• BIST 100

    9724,50%-0,42
  • DOLAR

    35,19% 0,30
  • EURO

    36,73% 0,92
  • GRAM ALTIN

    2968,28% 1,32
  • Ç. ALTIN

    4806,92% 0,71

Dell Technologies, Yapay Zekâ Destekli Veri Merkezleri kuruyor

Veri merkezlerinin dönüşümü, iş dünyasında sessiz ama sismik bir değişime yol açarken, işletmelerin modernizasyon ihtiyaçlarına yönelik yapay zekâ tabanlı çözümler her geçen gün daha fazla ilgi görüyor.

Teknoloji 11.09.2024 10:09:00
Dell Technologies, Yapay Zekâ Destekli Veri Merkezleri kuruyor

Dell Technologies, Yapay Zekâ Destekli Veri Merkezleriyle Geleceği İnşa Ediyor

Yapay zekâ destekli veri merkezlerinin işletmelere sunduğu fırsatları değerlendiren Dell Technologies CEEMETA Kıdemli Başkan Yardımcısı Mohammed Amin ise: “Gerçek zamanlı içgörüler, performans optimizasyonu ve sürdürülebilirlikle geleceğin veri merkezlerini inşa ediyoruz” diyor.

 

Veri merkezleri, teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında önemli bir dönüşümden geçiyor. Yapay Zekâ (YZ), veri merkezlerini yeniden şekillendirerek daha verimli, sürdürülebilir ve performans odaklı sistemler yaratıyor. Bu değişim, kuruluşların daha rekabetçi olmasına ve yenilikçi çözümler geliştirmesine olanak tanıyor. Dell Technologies CEEMETA Kıdemli Başkan Yardımcısı Mohammed Amin, “Kuruluşlar teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya çalışırken, yapay zekâyı kullanma ve altyapılarını modernize etme aciliyeti daha belirgin hâle geliyor. Allied Market Research tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel yapay zekâ veri merkezi pazarının 2027 yılına kadar 90,46 milyar dolara ulaşması ve 2020 ile 2027 arası yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) yüzde 20,9 olması bekleniyor.CEEMETA bölgesinde de durum farklı değil. Veri merkezleri önemli bir büyüme yaşıyor ve bu durum, kuruluşların büyük miktarda dijital bilgiyi yönetme ve kullanma şeklinde ciddi bir değişimi işaret ediyor. Yapay zekânın veri merkezlerine entegrasyonu yalnızca donanımın yükseltilmesiyle ilgili değil; tasarım ve operasyona yönelik bütünsel bir yaklaşımı içeriyor” diyor.

Yapay zekâ destekli veri merkezlerinin, kuruluşların rekabetçi kalmaları ve her zamankinden daha hızlı yenilik yapmaları için sağladığı avantajlara da değinen Amin, öne çıkan noktaları şöyle sıralıyor:

1. Yapay zekâ destekli veri merkezleri gerçek zamanlı içgörüleri analiz edebilir ve kullanabilir 

Günümüzde kuruluşlar büyük miktarda veri işliyor, ancak Dell Innovation Index araştırmasına göre, BT karar vericilerinin yüzde 69'u verileri gerçek zamanlı içgörülere dönüştürmekte zorlanıyor. Yapay zekâyı uç noktada entegre ederek işletmeler, veri merkezi yüklerini gerçek zamanlı olarak analiz edebilir, talep dalgalanmalarına göre bilgi işlem gücü, depolama ve bant genişliği gibi kaynakları dinamik olarak tahsis edebilirler. Bu optimizasyon, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını ve fazla kapasitenin minimize edilmesini sağlayarak verimliliği artırır ve maliyet tasarrufu sağlar.

 

2. Performans darboğazlarını ve arızalarını tahmin etmeye ve önlemeye yardımcı olur 

Yapay zekâ, performans darboğazlarını meydana gelmeden önce öngörerek veri merkezi operatörlerinin sorunları proaktif olarak ele almasına ve kesintileri önlemesine olanak tanır. Bu öngörü yeteneği, veri merkezi operatörlerinin önemli sorunlara dönüşmeden önce çözümleri uygulamalarını sağlayacaktır. Böylece kuruluşlar, tutarlı performans seviyelerini koruyabilir, müşterilerine güvenilir ve yüksek kaliteli hizmetler sunarken kesinti sürelerini ve ilgili maliyetleri en aza indirebilir.

 

3. Yapay zekâ veri merkezleri geleceğe hazır, sürdürülebilir ve enerji verimli kuruluşların ilerlemesi için ideal 

Yapay zekâ iş yükleri yoğun enerji tüketimi gerektirebilir. Son zamanlarda, gelecekte yapay zekâ veri merkezlerinin artan enerji talepleri hakkındaki endişeler gündemde sıkça yer alıyor. Ancak enerji verimli teknoloji son on yılda büyük bir ilerleme kaydetti. 2013'te altı sunucu gerektiren işler bugün sadece tek bir sunucuyla yapılabiliyor. Depolama ve sunucular gibi sürdürülebilir veri merkezi çözümleri, artık sıvı ve hava soğutma, emisyon takibi ve yönetim yazılımları dâhil olmak üzere çeşitli soğutma seçenekleriyle birlikte üretiliyor. Örneğin Dell PowerEdge sunucuları, sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak tasarlanmış olup müşterilere üç kat performans artışı sunuyor. Böylece müşterilerin, verimlilik ve soğutma hedeflerini daha iyi yönetmelerini, karbon emisyonlarını izlemelerini ve genel enerji kullanımını sınırlamak için güç kapasitelerini yüzde 82 daha hızlı ayarlamalarını sağlıyor. Bu, kuruluş genelinde sürdürülebilirliği ve enerji verimliliğini geliştirirken başarılı iş dönüşümünü mümkün kılıyor.

 

4. Yapay zekâ, verilerinizi akıllı, gerçek zamanlı algılama araçları ve hızlı kurtarma süresiyle güvence altına alabilir

Siber güvenlik, kuruluşlar için sorun teşkil etmeye devam ediyor. Dell Technologies Innovation Catalyst araştırmasına katılanların yüzde 93'ü, son 12 ay içinde bir güvenlik saldırısına maruz kalmış durumda. Çoğunluk (yüzde 98), kuruluşlarını giderek karmaşık hâle gelen ve devam eden siber tehditlerden korumak için Sıfır Güven dağıtım stratejisi izliyor. Yapay zekâ, güvenlik tehditlerini gerçek zamanlı olarak tespit etmek ve bunlara yanıt vermek için büyük miktarda veriyi sürekli analiz ederek Sıfır Güven güvenlik modellerini güçlendiriyor. Anormallikleri, şüpheli faaliyetleri ve potansiyel ihlalleri geleneksel yöntemlerden daha etkili bir şekilde belirleyebilir ve yalnızca yetkili kullanıcıların kritik verilere erişmesini sağlayabilir. GenAI çağının başlamasıyla birlikte, yapay zekâ ve siber güvenlik arasındaki ilişki simbiyotik bir evrim olmaya devam edecek.

 

5. Yapay zekâ destekli otomasyon, insan hatalarını en aza indirebilir ve ekip verimliliğini artırabilir

Yapay zekâ destekli otomasyon, veri merkezi operasyonlarını kolaylaştırarak manuel müdahale ihtiyacını azaltır ve insan hatalarını en aza indirir. Kuruluşların devreye alma, izleme ve bakım gibi rutin görevleri otomatik hâle getirmesi iş gücü, eğitim ve genel giderlerle ilişkili operasyonel maliyetleri düşürebilir. Bu, önemli maliyet tasarrufları anlamına gelir ve ekiplere daha stratejik girişimlere odaklanmak için değerli bir zaman kazandırır.

 

Yapay zekâ sadece popüler bir terim değil; verileri işleme ve yönetme şeklimizi etkin bir şekilde yeniden şekillendiren bir katalizör. Dolayısıyla hızlı gelişmelerin yaşandığı bu ortamda artık olumlu iş, çevresel ve toplumsal etki sağlamak için bu yenilikçi teknolojileri kucaklayan stratejileri uygulama zamanı.


Gümrük çalışanlarına rüşvet operasyonu

Trump, Panama Kanalı'nı geri istiyor

Muğla'da sis faciası | Helikopter hastaneye çarptı, 4 can kaybı var

SMA hastası bebek için toplanan paralarla alemde coşmuş

Özlem Gürses'e ev hapsi | Programını evinden yapacak

Suriyeli'lerin dönüşü | Kaç kişi ülkesine döndü

Hazine kasaları, vatandaşa yazılan cezalarla dolacak

Almanya'da Noel Pazarı'na araçlı saldırı, 14 ölü var

Casse de Velas’tan Yeni Yıl Coşkusu | Ünlüler Özel Etkinlikte Buluştu

2025: Yapay Zeka Çağının Büyük Patlaması

Araştırma | Dijitalleşmekten korkuyoruz!

Özlem Gürses gözaltına alındı

112 hattını taciz edenler çalışanları bezdirdi

Mimar Toydemir cinayeti | Makas attığı için ateş açmış

Zehirli limonlar gümrükten döndü, akıbeti belli değil

İstanbul'da Erbain soğuklarının etkili olması bekleniyor

Riva'daki tarım alanlarını İBB kurtardı

Çocuklarda da Böbrek Taşı Görülebiliyor

Kireçlenme gençleri de etkiliyor

IŞİD'li teröristler tahliye mi edildi?

Mahkeme kararına rağmen inşaat sürüyor mu?

Kendini gazeteci olarak tanıtan şahıs için önemli iddialar

Socrates Dergi, 2000’ler özel sayısıyla yayında

Superman 11 Temmuz’da sinemalarda!

The Plaza Bodrum Otel mühürlendi

Rusya'daki scooterla suikasti Ukrayna üstlendi

Zamlar ve hayat pahalılığı tamirat talebini patlattı

Asgari ücrete direnen patronlara 233 milyarlık destek yetmedi

Yanlış makyaj ürünü gözde enfeksiyona yol açabilir

Dijitalleşme, otizmi tetikliyor!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 15 13 0 2 24 41
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 15 9 4 2 12 29
4.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
5.Göztepe 15 7 4 4 7 25
6.Beşiktaş 15 7 4 4 7 25
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Antalyaspor 15 6 6 3 -6 21
9.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
10.Rizespor 15 6 7 2 -6 20
11.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
12.Gazişehir Gaziantep 15 5 7 3 -4 18
13.Sivasspor 16 5 8 3 -7 18
14.Alanyaspor 15 4 6 5 -3 17
15.Trabzonspor 15 3 5 7 1 16
16.Kayserispor 15 3 6 6 -12 15
17.Bodrum FK 15 4 9 2 -9 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2

YAZARLAR