Tarih: 10.08.2024 22:54

HES, jandarma zoruyla köylünün suyuna el koydu

Facebook Twitter Linked-in

HES, jandarma zoruyla köylünün suyuna el koydu

 

 

Yerel yönetimler yasası ile mahalleye çevrilen, ilk okulları kapatılan, milyonlarca genci AVM'lerde güvenlik görevlisi, restoranlarda garson olarak çalışmaya yönlendirilen Türk köylerinde kalan son yaşlı nüfus adeta hayatta kalma savaşı veriyor. Gübre ve akaryakıta gelen zamları bile tarladaki ürünle karşılayamayan köylüler ithal gıda maddeleri ile terbiye edilirken zeytinlikler maden ocaklarına, kömür yataklarına kurban ediliyor. Şimdi de, tarlasına evine su aldığı kaynaklar AKP iktidarı tarafından Hidroelektrik santralinin barajına akıtılıyor. Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Söğütlü Mahallesi’nin tek su kaynağının HES’e, oradan da Seydikemer’in mahallelerine yönlendirilmesi kararına karşı nöbete başlayan köylülere jandarma ekipleri müdahale etti. 7 köylü darbedilerek gözaltına alındı.

 

Muğla’nın  Fethiye ilçesindeki Söğütlü Mahallesi’nin tek su kaynağının HES’e, oradan da Seydikemer’in mahallelerine yönlendirilmesi kararına karşı köylülerin direnişi sürüyor. Gündem Fethiye'nin aktardığına göre, nöbete devam edilmesi üzerine bölgeye Fethiye Kaymakamı İsmail Ertaş ve Fethiye Müftüsü Kamil Oktay geldi.

Kaymakam Ertaş; öncelikle Söğütlü Muhtarı Süleyman Ölmez, azaları ve ihtiyar heyetiyle konuştu.

Ertaş, suyun paylaşımı hakkında çalıştığını belirterek; suyun yarı yarıya paylaştırılacağını söyledi. Muhtar ve köylüler ise bin 570 dönüm sulanan arazilerinin olduğunu, halihazırda üç su kaynaklarının HES üzerinden Seydikemer köylerine ulaştırıldığını aktardı.

Kaymakam Ertaş, olayın çözülmesi için çabaladığını belirterek, köylülerin nöbet alanından çıkmasını talep etti.

Ertaş, nöbet tutan köylülerin bulunduğu bölgeyde suyun yarı yarıya bölüştürülmek istendiğini aktardı.

Köylüler ise Ertaş’la görüşmeleri sırasında HES yetkilisinin kendilerini tehdit ettiğini ve “Sizin ellerinize kelepçe vurduracağız” dediğini aktardı.

Ertaş ise jandarma ekiplerine konunun incelenmesi için talimat verdi.

Köylüler, 90 litre/saniye teklifini; sulanacak alanlarına yetmeyeceği gerekçesiyle reddetti ve Ertaş, alandan ayrıldı.

Ertaş’ın bölgeden ayrılması üzerine ise saat yaklaşık 18.00 civarında jandarma ekiplerinin koruması altında iş makineleri Akçay içine girerek suyun yönünü değiştirme çalışmasına başladı.Çalışmaya engel olmak isteyen köylülere jandarma ekipleri müdahale etti.

Müdahalede yedi köylü gözaltına alındı. İş makineleri jandarma koruması altında suyun yönünü değiştirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —