Bir çevre politikası fiyaskosu olarak COP26

Bir çevre politikası fiyaskosu olarak COP26

Avrupa ülkeleri geleceğe dönük planlarını Yeni Yeşil Ekonominin gereklerine göre yapıyor. Bizim gibi ülkeler ise çevre tahribatına devam ediyor. Termik santraller yapılmaya devam ediyor,  yeşil enerji teşvikleri göstermelik kalıyor.

Bir çevre politikası fiyaskosu olarak COP26

Kadriye Koca

Geçtiğimiz günlerde dünyada fosil yakıt emisyonlarını azaltmak üzere yol haritalarını detaylandırmak için birçok ülkeden liderlerin ve yöneticilerin katılımıyla İrlanda’nın Glascow şehrinde düzenlenen COP26 (Climate Change Conferance) alınamayan kararlarıyla, somutlaştırılmayan değişim detaylarıyla ve liderlerin gövde gösterileriyle  tam bir fiyasko dönüştü.

Dünya uzun zamandır artık iklim değişikliği değil iklim krizi olarak tanımladığı küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya. Bunun için Paris İklim Anlaşması’nda fosil yakıtları üretim süreçlerinden kademeli olarak çıkaracakları taahhüdünde bulunan ülkeler COP26’da gerekli yol haritalarını belirlemek konusunda gerekli adımları atmadılar.

İklim krizi dediğimizde ‘yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, sürdürülebilir ulaşım, sürdürülebilir tarım, sıfır atık’ olarak başlıklara ayrılan konular için ülkelerin yeşil enerjiye ve temiz üretime geçmeleri karbon salınımlarını azaltmaları ve kademeli değişim programlarını açıklamaları gerekiyor. Türkiye birçok delege ile zirveye katılmasına ve  Ekim 2021’de meclisten Paris İklim Anlaşması’nı geçirmesine rağmen yeşil politikalar için ileriye dönük yol haritası açıklamadı.

Paris İklim Anlaşması’nda geçen taahhütlere bile ülkeler henüz ulaşabilmiş değil. Liderlerin ileriye dönük açıklamaları iklimi kurtarmaya yetmiyor. İklim krizine eşitsizlik, kapitalizmin krizi, ucuz işgücü ve insani yaşam koşullarındaki kötüleşme eşlik ediyor.

Avrupa’nın salgın sonrası daha çok dillendirmeye devam ettiği Yeşil Yeni Düzen, kapitalizmin krizine çözüm mü? Kapitalizmin bitmeyen krizlerine çare mi?, Bize sosyal devleti geri getirecek mi? Emek sömürüsü üzerine kurulan büyüme hedeflerini değil daha stabil ve insani yaşam şartlarını temin eden ekonominin kapısını açabilecek mi? Ekonomistler Yeşil Dönüşüm ile bu sorulara da yanıt arıyorlar.

Avrupa ülkeleri geleceğe dönük planlarını Yeni Yeşil Ekonominin gereklerine göre yapıyor. Bizim gibi ülkeler ise çevre tahribatına devam ediyor. Termik santraller yapılmaya devam ediyor,  yeşil enerji teşvikleri göstermelik kalıyor.

Küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak

Bilim insanları insan kaynaklı iklim değişikliği olduğu konusunda uzun zamandır açıklamalar yapıyorlardı. Tüketim ve üretim anlayışımız doğanın kendini yenilemesine fırsat vermeden sanayi devriminden bu yana katlanarak devam etti. Artık herkesin hemfikir olduğu androposen (insan kaynaklı) bir iklim değişikliği ile karşı karşıyayız. Dünya ve dünyayı paylaştığımız canlılar alarm veriyor. İnsanoğlu sonuçları çok değişik olabilen ve global bir tehlike ile karşı karşıya. 1990’larda hayatımıza giren ekoloji kavramının hayatımızı nasıl etkilediğini sıcak günler yaşamaya başlayınca sel baskınları ve yangınlar yanımızda olunca daha çok anlamaya başladık. Böylece hareket geçen dünyanın ilk gündem maddesi küresel ısınmayı denetimde tutmak. Bu amaçla; Beşer yıllık aralarla yapılan ve ilk kez bu kadar detaylı ve tüm dünyanın katılımıyla düzenlenen COP26, dünyanın bir numaralı iklim buluşması olarak tarihe geçti.

Amaç küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutacak önlemler almak. Üretim ve yaşam kurallarını iklim değişimine neden olmayacak şekilde yeniden düzenlemek. Tüketim ve üretim aşamalarını değiştirmek, her geçen gün yok olan yaban hayatını koruyacak politikalar üretmek, ormanları korumak, geri dönüşümü arttırmak, tarımı kimyasallardan arındırmak…. İnsanlar ve bütün dünya ülkelerinin politikaları, zamanında ve etkili tedbirler almadan böyle devam ederse iklimin 2 derece üstünde ısınması insan ve pekçok canlı  için yaşanmaz bir dünya demek oluyor.  Şu an 1,5 derece ısınma gerçekleşti bile… Bizi bekleyen gıda kıtlığı ve göç dalgaları…. Zirvede Dünya Bankası’nın bir açıklamasına göre 2050 yılına kadar iklim değişikliği 86 milyon Afrikalının göç etmesine neden olarak diğer ülkeler üzerinde ekonomik ve sosyal baskı oluşturacak.

Programa katılan sivil toplum kuruluşları liderlerden kamu kaynaklarının insanların gerçek refahını arttıracak alanlarda etkin kullanılması talebini gündeme getirdi. Çevre politikalarını hayata geçirecek büyük yatırımlar ancak kamu maliyesi ile gerçekleştirilebilir. Yoksa kar amacı güden küçük yatırımcının çevre maliyetini gözardı ederek devam eden üretim süreci devam edip gidecek; ya da üretimi bıraktığında bu işsizlik ve yoksulluk olarak sosyal maliyete eklenecek.

Emisyon azaltma taahhüdleri; vaad var icraat yok

Bu konuda dünyaya öncü olan Amerika Birleşik Devletleri emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 55 azaltma açıklaması yaptı. Avrupa Birliği ülkeleri 2030 yılına kadar yüzde 50, 2050 yılına kadar ise karbon nötr olmayı hedefliyor. Başka ülke liderleri de taahhüdlerde bulundu. Dünyanın fabrikası olarak bilinen Çin 2060 karbon nötr olmayı hedeflediğini ve şu an güneş paneli santralleri kurulumu yaptığını deklare etti. Çin Bankası kömürlü termik santralleri finanse etmeyeceğini açıkladı.

Apple 175 tedarikçisinin temiz enerjiyle üretim yaptığını ve temiz enerji kullanmayan tedarikçilerden hizmet almayacağını açıkladı. Petrol devi Suudi Arabistan’ın 2060 yılı için karbon nötr hedefini belirlediklerini belirtmesine rağmen bu konuda detay vermemesi kafalarda soru işaretleri bıraktı. Zira dünya ülkeleri Paris İklim Anlaşması için de taahhüdlerde bulunmuşlar ancak yükümlülüklerini bugüne kadar yerine getirmemişlerdi.

AB Başkanı Ursula Von der Leyen’in Avrupa yol haritası olarak açıkladığı Yeşil Yeni Düzen Avrupa ülkelerine girecek mallar için sınırda karbon uyarlama vergisi de içeriyor. Dünya Avrupa ile ilişkilerinde bu yeni düzene uyum sağlamak durumunda olacak.

Yeşil dönüşümün az gelişmiş ülkelerde bazı yatırımlara dönüşmesi için planlanan Yeşil İklim Fonu maalesef gelişmiş ülkeler tarafından verilmediği için sınırlı ekonomilerin bu dönüşüme ayak uydurma imkanı bulunmuyor. Üretimlerin bütün dünya için geçerli olan ‘çevre maliyeti’ hesaba katılmıyor. Ancak dünyada sular çekilmeye, ormanlar yakılmaya, hayvanlar ölmeye, denizler kirlenmeye devam ediyor.

Bazı dünya liderleri COP26 zirvesine jetleriyle gelmekte bir beis görmüyor. Ülkeleri için gövde gösterisinin ötesine geçip akılcı ve uygulanabilir politikalar açıklamıyorlar. COP26 emeğin ve doğanın sömürülmesinin durdurulmaya çalışıldığı bir zirve olmadı. İklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olan Hindistan bile 2060 yılı için taahhüdlerde bulunurken bunun için akılcı bir uygulama planı açıklamadı.

2030 yılına kadar alınacak ve uygulanacak tedbirler bizi 2 dereceye ulaşmaktan korur Ancak ondan sonrası için İnsanlık kıtlık, kirlilik, sel, yangın, tusunami, deprem, sıcaklık gibi bütün canlılara yaşam hakkı vermeyecek durumlarla mücadele edecek.

İnsanlar ‘uzak gelecek’ için ‘bugünkü yaşam standartları’ndan ödün vermek istemiyorlar. Ama … Bizim için veya bizden sonrakiler için….. Her gelecek yakındır.



MXGP Türkiye heyecanı başladı

Motor Sporcuları Başkanını Andı | MXGP Türkiye törenle açıldı

Kadın Futbol Süper Ligi’nde yeni sezon heyecanı başlıyor

Beşiktaş, 5 golle UEFA Avrupa Ligi biletini aldı

Trabzonspor, Avrupa'ya penaltılarla veda etti

Vedat Ali Dalokay’dan sezonun ilk podyumu!

İBB'den amatör spor kulüplerine ekipman desteği

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na Memorial desteği

Cem Bölükbaşı, Le Mans’taki dördüncü yarışı için Belçika’da!

Dünya beyzbolunun en büyük yıldızı Türk mühendislere emanet

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Şevval Sam'dan sahnede motosiklet sürprizi

NG Afyon Motofest 70 bin kişiye coşkulu açılış yaptı

Çineli köftecilerin tepkisi, Sicimoğlu'na mesaj sildirdi

Ahu Tuğba, ABD’deki evinde ölü bulundu

Pop müziğin yıldızları Haliç konserinde buluşuyor

Aslı Sipahi'den oğluna ‘Arsenal’ sürprizi yaptı

Atilla Tamer'in cenazesinde selfie skandalı

Covid-19 kesinlikle laboratuvar virüsü

6. Uluslararası Meze Festivali hazırlıkları sürüyor

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

MHP'li eski başkana icra takibi başlatıldı

Harp Okulu öğrencilerinin yemini AKP'de kavga çıkardı

Özgür Özel erken seçim için tarih verdi

AKP'li vekil ağzını bozdu, CHP'li Özkan'a küfür etti

Erdoğan Bayraktar'dan iktidara 'N*h kalkınırsınız' çıkışı

Murat Muratoğlu'ndan Berat Albayrak yorumu

Köylünün tarlasına bakanlıktan el koyma hazırlığı

Alternatif Hacı Bektaş Veli Anma törenlerine sert tepki

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda ‘Gelecek’ tasarlanıyor

En çevreci projeler teknofest Antalya'da yarışıyor

TECNO AI Vision, IFA Berlin 2024'te Tanıtıldı

ESET uyarıyor | Tehlike arama motorları ile yayılıyor

Startup yatırımlarında yapay zekâ zirveye çıktı

Samsung Internet ile Galaxy kullanıcılarının çevrimiçi gizliliği koruma altında

Çocukların güvenliği için ‘güvenlik kültürü’ oluşturulması şart!

Ağrılı Genç teknoloji dahileri İstanbul’da unutulmaz bir deneyim yaşadı

TCL, EISA’da üç farklı kategoride ödüle layık görüldü

Dell Technologies ve Red Hat iş birliğiyle yapay zekâda yeni dönem

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Nasıl davranacağınıza siz mi karar veriyorsunuz?

Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!

İlk okula yeni başlayan çocuklarda ebeveynden ayrılma kaygısına dikkat!

Gözenek sıklaştırma ve pürüzsüz bir cilt için 10 önlem

Çürük deyip geçmeyin; anneden bebeğe geçebiliyor…

Hidrosefali | Yaşlılık döneminde gözden kaçabilen sinsi hastalık

Aşı karşıtlığı bazı hastalıkların tekrar yayılmasına neden oluyor!

Konserve yaparken dikkat! Doğru hazırlanmayan konserveler ölüme neden olabiliyor

Doktora danışmadan lens kullanmayın

Mansur Yavaş'tan CHP içinde fitne ateşi uyarısı

MXGP Türkiye heyecanı başladı

Feriye Gözüala cinayeti | Tarsus'ta genç kadınlara silahlı saldırı

İmamoğlu | CHP'de müzmin muhalefet dönemi sona erdi

Ford Otosan Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirdi

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

İBB Tarihi Camilere Gözü Gibi Bakıyor

Nasıl davranacağınıza siz mi karar veriyorsunuz?

Antalya’nın Uluslararası Büyük Gastronomi Festivali Food Fest Başladı

TESK Başkanı Palandöken | Çocuklarımızın güvenliği herşeyden önce gelir

Motor Sporcuları Başkanını Andı | MXGP Türkiye törenle açıldı

Altın Portakal'ın Ulusal Yarışması'nda yer alan filmler açıklandı

Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!

Kadın Futbol Süper Ligi’nde yeni sezon heyecanı başlıyor

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda ‘Gelecek’ tasarlanıyor

En çevreci projeler teknofest Antalya'da yarışıyor

Altın Portakal'ın uluslararası yarışmasında yer alan filmler açıklandı

Metin Lokumcu davası | 13 sanık 11 yıl sonra karar çıktı

TECNO AI Vision, IFA Berlin 2024'te Tanıtıldı

Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!

Narin için kurulan özel ekip dereleri tarıyor

Engin Polat tahliye oldu | 40 hapis ile yargılanıyordu

ESET uyarıyor | Tehlike arama motorları ile yayılıyor

Polise yakalanan ehliyetsiz genç kızın yakınları gazetecilere saldırdı

İlk okula yeni başlayan çocuklarda ebeveynden ayrılma kaygısına dikkat!

Kenan Doğulu'dan Harbiye'de unutulmaz konser

Bu gidişe dur denilmezse ihracatçı entübe olacak

Gedik Yatırım, 2024 Yılı 6 Aylık Finansal Sonuçlarını açıkladı

İstanbul'da metrobüs yangını, trafik kilitlendi

Boğaziçi Üniversitesi’nden “Türkiye’de Japonya Çalışmaları 5. Konferansı”

Yükleniyor