• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Çifte ezan geleneği Üsküdar'da yaşatılıyor

Üsküdar Belediyesi tarafından 11 ayın Sultanı Ramazan süresince 10 noktada iftar dağıtımı yapılırken, şehrin sembol camilerinde çifte ezan geleneği de yaşatılıyor.

KÜLTÜR - SANAT 2.03.2025 12:26:00
Çifte ezan geleneği Üsküdar

Çifte ezan geleneği Üsküdar'da yaşatılıyor

 

Belediye, Ramazan ayında oluşturduğu etkinlik takvimiyle tüm Üsküdarlı ve İstanbullulara unutulmaz anlar yaşatacak. Belediye ekipleri, ilçede sürdürülen çifte ezan geleneğini ve mahyaları da görüntüledi

 

Mihrimah Sultan Camisi Müezzini Ahmet Altıntaş:

“Münavebeli (nöbetleşe) bir şekilde Valide-i Cedid ve Mihrimah Sultan Camisi’nde olarak karşılıklı olarak okunmaya başlanmış, biz de bu geleneği devam ettiriyoruz”

 

Bir Osmanlı geleneği olan karşılıklı ezan okunma geleneği Üsküdar’da yaşatılıyor. Gelenek, Üsküdar Belediyesi ekipleri tarafından görüntülendi.

İstanbul'un tarihi ve kültürel öneme sahip camilerinde Fatih Sultan Mehmed’in vasiyeti olan “Karşılıklı ezan okuma” geleneği Mihrimah Sultan Camisi ve Valide-i Cedid Camisi arasında sürüyor.

 

Geleneğe göre, birinci müezzin ezanın bir bölümünü okuyup bitirdiğinde diğer caminin müezzini de aynı bölümü okuyor.

 

Mihrimah Sultan Camisi Müezzini Ahmet Altıntaş, çifte ezan geleneğinin 350 yılın üzerinde Osmanlı’dan gelen kadim bir gelenek olduğunu ifade ederek, “O zamandan bu zamana münavebeli bir şekilde Valide-i Cedid ve Mihrimah Sultan Camisi’nde olarak karşılıklı olarak okunmaya başlanmış, biz de bu geleneği devam ettiriyoruz.” dedi.

 

Yaklaşık iki yıldır Mihrimah Sultan Camisi’nde görev yaptığını aktaran Altıntaş, “Müthiş bir duygu bu. Camide görev yapmadan önce, - eski bir Beykozluyum - sık sık Üsküdar’a gelir bu ezanları dinlerdim. İçimden büyük bir aşk ve şevk ile bir gün ben de bu camiden ezan okuyabilecek miyim diye hayaller kurardım. Rabbim bize nasip etti bunu.” şeklinde konuştu.

 

Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerden de çok güzel tepkiler aldığını vurgulayan Altıntaş, “‘Beautiful’ diyerek gelip bize sarılmak isteyenler oluyor. Göğsünü gösterip çok duygulandığını ifade edenler oluyor. Sadece bu ezanları dinlemek için her gün Üsküdar’a geldiğini söyleyenler oluyor. Çok güzel izlenimler alıyoruz.” diye konuştu.

 

“İlk gelenek olan yer Üsküdar’dır”

 

Valide-i Cedid Camisi Müezzini Ahmet Uzunoğlu da kesintisiz bir şekilde öğlen, ikindi, yatsı ve çoğu zaman da sabah namazlarında münavebeli ezan okunduğunu belirterek, “Münavebeli ezan Osmanlı’dan gelen bir gelenek. Şöyle ki; birbirine yakın olan iki caminin ezanlarının birbirine karışmasını, seslerin karışmasını engellemek için bu yöntem kullanılıyordu. Burası okuyor diğeri bekliyor, sonra biri okuyor diğeri bekliyor. İlk gelenek olan yer Üsküdar’dır. Daha sonra Avrupa yakasında Sultanahmet Camisi ile Firuzağa Camisi birbirine yakın iki camide de bu gelenek kullanılmıştır. Mihrimah Sultan Camisi ve Valide-i Cedid Camisi arasındadır bu gelenek.” ifadelerini kullandı.

 

Çift minaresi bulunan bütün Selatin camilerinde sürdürülen karşılıklı ezan okunma geleneği Fatih Sultan Mehmed'in vasiyeti üzerine Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi ve Sultanahmet Camii'nde de sürdürülüyor.

 

Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden gelenekte ezan 5 vakit farklı makamlarda ve karşılıklı okunuyor.

 

Üsküdar Belediyesi Ramazan Ayı Süresince 10 noktada iftar dağıtacak

 

Öte yandan, Üsküdar Belediyesi Ramazan ayı süresince ilçede kurduğu çadırlarda 10 noktada iftar verecek. 

 

Mimar Sinan Meydanı’na kurulan iftar çadırının yanı sıra, Yavuztürk Mahallesi (Yavuztürk İlkokulu Bahçesi), Zeynep Kamil Mahallesi, Ünalan Mahallesi, Ferah Mahallesi, Kirazlıtepe Mahallesi, Selami Ali Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulan çadırlarda vatandaşlara ücretsiz iftar dağıtımı yapılacak.

 

Ramazan Ayı Etkinlikleri

 

Bu arada, Üsküdar Belediyesi tüm Üsküdarlı komşuları ile İstanbullulara Ramazan ayı süresince etkinlik takvimi oluşturdu.

 

Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi, Üsküdar Gençlik Merkezi, Üsküdar Sahaflar Kahvesi, Kirazlıtepe Boğaziçi Yaşam Merkezi ve Balaban Tekkesi Kültür Evi’nde gerçekleştirilecek söyleşi, musiki dinletisi, yetişkin tiyatrosu gibi etkinlikler belediyenin sosyal medya hesaplarından duyuruldu.

AKOM'dan İstanbul için sağanak yağış uyarısı geldi

AgriGO.AI ile Çiftçiye Yapay Zeka Desteği

Disleksi Nedir, Ne Değildir?

Ankara'yı karıştıran kuyumcu | 100 milyon lira ile kayıp

Suriyeli dolandırıcılar dünyaca ünlü Türk bilim insanını hedef aldı

Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var

Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket!

İzmir’den Yapay Zeka Manifestosu

İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nden 19 Mayıs’a Özel Sergi

Strese karşı etkili 10 adım

AKP'li eski başkandan, polislere hakaret ederek saldırdı

Ford Türkiye Elektrikli Yeni Binek ve Ticari Araçlarını Tanıttı

Sakıp Sabancı Spor Ödülleri sahiplerini buldu

Defineciler, hazine uğruna ormanı ateşe verdi

GÜRİŞ, Romanya'nın en büyük batarya projesine imza attı

OPA Bodrum | Sosyetenin yeni gözde mekanı açılıyor

Birleşik Krallık ile Yeni İş birliği Fırsatları

Sosyal medya fenomeni 'Doktorum' diyerek dolandırmış

Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Ganyan bayileri üzerinden rüşvet çarkı kurmuşlar

Türkiye'nin en büyük Sigorta Zirvesi yarın başlıyor

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54

YAZARLAR