Tarih: 08.03.2019 10:07

Defineci magandalar 3 bin 200 yıllık kabartmaları matkapla oydu

Facebook Twitter Linked-in

Defineci magandalar 3 bin 200 yıllık kabartmaları matkapla oydu


Tam 3 2 bin 200 yıl önce Hitit dönemi sanatçıları tarafından kayalara oyulan Karabel Kabartmaları'nda hazine arayan magandalar, asitli saldırının ardından elektrikli matkaplarla işe koyuldu. Üstelik bunu yaparken gösterdikleri pervasızlık akıl almaz boyutta. Kayalıklara dinamit lokumu yerleştirmek için açılan küçük oyukları gören uzmanlar tarihin en önemli hiyeroglif yazıtların acilen koruma altına alınmasını istiyor. 

KABLO DÖŞEMEK İÇİN OYMUŞLAR

Kemalpaşa-Torbalı kara yolu üzerinde bulunan, sanat tarihine 'Karabel Kaya Kabartması' olarak geçen esere, kimliği belirsiz kişilerce zarar verildi. Defineci olduğu değerlendirilen kişiler tarafından, kabartmanın bazı noktalarının matkapla delindiği ve bu alanların 4'üne kablo düzeneği döşendiği görüldü. Olay üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile jandarma ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Tarihi esere zarar veren kişi ya da kişilerin bulunması için çalışma başlatıldı.

NADİR KAYA YAZITLARINDAN BİRİ

İstanbul Üniversitesi Hititoloji Ana Bilimdalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Peker, , eserin Hitit İmparatorluğu'nun Anadolu'daki nadir kaya anıtlarından biri olduğunu belirtti. Tarkasnawa tarafından Anadolu hiyeroglif yazısıyla anıtın üzerine, 'Mira ülkesi kralı Kupanta Kuruntiya'nın torunu, Mira ülkesi kralı Alantalli'nin oğlu, Mira Kralı Tarkasnawa' yazdırıldığını aktaran Peker, kabartmada betimlenen kişinin Tarkasnawa'nın kendisi olduğunu ifade etti.

ANADOLU VARLIKLARI KORUNMALI

Peker, esere daha önce de benzer bir saldırı yapıldığını anımsatarak, şunları söyledi: 'Eserin tahrip edildiğini duyunca kahroldum, böyle bir şeyle karşılaşmak, insanlığın hafızasının yok edilmesi çok üzücü bir durum. Maalesef açık alandaki kültür varlıklarımız yeterli koruma altında değil, bu konuda insanlarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Sadece bizim değil, dünyanın kültür mirasını barındıran Anadolu'daki varlıklarımızı korumamız gerekiyor.'


ÖNLEM ALMAK İÇİN GEÇ KALINIYOR

Nif Dağı Kazısı Başkanı Prof. Dr. Elif Tül Tulunay da esere daha önce de asite benzer bir maddenin döküldüğünü bildirdi. Ören yerleri ve kazı alanlarının uydu yardımıyla izlenmesinin, kaçak kazıların önüne geçeceğini anlatan Tulunay, 'Zarar verildiğini duyunca çok üzüldüm, elimizdeki değerli anıtların tahrip edilmesi ve tedbir için geç kalınması bizi çok üzüyor. Buralara foto kapan, bekçi konulabilir. Belediyelerin de bu alanlarla ilgili çalışma yapması gerekiyor' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —