9357,24%-0,11
34,57% 0,26
36,28% 0,16
2993,61% 1,07
4956,37% 0,00
Ağrılar konusunda sık sık karşımıza çıkan soruları yanıtlayan Tilbe Meriç'ten önemli tavsiye ve uyarılar geldi.
Fizyoterapist Tilbe Meriç | Her Yerin Ağrıması Mümkün Mü?
Basit bir bel ağrısı, baş ağrısı, boyu ağrısı bir zaman sonra vücudunuzun tamamına yayılan bir ağrıya dönüşebilir mi? Fizyoterapist Tilbe Meriç özellikle yorulduğumuzda, bunaldığımızda veya hastayken her yerimizin ağrıdığını hissedebileceğimizi belirterek “Bu durum gittikçe çaresiz bir hal alır” uyarısında bulundu. Meriç, ağrılar ve çözüm yolları konusunda şu bilgileri verdi?
İnsan, biyo-nöro-psiko-immüno bir canlıdır. Yani insan vücudunun hayatını sürdürebilmesi; biyolojik bazı süreçlerin gerçekleşmesine, sinir ileti sisteminin beyin ve vücudun diğer bölgeleriyle iletişiminin sorunsuz ilerlemesine, kişinin zihninin düşünsel ve hormonal aktiviteleri doğru planlamasına ve tüm bunların kusursuz gerçekleşmesi için organizmayı koruyacak kolluk kuvvetlerinin düzenli çalışmasına bağlıdır. Bu sistemlerin birinin bozulması tüm dengeleri bozabilir.
Peki; neden ağrı duyarız?
Ağrı tüm bu sistemlerin içinde bir şeylerin yolunda gitmediğini haber veren bir uyarı ışığı gibidir. Ağrı hayatın normal akışında üstüne gitmediğimiz, gittiğimizde daha nahoş sonuçlar yaratacağını bildiğimiz bir durumdur.
İnsan organizmasının besinlerde elde edilen enerjiyle çalışır. Bu enerjilerin en büyüğünü normal şartlarda nöral sistem kullanır. Ümmün sistem enerjinizin çoğunu kullanmak istediğinde ise işler biraz karışır. İhtiyacı olanı alamayan sistemler iflas bayrağını hep beraber kaldırırlar. İşte o zaman vücut koşulsuz dinlenmeye alır kendini. Yani vücudun her tarafında ağrı hissetme dediğimiz durum.
Günlük rutininizin içindeyken her yerinizin ağrıdığını hissediyorsanız tekrar bu enerji panosuna bakmamız gerekir. Eğer herhangi bir sisteminiz/sistemleriniz nörolojik sisteminizin ihtiyacı olan enerjiyi kullanırsa yine burada bir problem var demektir.
Burada fazla çalışan sisteminizi bulmamız gerekir. Bazen bu psikolojik sistemimiz olur bazen düşüncelerin içinde çok boğuluruz bize neyin iyi geleceğini bulamayız. Bazen bir travma sonrası bir sürü yaramız vardır veya bazen ise iç organlarımız ve onlara bağlı yollarda işler yolunda gitmez.
Peki bu ağrıdan nasıl kurtulabiliriz?
Öncelikle her gün ağrı çeken birinin psikoloji ve nöral sistemlerinin desteklenmesi gerekir. Bol bol gülün! Size yeterince komik gelmeyen şeylere bile gülün zamanla gülüşünüzün ne kadar arttığını ve beyninizi eğlendiğinize inandırdığınızda sağlığınız için ağrı kesici ve mutluluk hormonlarının salgılandığını unutmayın. Hayatımızda yapmaktan memnun olmadığımız ve artık rutinimiz olmuş aktiviteleri öncelikle rutinden çıkarıp biraz mesafe koyarak başlayabiliriz. Rutininizden bir şey çıkaramıyorsanız mutlaka rutininizde egzersize yer ayırmalısınız.
Kendinize ve bedeninize yapacağınız en büyük iyilik egzersizdir. Yaşınız kaç olursa olsun egzersiz yapabilirsiniz. Öyle ki yapılan araştırmalara göre 10 dakika boyunca yüksek tempolu egzersizlerin uzun vadede kalp sorunlarında iyileşmeye olumlu etkilerinin olduğu görülmüş. Ne olursa olsun yapacağınız egzersizler sonucunda yorulan kaslarınızın salgılayacağı enzimlerin mutluluk ve enerji hormonlarını salgılanmasını sağlayacağını unutmayın. Dışarıda atacağınız 1500 adım ertesi gün 10000 adım olacaktır.
Mutlaka bunu iyi bir beslenmeyle desteklemeliyiz. Sindirim ve dolaşım sistemi için öncelikle şekerden uzak durmalı, sebzeyi ve çok güçlü bir omega 3 deposu olan balığı yemek rutinimizin içine yerleştirmeliyiz.