• BIST 100

    9423,62%0,45
  • DOLAR

    38,02% 0,01
  • EURO

    43,17% -0,15
  • GRAM ALTIN

    3920,52% -0,79
  • Ç. ALTIN

    6324,96% -1,05

Ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

Ev yangınların genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklandığını aklımızdan çıkarmayalım.

GÜVENLİK 16.03.2025 10:32:00
Ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

 

Yağ yangınlarında asla su kullanılmamalı!

Uzmanlar, mutfak yangınlarının en yaygın nedenlerinden birinin, kızartma yağlarının aşırı ısınarak tutuşması olduğunu söylerken, Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal Otel'deki yangının da mutfakta kızgın yağın tutuşmasının ardından alevlerin üzerine su atılmasıyla çıktığı biliniyor.

Ev yangınların genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Mutfak yangınlarının en yaygın nedenlerinden biri, kızartma yağlarının aşırı ısınarak tutuşmasıdır. Özellikle ocakta unutulan veya yüksek sıcaklıklarda uzun süre ısıtılan yağlar, kendiliğinden alev alabilir.” dedi.

 Mutfak yangınlarını önlemek için, yemek pişirme sırasında ocak başında olunması ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Yağ yangınlarında asla su kullanılmamalı, bunun yerine yangın battaniyesi veya metal kapakla alevlerin havasız bırakılarak söndürülmesi sağlanmalıdır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay, ev tipi yangınlara karşı alınacak önlemleri, can ve mal kayıplarının nasıl önüne geçilebileceğini anlattı.

Ev yangınları can ve mal kayıplarına yol açıyor!

Ev yangınlarının, can ve mal kayıplarına yol açabilen ciddi tehlikeler arasında yer aldığını kaydeden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şunları ifade etti:

“Bu tür yangınlar genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Eski veya hasar görmüş elektrik tesisatları, aşırı yüklenen prizler ve kalitesiz kablolar, kısa devreye neden olarak yangın çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca, elektrikli cihazların uzun süre prizde takılı kalması da aşırı ısınmaya yol açarak yangın riskini artırır. Ev içindeki açık alev kaynakları arasında mumlar, ocaklar, şömineler ve kibrit-çakmak gibi unsurlar yer alıyor. Özellikle mumlar veya açık ocak ateşleri, yanıcı maddelerle temas ettiğinde yangın çıkmasına neden oluyor. Sigara izmaritlerinin söndürülmeden bırakılması veya yatakta sigara içilmesi, mobilya ve yatak takımlarının tutuşmasına yol açar.”

Elektrikli ısıtıcılara dikkat!

Elektrikli ısıtıcıların perde, halı ve mobilya gibi yanıcı maddelere çok yakın konumlandırılmasının da yangın riski oluşturabileceğini dile getiren Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Ayrıca, baca temizliğinin düzenli olarak yapılmaması da bacada kurum birikimine ve dolayısıyla yangına sebep olabilir. Alkol bazlı temizleyiciler, boya, tiner ve diğer kimyasal maddeler uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde yangın çıkma ihtimali artmaktadır. Bu tür maddeler, özellikle sıcak ortamlarda ya da ateş kaynağına yakın yerlerde bulundurulduğunda tehlike arz ediyor.” dedi.

Ev yangınları mutfakta çıkıyor

“Mutfak, ev içerisinde yangın riskinin en yüksek olduğu alanlardan biridir.” diyen Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şöyle devam etti:

“Yüksek ısı, açık alev kullanımı ve yanıcı maddelerin bir arada bulunması nedeniyle mutfakta çıkan yangınlar, hızlı bir şekilde yayılır. Ocağın, fırının veya davlumbazın düzenli olarak temizlenmemesi, yağ ve gıda kalıntılarının birikmesine yol açarak yangın riskini artırır. Özellikle bacalarda biriken yağ tortuları, alevle temas ettiğinde hızla yanabilir. Mutfak yangınlarının en yaygın nedenlerinden biri, kızartma yağlarının aşırı ısınarak tutuşmasıdır. Özellikle ocakta unutulan veya yüksek sıcaklıklarda uzun süre ısıtılan yağlar, kendiliğinden alev alabilir. Mutfak yangınlarını önlemek için, yemek pişirme sırasında ocak başında olunmalı ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemelidir. Yağ yangınlarında asla su kullanılmamalı, bunun yerine yangın battaniyesi veya metal kapakla alevlerin havasız bırakılarak söndürülmesi sağlanmalıdır. Ocak, fırın ve diğer gazlı pişirme cihazları açık alev kullanımı nedeniyle yangına yol açabilir. Ocağın açık unutulması, yemek pişirme sırasında alevin yanıcı maddelerle temas etmesi veya gaz kaçağı meydana gelmesi mutfak yangınlarına sebeplerindendir. Yanıcı malzemeler ocak ve fırından uzak tutulmalı, fırın, ocak ve davlumbaz düzenli olarak temizlenerek yağ birikimi önlenmelidir.”

