• BIST 100

    9301,04%-1,01
  • DOLAR

    38,17% 0,54
  • EURO

    43,55% 0,41
  • GRAM ALTIN

    4083,54% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6612,78% 0,65

Her Öğrencinin Başarısı Kendi Hayalleriyle Şekillenir

Eğitim Koordinatörü Gökçe Kart, lise tercihi yapacak öğrenci ve velilere önemli önerilerde bulundu

Eğitim 5.07.2024 11:14:00
Her Öğrencinin Başarısı Kendi Hayalleriyle Şekillenir

Her Öğrencinin Başarısı Kendi Hayalleriyle Şekillenir

 

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 17 Temmuz’a kadar devam edecek tercih dönemi başladı. Sınavda 17 birinci çıkartarak önemli bir başarıya imza atan Final Eğitim Kurumları’nın Eğitim Koordinatörü Gökçe Kart, öğrenci ve velilere tercih dönemiyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Kart, "Kimi puanla kimi mahalli olarak öğrencilerin hepsi bir okula yerleşecek. Bu sınavın bir kaybedeni yok, bunu unutmamak çok önemli" diye konuştu. 

LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yılki kontenjanları ile geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden açıklandı. Açıklanan sonuçların ardından başlayan tercih maratonu hem öğrenciler hem de veliler için pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. 44 yıllık köklü geçmişiyle eğitimde fark yaratan işlere imza atan Final Eğitim Kurumları’nın Eğitim Koordinatörü Gökçe Kart öğrenci ve velilere rehberlik eden önemli açıklamalar yaptı. 

Sözlerine velilere yönelik önerilerle başlayan Kart, ailelerin ‘’Ben olamadım o olsun’’ anlayışı yerine çocuğun istek ve hayallerinin kendilerinden farklı olabileceğinin bilinciyle sürece yaklaşmaları gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: Tercih sırası elbette önemli ama tercih yaparken çocuğun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okulu ve gelecekte seçmek istediği mesleği bilmek bize önemli ipuçları sunar. Çocuklarımızın hangi alana yatkın olduğunu tespit etmek en önemlisi. Örneğin bir öğrenci sosyal alana mı yatkın, sosyal bilimlerle mi ilerleyecek yoksa sayısal alana mı daha yatkın önce bunları belirlemek lazım. Aileler her şeyden önce öğrencinin mutlu olacağı okul iklimini belirlemeliler. Tercih sürecinde mutlaka listede yer alacak okulları ziyaret etmeli, araştırmalı, okul iklimine bakmalı ve bu okuldan mezun öğrenciler hangi becerileri elde ediyor bunları mutlaka incelemeliler. Her tercih döneminde okul tür ve bölümlerinde değişiklikler olabilir, ailelerin güncel gelişmeleri takip ederek tercihte bulunmaları da önemli.

 

İlk tercihlerde yüzdelik dilimin biraz üstünde, son tercihlerde ise yüzdelik dilimin altında okullar yer almalı

Sözlerine tercih süreci ve öğrencilere yönelik tavsiyelerle devam eden Gökçe Kart, “Öğrenciler tercih yaparken kesinlikle puana takılı kalmamalıdır. Asıl dikkat edilmesi gereken ülke(genel) ve il sıralamasıdır. Merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel sıralama öncelikli dikkate alınmalıdır. İhtiyaç duyulması durumunda okullarının psikolojik danışman\rehber öğretmeninden destek almaları fayda sağlayabilir. 

Tercihler yapılırken boş tercih yapmamak önemli. Bu nedenle öğrencilerimiz ilk 2 tercihinde yüzdelik diliminin biraz üstünde istedikleri, mutlu olacakları okulları; son 2 tercihinde ise yüzdelik diliminin altında, açıkta kalmasına müsaade etmeyecek, daha garanti okulları yazmalı. Ara tercihlerini ise yüzdelik dilimine yakın okullar olarak belirlemelidir” diye konuştu. 

Sözlerini yerleştirme süreciyle ilgili güncel bilgileri paylaşarak tamamlayan Kart, şöyle konuştu: 

Yerleştirmeler 3 şekilde; yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme şeklinde olacak. Yerel yerleştirmede öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam- devamsızlık kriterleri dikkate alınacak. Öğrenciler kayıt alanlarında bulunan farklı okul türlerinden en fazla 5 tercih yapabilecekler. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 okul seçebilecekler. Burada unutulmaması gereken bir şey var, yerel yerleştirmeden en az 1 okul tercihi yapmak zorunlu, bunu gerçekleştirmeden merkezi yerleştirme tercih ekranı açılmaz.

Merkezi yerleştirmede sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. LGS puanı ile öğrenci alan Türkiye’deki tüm okullar tercih edilebilir. Merkezi yerleştirmede en fazla 10 okul tercihi yapabiliyorlar. Öğrencilerimiz tercihlerinin tamamını doldurmak zorunda değiller. İşlemlerini e-Okuldan yaptıktan sonra öğrenci velisi herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokuluna giderek okul müdürlüklerinden tercihleri onaylatmalıdır. Türkiye’de merkezi sınavla öğrenci kabul eden 2 bin 525 liseye toplam 203 bin 638 öğrenci yerleşecek. Sonuç ne olursa olsun, her çocuğun biricik ve kendine özel olduğunu unutmadan bu süreci tamamlamak çok önemli. Sürecin tüm öğrencilerimize ve velilerimize bir kez daha hayırlı olmasını diliyoruz.”  

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

İBB soruşturmasında tutuklanan isimler açıklanıyor

Saraçhane'de polisten gazlı müdahale, yaralılar var

Mansur Yavaş, TOMA'ların ıslattığı öğrencilere battaniye

Keşke bu bariyerleri kaçaklara karşı sınırlara kursaydınız

İstanbul'a giriş çıkışlara sınırlama getirildi

Zafer Partisi, meydanlara geri dönüyor

İmamoğlu'ndan manifesto gibi ifade | Kasıtlı bir pusu staretejisi

Ankara'da ulaşıma İmamoğlu yasağı | ODTÜ'ye ulaşım yasak

İmamoğlu gözaltına alındı, Cengiz'e arazi yağdı

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Öfke kontrolu eğitimi ile trafik kazaları yüzde 50’den fazla azalır!

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

Serdar Haydanlı serbest bırakıldı | Kilit isim demişlerdi

Zeynep Bastık'tan ODTÜ öğrencilerine destek

Türkiye sokakta, Habertürk'te Cübbeli var

Engellemeler, polis barikatları, TOMA'lar yüz binleri durduramadı

Ekrem İmamoğlu | Bu soruyu muhattap almıyorum

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47

YAZARLAR