Çevre sağlığı açısından balıkçılığın deniz ekosistemine etkisi ne?

Çevre sağlığı açısından balıkçılığın deniz ekosistemine etkisi ne?

Balık avı sezonunun başlamasıyla birlikte, balıkçılık faaliyetlerinin hem ekonomik hem de kültürel açıdan önemli bir yer tuttuğunu dile getiren uzmanlar, balıkçılığın çevresel etkilerine de dikkat çekiyor.

 

Doğru balıkçılık faaliyetleri deniz kirliliğine neden olmuyor!

 

Balıkçılığın çevresel etkilerine ve bilinçli avlanmanın önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, “Doğru biçimde gerçekleştirilen balıkçılık faaliyetlerinin deniz kirliliği üzerindeki etkileri oldukça azdır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Çevre Sağlığı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, balıkçılığın çevresel etkilerine dikkat çekerek, bilinçli avlanmanın önemini vurguladı.

Yasadışı balıkçılık, deniz ekosistemlerini olumsuz etkiliyor…

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, balıkçılığın kültürümüzde yüzyıllardır var olan ve aynı zamanda belirli bir kesimin gelir kaynağı olan önemli iş kollarından biri olduğunu ifade ederek, “Ancak balıkçılık özellikle de yasadışı olarak gerçekleştirilen balıkçılık deniz ekosistemleri açısından pek çok olumsuz sonuç doğuruyor. Balıkların ve diğer deniz ürünlerinin aşırı avlanması bu türlerin denizlerdeki popülasyonunu ciddi miktarda azaltarak bazı türlerin bölgesel olarak neslinin tükenmesine yol açabiliyor. Bunu ülkemizin pek çok farklı bölgesinde pek çok farklı türde maalesef gördük. Bunun yanında balıkçılıkta kullanılan Trol ağları gibi bazı yöntemler deniz tabanına zarar vererek sadece avlanan balık ya da su canlısına değil pek çok diğer bitki ve hayvan türüne de zarar veriyor. Balıkçılık faaliyetleri sırasında aslında tutulması amaçlanmayan deniz kuşları, deniz kaplumbağaları gibi pek çok tür de ağlara takılarak ölebiliyor. Balıkçılık, bu sebeplerden dolayı aslında dikkatli ve kurallara uyarak gerçekleştirilmesi gereken faaliyetlerdendir.” dedi.

Av yasağının kalkmasıyla deniz kirliliği riski söz konusu mu? 

“Doğru biçimde gerçekleştirilen balıkçılık faaliyetlerinin deniz kirliliği üzerindeki etkileri oldukça azdır.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak bu faaliyetlerde kullanılan tekneler ve diğer ekipmanların durumu bu noktada kilit rol oynuyor. Balıkçılık yapılan teknelerin bakımsız olması ya da teknelerde kullanılan ve çevresel olumsuz etkileri olan boyaların kullanımı deniz kirliliğine sebep olabilir. Balıkçı teknelerinde kullanılan boyalar ve bazı kimyasallar kaza sonucu deniz suyuna karışabilir. Bu maddeler su kirliliğine yol açabilir ve deniz ekosistemini olumsuz etkiler. Balıkçı teknelerinin motorlarında kullanılan yağların ve yakıtların denize karışması ciddi boyutlarda kirliliğe sebep olabilir. Ayrıca tekne içerisinde balıkların işlenmesi durumunda buradan çıkan atıkların da doğrudan denize verilmesi kirliliğe sebep olabilecek bir diğer kaynaktır.”

Balıkçılık sezonu boyunca deniz kirliliğini azaltmak için hangi önlemler alınabilir? 

Balıkçılık kaynaklı deniz kirliliğinin önüne geçilmesi konusunda alınabilecek en önemli önlemin teknelerde atık yönetiminin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak olduğunu da vurgulayan Dr. Adiller, “İnsanın bulunduğu ve faaliyet gösterdiği her alanda olduğu gibi bu tekne ve gemilerde de pek çok farklı atık ortaya çıkmaktadır. Bu atıkların doğrudan denizlerimize verilmesi engellenmeli, doğru şekilde yönetilmesi sağlanmalıdır. Atık yönetimi yanında balıkçılık yapılan teknelerin bakımları düzenli olarak mümkünse çevreye en az zarar veren boyalar ve kimyasallar kullanılarak yapılmalı, teknelerdeki motor yağı ve yakıt kaçaklarının önüne geçilmelidir.” şeklinde konuştu.

Gelecekte de balıkçılık yapılabilmesi için denizler korunmalı!

Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen bu denizlerimizden tam anlamıyla faydalanamadığımızı dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, “Özellikle nüfus ve sanayi tesislerinin yüksek olduğu bölgelerimizde denizlerimizin su kalitesi oldukça kötü durumdadır. Bunun yanında yapılan kaçak ve usulsüz balıkçılık faaliyetleri de karadan kaynaklı kirlilikle ve iklim değişikliği ile mücadele eden deniz ekosistemlerimizi daha da zorlamakta ve pek çok balık ve diğer su canlısı türü bölgesel olarak yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. Marmara Denizinde geçtiğimiz yıllarda kirlilik kaynaklı yaşanan müsilaj sorununu unutmamalıyız. Bizden sonraki nesillerin de denizlerimizde balıkçılık yapabilmeleri, yiyebildiğimiz balıkları yiyebilmeleri için denizlerimizi korumamız gerekiyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Seydi Taş | Eğlence modeli değişmeli

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

Yükleniyor