Mutfakta yangın söndürme tüpü ve battaniyesi bulundurulmalı

Mutfakta yangın söndürme tüpü ve yangın battaniyesi bulundurulması, duman ve gaz dedektörleri kurulup düzenli olarak test edilmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Elektrikli ocaklar, mikrodalga fırınlar, tost makineleri ve su ısıtıcıları gibi cihazlar, aşırı ısınma veya kısa devre nedeniyle yangın çıkarabilir. Hasar görmüş kablolar, arızalı prizler veya cihazların uzun süre fişe takılı bırakılması risk faktörlerindendir. Alüminyum folyo veya metal içeren kapların mikrodalga fırında kullanılması kıvılcım çıkmasına ve yangına yol açabilir. Ocak ve fırın kullanıldıktan sonra kapatıldığından emin olunmalı, gaz kokusu alındığında hemen havalandırma sağlanarak gaz tesisatı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Elektrikli mutfak cihazları hasarlı kablolarla veya aşırı yüklenmiş prizlerle kullanılmamalı, metal içeren malzemeler mikrodalga fırına konulmamalıdır.” diye konuştu.

Elektrik tesisatları düzenli olarak kontrol edilmeli!

Ev yangınlarını önlemek için, elektrik tesisatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi, eski ve hasarlı kablolar değiştirilerek aşırı yüklenmiş prizlerden kaçınılması gerektiğini de kaydeden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Açık alev kaynakları, özellikle mumlar ve ocaklar kullanılmadığında kapatılmalı ve yanıcı maddelerden uzak tutulmalıdır. Sigara izmaritleri tamamen söndürülmeli, yatakta sigara içmekten kaçınılmalıdır. Elektrikli ısıtıcılar ve şömineler yanıcı malzemelerden uzak konumlandırılmalı, bacalar düzenli olarak temizlenmelidir. Yanıcı kimyasallar serin ve havalandırılmış alanlarda muhafaza edilmeli, güneş ışığı veya ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Her evde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, duman dedektörleri ve yangın alarmları düzenli olarak kontrol edilerek erken uyarı sistemi oluşturulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ev yangınları genellikle dikkatsizlik nedeniyle meydana geliyor

Ev yangınlarının, genellikle dikkatsizlik ve önleyici tedbirlerin eksikliği nedeniyle meydana geldiğini de ifade eden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Elektrik tesisatlarının düzenli bakımı yapılmalı, açık alev kullanımına dikkat edilmeli, sigara kullanımına ilişkin tedbirler alınmalı ve ısıtma sistemleri güvenli bir şekilde kullanılmalı, yangın söndürme cihazları bulundurulmalı, acil durum senaryolarına karşı hazırlıklı olunmalı ve bireylerin bu konuda bilinçlendirilerek toplumda güvenlik kültürü oluşturulmalıdır.” ifadesinde bulundu.

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

İBB soruşturmasında tutuklanan isimler açıklanıyor

Saraçhane'de polisten gazlı müdahale, yaralılar var

Mansur Yavaş, TOMA'ların ıslattığı öğrencilere battaniye

Keşke bu bariyerleri kaçaklara karşı sınırlara kursaydınız

İstanbul'a giriş çıkışlara sınırlama getirildi

Zafer Partisi, meydanlara geri dönüyor

İmamoğlu'ndan manifesto gibi ifade | Kasıtlı bir pusu staretejisi

Ankara'da ulaşıma İmamoğlu yasağı | ODTÜ'ye ulaşım yasak

İmamoğlu gözaltına alındı, Cengiz'e arazi yağdı

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Öfke kontrolu eğitimi ile trafik kazaları yüzde 50’den fazla azalır!

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

Serdar Haydanlı serbest bırakıldı | Kilit isim demişlerdi

Zeynep Bastık'tan ODTÜ öğrencilerine destek

Türkiye sokakta, Habertürk'te Cübbeli var

Engellemeler, polis barikatları, TOMA'lar yüz binleri durduramadı

Ekrem İmamoğlu | Bu soruyu muhattap almıyorum

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47

YAZARLAR