşlarına vizesiz seyhati uygulamaya koyarken, Irak ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Silahsız insansız hava aracını füze ile vurdu. Irak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Aksungur SİHA'sı vuruldu. Türk SİHA'sına yönelik saldırının Irak ordusu askerleri tarafından düzenlendiği açıklandı. Ankara ile Bağdat arasında diplomatik trafik başladı. Türk SİHA'sına yönelik saldırının ardından iki ülkenin temsilcileri bir araya geliyor.

Türkiye'ye ait Aksungur silahlı insansız hava aracı, Irak'ın Kerkük kenti yakınlarında düşürüldü. Iraklı askeri yetkili, Türk SİHA'sını Irak ordusunun düşürdüğünü doğruladı. Ankara, SİHA'nın düşüşüyle ilgili harekete geçti, Ankara-Bağdat hattında temas başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır. Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır. Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır" açıklamasında bulundu.

Irak ordusu mensubu bir albay, enkazdan elde edilen ilk bulguların SİHA'nın Türkiye'ye ait olduğuna söyledi. Polis kaynakları ise, Kerkük kent merkezine düşen SİHA'nın, bazı evlerde yangın çıkmasına neden olduğunu, yangının söndürüldüğünü duyurdu.

Irak Kuzey Hava savunma Komutan yardımcısı Tuğgeneral Abdülselam Hammud Ramazan da Türk SİHA'sını Irak ordusunun düşürdüğünü doğruladı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, yaşanan hadiseye ilişkin açıklama yaptı.

"Bugün Kerkük’te yaşanan hadiseyle ilgili açıklama Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılmıştır
51. maddesinde yer alan meşru müdafaa ilkesi uyarınca sürdürmektedir.

Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır.

Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır.

Türkiye, Irak topraklarında yuvalanmış terör örgütüyle mücadelesini, BM Şartı’nın

Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır.

Son dönemde PKK’nın Irak’ta 'yasaklı örgüt' ilan edilmesi ve 15 Ağustos tarihinde Ankara’da imzalanan'Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı' bu yaklaşımın ürünleridir.

Sözkonusu işbirliğinin sahada somut sonuçlar vermesi ve bu amaçla yetkili makamlar arasındaki eşgüdümün artırılması hususunda her iki ülke de kararlıdır"




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —