9915,76%-0,95
35,02% 0,14
36,32% -0,98
2935,07% -1,29
4823,32% 0,07
Hazır giyim ve tekstil sektörü ucuz iş gücü olarak gördüğü Suriyeli'lerin geri dönüşüne karşı çıkarken, iktidardan 233 milyar liralık SGK desteğinin yenilenmesini istiyor
Asgari ücrete direnen patronlara 233 milyarlık destek yetmedi
İhracatçılardan yapılan ortak açıklamada, hazır giyim, tekstil ve sektörlerinde daha fazla istihdam kaybı olmaması için SGK prim indiriminin artması istendi. Bu yılın ilk 11 ayında devlet tarafından işverenlere verilen SGK prim desteği 233 milyar TL olmuştu.
İhracatçı birliklerinden yapılan ortak açıklamada, hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerinde şirket büyüklüğü gözetilmeksizin SGK prim indiriminin yüzde 5'ten 10'a çıkarılmasını talep edildi.
Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İTKİB) çatısı altında yer alan İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) konu ile ilgili ortak açıklama yayınladı.
İhracatçılar, işçilik başta olmak üzere maliyet artışları karşısında daha fazla istihdam kaybı yaşanmaması için yüzde 5 olarak uygulanan prim indiriminin 2 yıl boyunca yüzde 10’a çıkarılması gerektiğini savundu.
SGK PRİM DESTEĞİ 11 AYDA 233 MİLYAR TL OLDU
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre bu yılın ilk 11 ayında bütçeden işverenlere verilen SGK prim desteği 233 milyar TL olmuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumuna İşveren Prim Teşviki Karşılığı Yapılan Ödemeler Kasım ayında 21 milyar 385 milyon TL olurken 11 aylık toplam ödeme 23 milyar 7 milyon TL olarak gerçekleşti.
İSTİHDAMIN ZARAR GÖRECEĞİNİ İDDİA ETTİLER
Toplam ihracatlarının son iki yılda 36,4 milyar dolardan 30 milyar dolara düştüğü, istihdamın ise 1,3 milyon kişiden yaklaşık 1 milyona gerilediği belirtilen açıklamada SGK prim desteğinin artırılması talep edildi.
İhracatçılar daha fazla istihdam kaybı olmaması için bu desteğin gelmesi gerektiğini ileri sürdü.
Açıklamada "Ne yazık ki iki yıldır sektörlerimizin hem ihracatında hem de istihdamında ciddi gerilemeyle karşı karşıya bulunuyoruz. Hepsinde de dünya pazarlarında iddialı olduğumuz dört sektörde rekabetçiliğimizi kaybettik" ifadeleri kullanıldı.
'REKABET EDEMİYORUZ'
İhracatçıların açıklamasında, "Özellikle emek yoğun sektörlerde işçilik maliyetinden kaynaklanan yük paylaşılmalı. Ücretli çalışandan kesilen gelir vergisi dilimleri günün koşullarına göre güncellenmeli" ifadeleri kullanıldı.
Asgari ücretin işverene maliyetinin Asyalı rakiplere göre 6-7 kat daha Yüksek olduğu belirtilen açıklamada, bu durumun pazar kayıpları ve buna bağlı istihdam kayıplarını beraberinde getirdiği belirtildi. (Kaynak: Nefes Gazetesi)